Russisk firma:

Utlover skyhøy dusør

Et russisk firma utbetaler over 700 000 kroner til første soldat som ødelegger eller får tak i en vestlig stridsvogn i Ukraina.

UTLOVER DUSØR: Den første som får tak i eller ødelegger en vestlig stridsvogn i Ukraina, som eksempelvis tyske Leopard 2 (bildet), loves en solid dusør fra et russisk firma. Foto: Michael Sohn / AP
UTLOVER DUSØR: Den første som får tak i eller ødelegger en vestlig stridsvogn i Ukraina, som eksempelvis tyske Leopard 2 (bildet), loves en solid dusør fra et russisk firma. Foto: Michael Sohn / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det russiske firmaet Fores vil gi en dusør på fem millioner rubler, tilsvarende over 700 000 kroner, til de første som enten får tak i eller destruerer en vestlig stridsvogn på slagmarken i Ukraina.

Det melder Reuters.

Firmaet er basert i Ural-regionen i Russland, og produserer utstyr til landets energiindustri.

SAMMENLIGNER: 25. januar ble det klart at Tyskland og USA sender flere stridsvogner til Ukraina. På russisk TV blir det kalt «tannløse katter». Vis mer

Firmaet lover også en halv million rubler, rundt 71 000 kroner, til alle som får tak i eller destruerer vestlige stridsvogner etter den første.

Kontroversielt

Donasjonen av de vestlige stridsvognene har vært kontroversiell spesielt i Tyskland, der en stor politisk debatt har gått rundt hvorvidt stridsvognforsendelser vil bli oppfattet som en provokasjon i Moskva.

Både Tyskland og USA har nølt med å sende stridsvogner, og også å godkjenne at andre land sender stridsvogner de selv har produsert, fram til forrige uke.

Nå er det klart at en rekke land, også Norge, skal sende sine tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner til landet.

Tyskland har forpliktet seg til å sende i alt 112 stridsvogner, mens USA vil sende 31 av sine Abrams M1. I tillegg har Storbritannia tidligere i januar besluttet å donere 14 Challenger 2-stridsvogner til landet.

Kan ta måneder

Også Frankrike produserer stridsvogner i den tyngste klassen, Leclerc, og åpner også for å sende stridsvogner.

Ifølge Washington Post vil det imidlertid ta måneder før noen av stridsvognene fra Nato-land kommer fram i Ukraina.

Russiske myndigheter har gått hardt ut mot Nato-landenes beslutninger om å sende stridsvogner.

Dmitrij Peskov, talsperson for Russlands president Vladimir Putin, har omtalt forsendelsen som en «direkte innblanding» av Nato-land i konflikten.

Jagerfly

Skulle forsendelser av vestlige jagerfly til Ukraina bli en realitet, lover det samme russiske selskapet en dusør på 15 millioner rubler, i overkant av to millioner kroner, til den første som klarer å destruere dem.

Ukraina har også bedt om dette, og Nederland har uttalt at de ikke utelukker å sende F-16 til Ukraina.

Amerikanerne har flere av disse i bero, klare til å sendes.

Kan bli neste debatt

Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen og Palle Ydstebø ved Krigsskolen har begge uttalt til Dagbladet at dette godt kan bli den neste våpendebatten rundt krigen i Ukraina.

Haga har påpekt at Ukraina spesielt kunne hatt nytte av nettopp F-16, ikke minst fordi de vil kunne ha tilgang til reservedeler i flere tiår framover.

Dette i motsetning til flyene ukrainerne allerede har, som er russiske og sovjetiske MiG og Sukhoi-fly. Her må ukrainerne lene seg på reservedelene de allerede har.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer