- Utleie av luksusfartøy til himmels

Velstandsgapet har økt gjennom pandemien, samtidig har utleien av luksusfartøy på sjøen skutt i været.

LUKSUS: De rikeste blir rikere, og pandemien har ført til en utleieboom for luksusfartøy til sjøs. Foto: Splash News / NTB
LUKSUS: De rikeste blir rikere, og pandemien har ført til en utleieboom for luksusfartøy til sjøs. Foto: Splash News / NTB Vis mer
Publisert

Den eksklusive yacht-industrien har gjennom pandemien opplevd et enormt oppsving.

Tall fra årets første kvartal viser at det globale yachtmarkedet er på sitt sterkeste på fire år, skriver Forbes.

- I en pandemi er yachter er den tryggeste «bobla» man kan reise og feriere i, sier salgs- og utleiekonsulent i IYC, Mark Elliott.

I pandemiåret 2020 solgte selskapet IYC luksusfartøyer for nesten fire milliarder kroner.

- Både de som leier og de som eier, har skjønt at de kan kontrollere sine omgivelser og hvem de reiser med i en yacht. Samtidig som de reiser i total komfort, legger han til.

Superyacht-forsker ved VesselsValue Ltd. i London, Sam Tucker sier til Bloomberg at bruktmarkedet er glohett.

- Markedet koker. Det er i tillegg umulig å få plass i ei havn, sier Tucker.

Bygger luksusyacht

Også verdens rikeste mann, Jeff Bezos, har kastet seg på yacht-bølgen.

På et skipsverft i Nederland - fødestedet for mange av verdens såkalte superyachter - spesialbygges nå hans nye 417-fots fartøy (127 meter),

Det er laget av polert stål og aluminium, som ifølge Bloomberg skal bli det største av sitt slag.

Det eksklusive fartøyet vil føye seg inn i rekken av en helt ny kategori luksusfartøy: Gigayachten.

Prislappen? 500 millioner dollar - eller 4,37 milliarder kroner.

YACHT: Bildene av luksusfartøyet har gått viralt etter det kjørte gjennom en av Nederlands mange trange kanaler. Vis mer

Utleiemarkedet koker

For dem som ikke sitter på verdens største personlige formue, er utleie et alternativ.

Markedet for chartring, der enkeltpersoner, grupper eller familier leier seg en yacht for en tur har skutt i været.

- Målt mot fjoråret er utleien av yachter opp 340 prosent, sier medgrunnleggeren i utleiefirmaet YachtLife Technologies, Patrick Curley til Bloomberg.

Slike fartøy krever også et mannskap. Når utleiemarkedet skyter fart, øker også konkurransen om jobbene på yachtene.

Dem som tror det utelukkende er en glamorøs arbeidsplass, blir imidlertid skuffet. Gjennomsnittslønna er cirka 3000 dollar i måneden, 26 300 kroner, som ikke har endret seg særlig på flere tiår.

Kravet til service er også høyt. Samtidig kan en kan regne med å få en god slant i tips av rikingene som leier båten, Ifølge Bloomberg.

BLIR DETTE EN MEGATREND?: En kunstig, mobil øy spås, av de som har ideen vel å merke, å bli en fremtidig megatrend. Video: Migaloo Private Submersible Yachts Vis mer

Årlig økning

Den samlede verdien av det globale yachtmarkedet - verdsatt til 8,15 milliarder dollar i 2020 - forventes å vokse med en årlig vekstrate på på 5,2 prosent fra 2021 til 2028, Ifølge en rapport fra Grand View Research.

Verdien av det globale yachtutleie-markedet vil vokse fra 6,83 milliarder dollar i 2020 til 10,82 milliarder dollar i 2027, ifølge anslag fra Fortune Business Insights.

Velstandsgapet økt

Samtidig som yacht-industrien har fått en kraftig oppsving, har flere rapporter slått fast at velstandsgapet i verden øker.

Verdensbanken har anslått at det kan bli 110-150 millioner flere mennesker i ekstrem fattigdom, som følge av pandemien.

Samtidig som de ti rikeste i verden har kunnet plusse på en halv billion dollar til sine formuer gjennom pandemien, ventes det at det vil ta mer enn et tiår før verdens fattigste vil kunne gjenoppbygge det de mistet, ifølge en rapport fra Oxfam.

«Pandemien vil reversere framskrittene som har blitt gjort med å redusere global fattigdom siden 90-tallet og vil øke ulikheten», lød dommen i en rapport fra det internasjonale pengefondet (IMF).

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer