Utpekes som viktigere enn Trump

Donald Trump og Joe Biden kjemper om å bli USAs neste president, men for økonomiens del kan det være en annen mann som er viktigere.

TURBULENT: Forholdet mellom president Donald Trump og sentralbanksjefen han selv utnevnte, Jerome Powell, er turbulent. Sistnevnte advarer om konsekvensene dersom Kongressen og Det hvite hus ikke kommer med en krisepakke. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB
TURBULENT: Forholdet mellom president Donald Trump og sentralbanksjefen han selv utnevnte, Jerome Powell, er turbulent. Sistnevnte advarer om konsekvensene dersom Kongressen og Det hvite hus ikke kommer med en krisepakke. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Den viktigste mannen i Washington er kanskje ikke Trump eller Biden», skriver CNN.

Mannen de peker på som viktigere i den situasjonen USA er i akkurat nå, med pandemi og økonomisk krisetid, er ingen ringere enn sentralbanksjef Jerome Powell.

STORE FORSKJELLER: Det er milevis mellom de to presidentkandidatene. Dette er de største forskjellene mellom dem. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet Vis mer

Kriseadvarsel

Mens hele verdens øyne retter seg mot presidentvalgkampen, foregår det en vel så viktig dragkamp i Kongressen. Der har republikanerne og demokratene forhandlet om en ny krisepakke, men i forrige uka ga Donald Trump instruks om å stanse forhandlingene fram til etter valget 3. november.

Instruksen fra Trump kom bare timer etter at sentralbanksjef Jerome Powell gjorde det klart at det er en risiko for økonomisk kollaps dersom ikke staten gir mer støtte.

Powell har fungert som USA sentralbanksjef siden 2018, hans fireårsperiode går ut i februar 2022, og den som vinner valget av Donald Trump og Joe Biden får avgjøre: Skal Powell få fire nye år?

Det mener i alle fall mange økonomer og investorer på Wall Street. For der de ikke alltid har følt seg, eller føler seg, trygge på at det kommer økonomisk støtte fra Det hvite hus og Kongressen, har Powell og sentralbanken gjort alt de kan for å unngå økonomisk kollaps.

Roser sentralbanksjefen

Sentralbanken satte lynraskt renta ned til null da coronaviruset for alvor feide inn over USA i mars, og siden da har banken rullet ut låneprogrammer til en verdi av flerfoldige milliarder dollar.

- Powell burde få en ny periode dersom han ønsker det. Han fortjener ros for sentralbankens raske og omfattende respons på Covid-19, sier Larry Adam, sjefinvestor i den amerikanske investeringsbanken Raymond James.

- Var på ball

Og påstanden om at Powell kanskje er den viktigste mannen i Washington når det gjelder økonomien? Vel, den deler senior porteføljeforvalter i Storebrand, Olav Chen, langt på vei.

- Det sentralbanken har gjort under coronakrisen, og også gjorde under finanskrisen, er alfa og omega for hvor kjapt økonomien kan hente seg inn igjen, og hvor dyp en krise blir, sier Chen til Børsen.

- Midt under krisen var de veldig på ball. Ikke bare kuttet de renten, men de trykket jo penger som aldri før. Det holdt finansieringskostnadene for bedriftene nede, rentene på lånet til husholdningene nede og bidro til at du ikke fikk en dypere nedtur i finansmarkedene.

For å illustrere hvor omfattende arbeid sentralbanken gjorde drar Chen en sammenlikning med finanskrisen for et drøyt tiår siden.

- Det de gjorde i løpet av tre uker nå når det gjelder pengeropptrykking, tilsvarer det de gjorde i løpet av tre år i finanskrisen.

- Hadde det ikke vært for det sentralbanken gjorde i den kritiske fasen i mars og april, så hadde nok økonomien fått større, varige mén.

Stormfullt forhold

Det var Donald Trump selv som utnevnte republikaneren Jerome Powell, som da satt i styret i sentralbanken, til sentralbanksjef i slutten av sitt første år som president. Powell etterfulgte demokraten Janet Yellens, som måtte nøye seg med en periode som sentralbanksjef.

- Powell er sterk, engasjert og smart og har klokskapen og lederskapet som trengs for å veilede USAs økonomi, sa Trump da Powell ble presentert.

Tonen var god, men også her, som i flere andre tilfeller med personer som er utpekt av Trump, har det vært sure toner underveis.

Presidenten har i perioder vært svært kritisk til sentralbanksjefen han selv utpekte. I september i fjor, da sentralbanken ikke satte renta ned like mye som Trump ønsket, fyrte han løs mot Powell.

«Ingen tæl, ingen fornuft, ingen visjon».

- Større problem enn Kina

De sure tonene kan spores ytterligere et år tilbake. Da ga Trump uttrykk for at han var svært misfornøyd med sentralbankens avgjørelse om å sette opp renta.

I november 2018 leverte sågar Trump følgende knusende dom over sentralbankens rentepolitikk.

- Jeg mener sentralbanken er et mye større problem enn Kina, sa Trump til Washington Post, og la til at han «ikke engang er bitte litt fornøyd» med at han utpekte Powell til ny sentralbanksjef.

Flere medier skrev også det påfølgende året at Trump hadde sett på muligheten for å sparke Powell, en makt han ikke har.

CORONAPOSITIV: Dagbladets kommentator, Morten Strand, kommenterer nyheten om at Trump har testet positivt på covid-19. Vis mer

Ros av Trump

Så da Powell endelig gikk i den retningen Trump ønsket da sentralbanken i august i fjor kuttet renta for første gang siden finanskrisen, var ikke det bra nok heller. Trump ville ha større og raskere kutt.

Tidligere i år ble forholdet tilsynelatende langt bedre igjen, da sentralbanken brutalt kuttet rentene til null da coronaviruset for alvor suste inn over USA.

- Dette gjør meg veldig glad. Jeg ønsker å gratulere sentralbanken, sa Trump under en spontan presseseanse i Det hvite hus.

Chen i Storebrand peker på at det i USA er særlig viktig hva sentralbanken gjør, med tanke at sparepengene og pensjonspengene i USA er mye tettere knyttet opp mot aksjemarkedet og individets investering på Wall Street.

- Det sentralbanken gjorde i mars og april var spesielt kritisk med tanke på økonomien, eller så kunne det fort ha vært dobbelt så høy arbeidsledighet, sier Chen.

- Når det er sagt så har de gjort veldig mye, men nå er man litt på det stadiet at vi trenger finanspolitikk.

SKYLD: Under årets «4. juli»-tale var ikke president Donald Trump nådig med Kina. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ber om ny krisepakke

Og da har vi kommet til dagens situasjon. Sentralbanksjefen er igjen klokkeklar på at den politiske ledelsen i Washington må komme til en enighet om en ny krisepakke.

Ifølge sentralbanksjefen vil veksten komme sterkere og raskere tilbake med mer statlig støtte for å beskytte mot ytterligere tap av arbeidsplasser, mens for lite støtte vil føre til en svakere oppgang, med unødvendige problemer for husholdning og næringsliv.

- Han er overraskende tydelig i forhold til å understreke hvor viktig den stimulipakken er, og at markedet regner med at den skal komme på plass, sier Chen.

Selv om Trump har satt en midlertidig stopper for forhandlingene, var det noen åpninger å spore dagen etter.

Da Trump krevde Trump at Kongressen vedtok krisehjelp til flyselskapene. I tillegg ba han dem gi millioner av amerikanere en kontantutbetaling på 1200 dollar, samtidig som han skrev at han vil ha øyeblikkelig hjelp til små bedrifter for milliarder av dollar.

- Trump er jo litt sånn fram og tilbake. Han har interesse av at markedene går opp, og når han så at reaksjonen var så negativ, så korrigerte han seg noe, sier Chen.

- Selv om forhandlingene legges på is til etter valget så vil han nok ønske å få gjennom noe av den stimulipakken sånn at det ikke går ut over mannen i gata.

I løpet av helga har det kommet signaler fra Det hvite hus om at det fortsatt er mulig å få til en avtale om en krisepakke. Senatets republikanske leder Mitch McConnell er imidlertid ikke optimistisk. Han mener det er for stor avstand mellom partene til at de skal klare å bli enige.

Bør få ny periode

Det store spørsmålet for framtida er hvorvidt den av Trump og Biden som er president i 2021 vil velge å gi sentralbanksjef Powell fire nye år.

Hvorvidt Biden vil gjøre det har han ikke gitt noen klare signaler om, men hans tidligere sjef, Barack Obama, valgte å beholde George W. Bushs utvalgte sentralbanksjef, Ben Bernake, i august 2009, så han kunne fortsette å lede sentralbankens respons på finanskrisen.

Ekspertene er samstemte: Powell bør få fortsette uavhengig av president.

- Da krisen traff åpnet Powell alle kranene. Jeg er ikke sikker på hvor smart det vil være å la noen helt andre lede sentralbanken. Pengepolitikken har vært effektiv, sier George Calhoun, professor ved Stevens Institute of Technology.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer