Kupp i Kina

Utnyttet sanksjoner: - Undervurdert

- Om du forhandler med noen som er nødt til å selge, da sitter du med gode kort på hånda.

DEAL: Da sanksjonene rammet amerikanske aksjonærer, sto Skagen-forvalter Fredrik Bjelland klar. Foto: Skagen
DEAL: Da sanksjonene rammet amerikanske aksjonærer, sto Skagen-forvalter Fredrik Bjelland klar. Foto: Skagen Vis mer
Publisert

Da USA innførte omfattende sanksjoner mot kinesiske selskaper mot slutten av 2020, åpnet det seg uante muligheter for gode kupp.

- Vi kjøper ikke aksjer i selskaper fordi selskapene er sanksjonerte, men fordi vi vurderer at prisen er grovt undervurdert. I dette tilfellet hang feilprisingen sammen med sanksjonene, sier Fredrik Bjelland til Børsen.

Han er porteføljeforvalter i Skagen-fondet Kon-Tiki, som investerer aktivt i vekstmarkeder.

Salgspress

Av Bjellands portefølje på nær 1,5 milliarder dollar (tilsvarende 15,6 milliarder kroner) er nær halvparten investert i kinesiske aksjer. Bjelland var for øvrig leder av Oljefondets investeringsteam i Shanghai som investerte i kinesiske aksjer, før han begynte i Skagen i 2017.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen sier vårt beste kort er å støtte Ukraina. Video: Dagbladet TV / AP. Reporter: Edward Stenlund / Dagbladet TV. Vis mer

- Sanksjonene mot Kina førte til en kraftig underprising av Cnooc (China National Offshore Corp.). Det ble et salgspress fra amerikanske aksjonærer som ikke lenger kunne eie aksjene, sier Bjelland til Børsen.

- Det handler om å være kontrær (gjøre det motsatte av hovedtrendene, red.anm.) og virkelig lete etter de gode kuppene. Det er der de store mulighetene ligger i vekstmarkedene, sa Bjelland under Skagens nyttårskonferanse nylig.

- Poenget er at vi kjøper undervurderte selskaper. Aksjer kan være feilpriset av mange ulike årsaker. Når det gjelder Cnooc, mener vi at de fortsatt er undervurdert, mener forvalteren.

- Veldig god pris

Det var Bloomberg som først omtalte Skagen-fondets noe uvanlige «mot strømmen-satsing» i den svartelistede kinesiske oljegiganten.

- Er det en ting kontrære investorer liker, så er det å kjøpe fra folk som må selge til enhver pris. Det ga oss en veldig god pris, sa han til nyhetsnettstedet nylig.

- Om du forhandler med noen som er nødt til å selge, da sitter du med gode kort på hånda, utdyper han overfor Børsen.

Investeringen har så langt vist seg lønnsom. Cnoocs nettoinntekter doblet seg i 2022 takket være høye oljepriser, og aksjeverdien steg ifølge Bloomberg med 24 prosent.

Fortatt er det et stort uløst potensial, mener Bjelland, som anslår en framtidig verdistigning på ytterligere 40 prosent.

WASHINGTON: USAs president kom med een klar beskjed til resten Kina under hans årlige tale til nasjonen. Video: Anabelle Bruun, Dagbladet TV / AP Vis mer

- Sanksjoner, handelskrig og geopolitisk usikkerhet - er det mulig å undervurdere risikoen ved å være så tungt inne i et statlig kinesisk oljeselskap?

- Alle investeringer innebærer en risiko. Spørsmålet er om du får betalt for det som er vurdert som forhøyet risiko. I dette tilfellet er vi mer enn nok kompensert for den overvurderte risikoen da vi gikk inn i 2021, fastholder Bjelland.

Panikk-marked

Trump-administrasjonen begrunnet svartelistingen av Cnooc med angivelige bindinger til Kinas militære.

- Fortsatt ingen betenkeligheter?

- Vi har ingen grunn til å anta at noe av dette spiller inn på måten selskapet opererer eller er i stand til å operere på. Tvert om har de inngått avtaler med andre verdensledende selskaper, og de opererer i tråd med internasjonale regler og lover, og på en måte som er veldig aksjonærvennlig, sier Skagen-toppen.

Bjelland utdyper med ytterligere en betraktning om risikobaserte investeringer:

- Uavhengig av hva man måtte mene om det kinesiske kommunistpartiet, så må vi som investor følge med på markedets vurdering av risiko - målt opp mot det vi anser som reell risiko. Vi må med andre ord vurdere realitetene opp mot pris, og det henger ikke alltid sammen, understreker han.

Og konsekvensen av det?

- Da opplever vi at det er mulig, for eksempel når markedet blir revet med eller får panikk, å gå inn med høy forventet avkastning til lav forventet risiko, sier Bjelland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer