Advokat og sykepleier i retten

- Utnyttet eldre sårbar person

Tiltalt for grovt underslag av til sammen 7,6 millioner kroner. Mener kvinnen i 90-åra frivillig ga dem pengene.

OMFATTENDE SAK: Rettssaken skal etter planen foregå over en hel måned i Oslo tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB
OMFATTENDE SAK: Rettssaken skal etter planen foregå over en hel måned i Oslo tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi ser svært alvorlig på saken. Her handler det om en eldre sårbar person som er blitt utnyttet av dem som skulle passe på henne, sier Anne Glede Allum, statsadvokat i Økokrim, til Dagbladet Børsen.

Denne uka må en nå bevillingsløs advokat i 70-åra og en sykepleier 50-åra stille i Oslo tingrett, i en svært omfattende sak. De er tiltalt for henholdsvis grovt underslag og medvirkning til deler av grovt underslag.

Tiltalen har en strafferamme på seks års fengsel.

Brukte Visa-kort

Påtalemakten mener de to samarbeidet om å tilegne seg til sammen 7,6 millioner kroner fra en pleietrengende kvinne i 90-åra, hovedsakelig via «gavebrev».

AKTOR: Statsadvokat Anne Glede Allum fører saken for Økokrim. Foto: Lise Åserud / NTB
AKTOR: Statsadvokat Anne Glede Allum fører saken for Økokrim. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Advokaten er også tiltalt for å ha utbetalt 110 500 kroner fra kvinnens konto til sin egen brukskonto, i forbindelse med en faktura for arbeid han utførte for en annen person.

I tillegg er sykepleieren, som drev sykehjemmet kvinnen bodde på, tiltalt for urettmessig å ha brukt den eldre kvinnens Visa-kort for drøyt 100 000 kroner i en rekke butikker, blant annet gullsmed David Andersen, Elkjøp og Interoptik.

Begge de tiltalte nekter straffskyld.

En tredje person i sakskomplekset, en tidligere regnskapsfører i 60-åra, ble i tingretten tidligere i år dømt til ett år og elleve måneders fengsel for å ha lurt til seg 1,9 millioner kroner fra kvinnen, men har anket dommen.

- Skjønte ikke

Økokrim mener den nå avdøde enka i 90-åra «var svært lett å lede» og på grunn av dårlig helse ikke hadde forutsetninger for å forstå konsekvensen av gavebrevene hun signerte. De mener underslaget pågikk over en toårsperiode fra februar 2018 til februar 2020.

Ifølge E24 har kvinnens formue dalt påfallende mye over de siste åra - fra ca. 40 millioner til drøyt 7 millioner. Hun døde i august i fjor.

Økokrim mener underslaget foregikk ved at advokaten utformet gavebrevene, som var stilet til ham selv og sykepleieren. Deretter overførte han de 7,4 millioner kronene fra sin klientkonto og den eldre kvinnens konto; 5,4 millioner av disse havnet på sykepleierens brukskonto, mens de resterende 2 millionene kom inn på hans egen brukskonto.

Det var gjennom denne flyttingen av de store summene at saken vekket Økokrims interesse.

- Det kom inn meldinger til EFE (enheten for finansiell etterretning). Bankene reagerte på at det gikk mye penger ut av kontoen til fornærmede, forklarer Allum.

- Hennes vilje

Mannen i 70-åra bestrider sterkt at han har gjort noe ulovlig gjennom utformingen og håndteringen av gavebrevene.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene på Norges dyreste kyststripe. Video: Matias Grinde, Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han erkjenner ingen straffskyld. På disposisjonstidspunktet tilsa hennes [fornærmedes] helsetilstand at hun var fullt innforstått med hva denne gaven besto i, sier mannens forsvarer Henriette Willix til Dagbladet Børsen.

- Hvordan var disse gavebrevene utformet?

- Det vil definitivt komme opp i retten. Det blir helt sentralt at dette var uttrykk for hennes vilje og ønsker.

Advokaten ble pågrepet i en politiaksjon våren 2020, og satt varetektsfengslet i underkant av en måned.

- Saken har vært en enorm belastning for ham, og det har trukket ut i tid siden Økokrims aksjon. Han har hatt dette hengende over seg veldig lenge, og ser fram til å forklare seg for retten. At det er blitt straffesak av dette, ser han veldig tungt på, sier Willix.

Advokaten mistet bevillingen i mai i fjor, etter bokettersyn som avslørte utilbørlig regnskapsføring og bruk av klientkontoen, ifølge E24.

- Ikke problematisk

- Hun nekter straffskyld. Hun mener det ikke hefter noe problematisk ved disse gavene, men at de ble gitt frivillig, sier sykepleierens forsvarer Øystein Storrvik til Dagbladet Børsen.

Storrvik opplyser at klienten nå ser fram til rettssaken, slik at hun får gitt sin versjon av hendelsesforløpet. Han forteller at perioden siden siktelsen og den påfølgende tiltalen ble tatt ut, har vært vanskelig for henne.

- Det har vært en stor belastning. Hun får blant annet ikke utøvd yrket sitt, sier han.

FORSVARER: Øystein Storrvik forsvarer sykepleieren i 50-åra. I likhet med den tiltalte advokaten nekter hun straffskyld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARER: Øystein Storrvik forsvarer sykepleieren i 50-åra. I likhet med den tiltalte advokaten nekter hun straffskyld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Svein Holden var tidligere oppnevnt som fornærmedes bistandsadvokat, men opplyser nå at han nå er ute av saken. Ut fra tiltalen går det fram at det er aktoratet som fremmer erstatningskrav.

- Dødsboet har fremmet erstatningskrav i samsvar med fornærmedes tap, opplyser statsadvokat Allum.

Rettssaken, som starter kommende torsdag, blir omfattende; hovedforhandlingen er berammet over en hel måned.

- Etterforskningen har vært krevende fordi det er et stort databeslag, og mange er avhørt. Det blir en omfattende bevisførsel med dokumentasjon og vitner, forklarer aktor Allum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer