- Utidig

Barnehagemilliardærene Hans Jacob og Randi Sundby har flyttet til Sveits, til sterke reaksjoner fra Rødts Hege Bae Nyholt. - Jeg syns hun drar det for langt, sier Hans Jacob Sundby.

FLYTTER UT: Ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby og tre barn har nå bosatt seg i Sveits. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FLYTTER UT: Ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby og tre barn har nå bosatt seg i Sveits. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at barnehagemilliardærene Hans Jacob (57) og Randi Sundby (53) flytter til Sveits.

Det går ikke i god jord hos Hege Bae Nyholt, stortingsrepresentant for Rødt og leder i utdanningskomiteen på Stortinget.

- Eierne av Læringsverkstedet har først tjent seg søkkrike på våre felles velferdspenger, før de nå stikker av til Sveits så de slipper å bidra til fellesskapet. Jeg veit ikke om jeg skal le eller gråte, sier hun til Børsen.

- Fellesskapets skattepenger

Hun mener paret ikke driver barnehage for barnas beste, men fordi det er god business.

- Det må bli en slutt på at velferdsprofitører kan tjene seg rike på fellesskapets skattepenger, og vi kan ikke akseptere at de tar med seg våre velferdspenger til Sveits.

Bae Nyholt reagerer ekstra sterkt på at flyttingen blir kjent mens Læringsverkstedets ansatte er i streik for å få bedre pensjon.

- At dette blir kjent nå, mens Læringsverkstedets-ansatte kjemper for normale pensjonsvilkår, er en hån mot de ansatte.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Greit knutepunkt

Hans Jacob Sundby forteller derimot til Børsen at de ikke flytter for å spare skatt, men fordi at de har mesteparten av virksomheten sin utenlands.

- Vi har veldig tro på det nordiske barnehagesynet, så vi har etablert oss utenfor Norge. Nå er vi vesentlig større utenfor enn i Norge: vi er i ti forskjellige land på tre forskjellige kontinenter. Den ekspansjonen ønsker vi å følge opp, sier han.

Læringsverkstedets visjon er å gi barn en best mulig start på livet, og for ekteparet er det det som er målet, ifølge Sundby.

Han forteller at familien kommer til å bo i ulike land, og at Sveits bare er første etappe.

- Det ble Sveits fordi størstedelen av virksomheten vår er i Europa. Men vi er også i Sør-Afrika og India, og da ble Sveits et greit knutepunkt. Og så har vi tre barn med oss, der et av dem har downs syndrom, som vi har funnet en ålreit skole til, og en annen ålreit internasjonal skole til de to andre. Så det er litt praktiske årsaker også, sier han.

- Forstår du at noen reagerer på at dere flytter til Sveits?

- Ja, jeg har forståelse for det, og jeg ser at det er en stor debatt i Norge. Men vi hadde flyttet selv om Erna Solberg hadde vært statsminister.

- Utidig

Sundby reagerer på å bli kalt «velferdsprofitør» av Rødt-politiker Bae Nyholt. Han forteller at inkludert ansattskatt bidrar firmaet årlig med over 900 millioner kroner i skatt til Norge.

- Alle penger vi får til tilskudd er i Norge. Vi som privatpersoner har flytta ut, men det norske selskapet er i Norge, og alle tilskuddene er der. Vi tar ikke med oss noen av de pengene. Jeg syns hun er utidig når hun mener vi forsøker å skulle slå mynt på det, sier han.

Han reagerer også på at Rødt-politikeren kobler flyttingen til barnehagestreiken.

- Jeg syns hun drar det for langt. Det er flere år siden vi etablerte virksomheten vår i utlandet, og vi hadde flytta uavhengig av Erna og Jonas. Streiken fikk jeg vite om for et par uker siden, og jeg kan forsikre henne om at når du har familie med tre barn så er det ikke sånn at du velger å flytte på to uker. Vi har vært her siden i sommer, så det er bare tilfeldig at det kom ut nå, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer