Utpekt som hjernen bak «bedragersk pyramidespill»

Like ved «Kryptodronningen» Ruja Ignatovas side sto svenske Sebastian Greenwood. Nå har amerikanske myndigheter tiltalt ham for bedrageri av flere milliarder kroner.

TILTALT: Svenske Sebastian Greenwood er tiltalt for svindel i forbindelse med sin rolle i OneLife. Dette bildet er hentet fra en promovideo for selskapet, der Greenwood lideskapelig forteller om den påståtte kryptovalutaen Onecoin. Foto: Skjermdump fra YouTube
TILTALT: Svenske Sebastian Greenwood er tiltalt for svindel i forbindelse med sin rolle i OneLife. Dette bildet er hentet fra en promovideo for selskapet, der Greenwood lideskapelig forteller om den påståtte kryptovalutaen Onecoin. Foto: Skjermdump fra YouTube Vis mer
Publisert

Sammen med «kryptodronninga» Ruja Ignatova reiste svenske Sebastian Greenwood verden rundt for å rekruttere folk inn i selskapet Onelife, som hadde skapt den påståtte kryptovalutaen Onecoin.

Og verden rundt investerte folk sparepengene sine i kryptovalutaen, som, ifølge Ignatova, skulle drepe Bitcoin. Hvor mye som har blitt investert i selskapet er ikke godt å si, men dokumenter BBC har fått tilgang til avslører at det ble investert fire milliarder euro mellom august 2014 og mars 2017.

Trolig har det gått langt mer penger inn i selskapet. BBC oppgir 15 milliarder euro til sammen, mens magasinet Fortune skriver at det kan dreie seg om 19 milliarder euro.

En forsvant, en fengslet

Men for de to på toppen, svenske Greenwood og «kryptodronningen» Ignatova, er eventyret over.

Ruja Ignatova forsvant sporløst i 2017. Opprinnelig skulle hun stå på scenen i Portugal, men hun reiste i stedet med Ryanair til Aten. Der tar også sporene etter henne slutt.

I BBC-podkasten «The Missing Cryptoqueen», som kom ut i fjor, blir det spekulert i om hun oppholder seg i Frankfurt, men det er det ingen som har klart å bekrefte. Per dags dato er det ingen som vet hvor hun er, eller om hun i det hele tatt er i live.

Da er det lettere å fastslå hvor Sebastian Greenwood befinner seg. En drøy måned etter at Ignatova ble sett for siste gang, sto han på scenen i Kuala Lumpur. Det ble hans siste offentlige opptreden. Kort tid etter ble han pågrepet og brakt til USA.

Der sitter han nå fengslet i Metropolitan Correctional Center i New York, en fengselsanstalt som har huset kjente navn som Jeffrey Epstein, narkokongen Joaquin «El Chapo» Guzman og storsvindleren Bernie Madoff.

Tiltalt for svindel

For snaue to uker siden kom også tiltalen mot svensken. Han er tiltalt for overføringsbedrageri, planer om å begå hvitvasking, verdipapirsvindel og bruk av andre åpenbare svindelmetoder.

Børsen har forsøkt å komme i kontakt med Greenwoods advokat, Anthony Strazza, men han har ikke besvart vår henvendelse. Til svenske medier sier advokaten at han ikke kan kommentere saken.

Den norske kryptoeksperten Bjørn Bjercke, som i dag jobber i konsulentselskapet Sopra Steria, sier at Greenwood og Ignatovas historie sammen starter med Bigcoin, som er forløperen til Onecoin.

- Det var et testprosjekt fra deres side, sier Bjercke, som omtales som «Mr. Bitcoin Norge», og i over tre år jobbet med å spre informasjon om Onecoin, som han mener er helt verdiløs som valuta.

- Mangler blokkjede

Etter Onecoin startet Greenwood og Ignatova opp Onelife, der de skapte den påståtte kryptovalutaen Onecoin. Men kritikken har haglet. Årsaken er at eksperter mener de ikke baserer seg på blokkjedeteknologi.

Det er denne teknologien som gjør at for eksempel Bitcoin regnes som gangbar valuta, fordi alle som er tilknyttet den kan se hva som blir gjort i systemet, noe som gjør at man ikke kan manipulere verdien.

Også amerikanske påtalemyndigheter har uttalt at «etterforskningen har vist at Onecoin mangler en ekte blokkjede som er offentlig og mulig å etterprøve». Det vil i praksis si at Onecoin er verdiløs som valuta.

Ruja Ignatovas yngre bror, Konstantin Ivanov, som tok over ledelsen av Onecoin da storesøsteren forsvant, ble arrestert på flyplassen i Los Angeles i mars i fjor.

I oktober inngikk han en tilståelsesavtale med amerikanske påtalemyndigheter og tilsto flere tiltalepunkter, deriblant hvitvasking av penger og bedrageri.

Promovideo på privatfly

Neste mann som må møte i retten for sin rolle i det påtalemyndigheten mener er et pyramidespill, er 43 år gamle Sebastian Greenwood fra Östermalm i Stockholm.

Det var der han vokste opp på 80- og 90-tallet, med en engelskfødt far og svensk mor, før han flyttet til London for å gå på universitet. På begynnelsen av 2000-tallet flyttet han tilbake til Stockholm for å jobbe i foreldrenes kommunikasjonsbyrå, skriver Expressen.

Ifølge det svenske Skatteverket flyttet han til Singapore sommeren 2011 og oppga der en adresse i et eksklusivt boligstrøk, der en leilighet i dag koster mellom 10 og 30 millioner.

Av de svenske mediene Svenska Dagbladet og Breakit pekes han også ut som hjernen bak Onecoin.

I en promovideo på nettet kan man se Greenwood om bord på et privatfly på vei til Colombia. Han har på seg røde, semskede sko, har en eksklusiv Luis Vuitton-veske over skuldra, drikker champagne og snakker lidenskapelig om produktet sitt - kryptovalutaen Onecoin.

Hele forretningsideen til Onecoin var å selge såkalte utdanningspakker, som skulle lære kjøperen alt om finansverdenen og kryptovalutaer, samtidig som pakken var veien inn i Onecoin.

Pakken solgtes gjennom nettverksmarkedsføring, oftest omtalt som Multi Level Marketing (MLM). Det innebar at selgernettverket, Onelife, ble bygget opp til en enorm organisasjon.

- Bedragersk pyramidespill

På verdensbasis skal godt over 3 millioner mennesker ha blitt medlem, og ifølge Aftenposten dreier det seg om rundt 14.000 nordmenn.

Amerikanske påtalemyndigheter har kommet med en knusende omtale av selskapet.

- Et bedragersk pyramidespill, lyder dommen derfra.

3. juni skal Greenwood møte for retten første gang, i en såkalt forundersøkelse, der man blir enige om detaljene for den kommende rettssaken.

- Jeg er veldig spent på hva han kan si, og vet, sier Bjørn Bjercke, som forklarer Greenwoods befatning med selskapene.

- Han var egentlig aldri i Onecoin. Han var medlem i Onelife, altså MLM-organisasjonen. Han var medlem nummer 001, men det er ingen antydninger til at det er noen over ham utenom Ruja Ignatova, sier Bjercke.

- Kan drite seg ut

Ifølge Bjercke har Greenwood to valg når han møter i retten: Legge kortene på bordet, eller dumme seg ut.

- Om han ikke har fulgt med i media, kan ha drite seg fullstendig ut. Nå vet vi at Konstantin Ignatov har uttalt at de ikke har hatt en blokkjede, at alt bare er en svindel, sier Bjercke.

- Kanskje er han smart og har fått info via en advokat. Da kan han gå rett opp og «spill the beans», fortelle sannheten. Det er det vi håper på nå.

I en pressemelding har den amerikanske påtalemyndigheten skrevet at de mener Ruja Ignatova og Greenwood grunnla og bygde Onecoin i den hensikt å drive bedrageri.

- Dette er en gammeldags svindel, med en virtuell tvist. Som påstått i rettsdokumentene så ble kryptovalutaen Onecoin skapt med det ene formål å svindle investorer, sier spesialagent John R. Tafur i de amerikanske skattemyndighetene, IRS.

Avviser svindelanklager

Det vises blant annet til en e-post de to grunnleggerne imellom, der Ignatova beskriver tankene sine om en «exit»-strategi fra Onecoin. Det første alternativet hun listet opp var:

«Ta pengene og løpe, og la noen andre ta skylden.»

Onecoins norske advokat, Per Danielsen, har overfor Børsen tidligere avvist påstandene om at Onecoin er et pyramidespill.

«Riktig faktum er at tysk påtalemyndighet har etterforsket grundig og konkludert med at Onecoin ikke bedriver pyramidespill og at selskapet har blokkjede-teknologi. I Sverige har påtalemyndigheten også etterforsket og henlagt saken.»

Også påstandene om svindel har han avvist.

«Amerikansk påtalemyndighet har ikke påstått det du refererer. At en ansatt i skatteverket har uttalt noe i den retning er ikke bevis for hva påtalemyndigheten mener. Det er bare uttrykk for hva en tilfeldig ansatt mener», har Danielsen skrevet til Børsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer