- Utpresser verden

For tredje natt på rad går flyalarmen i Odesa, en av Ukrainas viktigste havnebyer for korneksport. Ukraina anklager Russland for å drive utpressing av verden med sult som middel.

I KJØLVANNET: Natt til onsdag ble lagerområder i Odesa rammet av missiler og droneangrep. Også i natt går flyalarmen. Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Handout / Reuters
I KJØLVANNET: Natt til onsdag ble lagerområder i Odesa rammet av missiler og droneangrep. Også i natt går flyalarmen. Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Handout / Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til torsdag blir det meldt om kraftige eksplosjoner i regionen Odesa i Ukraina. Det skriver det ukrainske, uavhengige nyhetsbyrået Unian.

De angivelige eksplosjonene blir også omtalt av den russisk-statlige avisa Ria.

Flyalarmen har blitt aktivert i regionen. Ifølge CNN, som siterer militære kilder, skal minst åtte russiske TU-22M3 bombefly ha blitt observert i retning Svartehavet.

- Gå til tilfluktsrommene og ikke forlat dem før flyalarmen slutter. Ta vare på deg selv og dine kjære, oppfordrer Odesa-guvernør Oleh Kiper på sin Telegram-konto.

Ifølge Kiper skal to personer ha blitt skadet i luftangrepet. Flere personer skal også ha blitt skadet i angrep i Mykolaiv-regionen. NTB skriver at minst ni skal være såret.

Videre skal én person ha blitt drept i et droneangrep i Krim, melder Reuters torsdag morgen.

Dette er tredje natta på rad at Odesa, som er en av Ukrainas viktigste havneporter, opplever luftangrep.

I går natt gikk ukrainske myndigheter hardt ut, og anklaget Russland for å «drive utpressing av verden med sult som middel».

- Blir holdt som gissel

- Dette er et terrorangrep, ikke bare mot Ukraina, men mot hele verden. Matsikkerheten er igjen truet, sier den ukrainske landbruksministeren Mykola Solskyi i en presseuttalelse.

Han sier videre at dersom Ukraina ikke får eksportert sine matvarer, så vil de fattigste i verden være i grenseland for overlevelse.

- Menneskeheten blir holdt som gissel av et terroristland som driver utpressing av hele verden med sult som middel, sier Solskyi.

- Skremmende

Angrepet natt til onsdag skal ha ødelagt nær 60 000 tonn med korn som skulle bli sent ut fra havna, ifølge det ukrainske landbruksdepartementet.

- Russiske terrorister har med vilje siktet på infrastrukturen til kornavtalen, sier president Volodymyr Zelensky på Telegram.

Ordføreren i Odesa skal også ha uttalt at angrepet var «et av de mest skremmende» siden fullskala-invasjonen av landet, ifølge The Independent.

Trakk seg

Angrepene kommer etter at Russland trakk seg fra kornavtalen, som har gjort det mulig for Ukraina å eksportere korn trygt til det globale markedet.

Det er fra havnene i Odesa-regionen at eksport av korn og andre viktige varer har foregått.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer