Donald Trump

- Utløste flom av drapstrusler

Ekspresident Donald Trumps angrep mot dommeren og en rettsmedarbeider i bedragerisaken mot ham, skal ha utløst en voldsom flom av svært alvorlige trusler mot de to, ifølge nye rettsdokumenter.

I RETTEN: Ekspresident Donald Trump (77) er saksøkt for bedrageri i New York. Foto: Maansi Srivastava/Pool via REUTERS/File Photo
I RETTEN: Ekspresident Donald Trump (77) er saksøkt for bedrageri i New York. Foto: Maansi Srivastava/Pool via REUTERS/File Photo Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Den tidligere presidenten er blitt saksøkt for bedrageri av justismyndighetene i New York. Dommer i saken, Arthur Engoron, har allerede konkludert med at Trump og Trump-organisasjonen begikk omfattende bedrageri gjennom mange år ved å blåse opp verdien av eiendelene sine. På den måten skal Trump ha sikret seg svært gunstige låne- og forsikringsvilkår.

De siste ukene har saken mot 77-åringen pågått i en rettssal på nedre Manhattan. Ekspresidenten risikerer både en straff på hele 250 millioner dollar (om lag 2,7 milliarder kroner) samt et forbud mot å drive forretningsvirksomhet i New York.

USAs tidligere president, Donald Trump, er i dag i retten i New York for å vitne i saken hvor han er saksøkt for omfattende bedrageri gjennom ti år. Dagbladets korrespondent Vegard Kvaale har vært inne i rettssalen. Vis mer

Grove trusler

Trump risikerer dermed i realiteten å miste store deler av forretningsimperiet sitt. Han har selv vært til stede mange dager i rettssaken, og har kommet med voldsomme utfall mot dommeren og en av medarbeiderne til dommeren.

Disse angrepene skal ha utløst en flom av grove trusler fra antatte Trump-tilhengere.

Siden 3. oktober, da Trump la ut fullstendig grunnløse anklager om Engorons medarbeider, har truslene mot dommeren og medarbeideren «økt eksponensielt», ifølge et vitnemål fra Charles Hollon, som har ansvar for trusselenheten hos Departement of Public Safety i New York, ifølge CNN.

Han sier at mange av truslene er «vurdert som seriøse og troverdige, og ikke hypotetiske eller spekulative».

Munnkurv

Trump er pålagt munnkurv i saken mot å uttale seg om rettsmedarbeideren eller andre i saken. Denne munnkurven er han bøtelagt to ganger for å ha brutt. Til sammen er bøtene på 15.000 dollar.

Selv har Trump bedt en ankedomstol om å fjerne munnkurven. Han mener at dette bryter med ytringsfriheten hans og aktiviteten hans som republikansk presidentkandidat. Torsdag forrige uke fikk Trump fritak fra munnkurven mens ankeprosessen pågår.

Engorons advokat, Lisa Evans, beskriver i ferske rettsdokumenter hvorfor hun er svært negativ til å fjerne munnkurven.

TRUMP: USAs tidligere president Donald Trump raser mot bedragerisaken som pågår mot ham, 4. oktober 2023. Video: Reuters Vis mer

Hun la blant annet ved vitneutsagnet fra Hollon.

Han beskriver blant annet hvordan Trumps uttalelse 3. oktober utløste «hundrevis av truende og trakasserende telefonsvarermeldinger, som er blitt transkribert til over 275 sider», ifølge Huffington Post.

I innlegget Trump la ut 3. oktober la han ut et bilde av Engorons medarbeider hvor hun står ved siden av den demokratiske lederen for Senatert, Chuck Schumer. Trump hevder selv at alle rettssakene mot ham er en del av en svær politisk heksejakt, og Schumer er definitivt en av Trumps politiske motstandere. I innlegget hevder imidlertid også Trump fullstnedig uten beviser at rettsmedarbeideren er «kjæreste» med Schumer, og at det i realiteten var hun som ledet rettssaken.

- Daglig trakassering

Rettsmedarbeideren, sitter ved siden av dommeren gjennom rettssaken og fungerer som en slags rådgiver. Da Trump så at hun sendte noen lapper til dommeren mens saken pågikk, gikk han til angrep på nytt.

- Denne useriøse dommeren er en Trump-hater. Den eneste som hater Trump, er medarbeideren hans der oppe. Denne personen jobber for ham, og hun skriker inn i øret hans, sa Trump i oktober til journalistene utenfor.

- Hun har vært offer for daglig trakassering, nedsettende kommentarer og antisemittiske anklager, sier Hollon i vitnemålet.

COLGATE-GLIS: 2. oktober startet rettssaken mot Donald Trump. Under mandagens høring overrasket dommer Arthur Engoron da kamera vendte seg mot ham. Reporter: Edward Stenlund. Video: AP / Fox News Vis mer

Hennes personlige informasjon har lekket ut til offentligheten, og rettsmedarbeideren har fortalt til Hollon at hun daglig mottar 20-30 truende telefonsamtaler, 30-50 tekstmeldinger og 30-50 meldinger til sosiale medier og to private epostadresser.

Trump er også pålagt en munnkurv i straffesaken hvor han er tiltalt for sin rolle i det voldelige angrepet på Kongressen 6. januar 2021. Også denne munnkurven blir nå vurdert av en ankedomstol.

Foruten den sivile tettssaken, som nå pågår i New York, er er ekspresidenten tiltalt på 91 punkter i fire ulike straffesaker i New York, Georgia, Washington D.C. og Miami.