Kampen om lakseskatten

- Utpressing av regjeringen

Rasmus Hansson tar et kraftig oppgjør med oppdrettsnæringens dystre spådommer om egne framtidsutsikter. De driver utpressing av regjeringen, mener MDG-nestoren.

BLØFF: MDG-veteran Rasmus Hansson hevder at oppdrettsgigantene bløffer i et forsøk på å presse regjeringen til å dempe lakseskatten. Foto: Annika Byrde / NTB
BLØFF: MDG-veteran Rasmus Hansson hevder at oppdrettsgigantene bløffer i et forsøk på å presse regjeringen til å dempe lakseskatten. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er bare en ny runde med forsøk på å skremme regjeringen til å dempe lakseskatten, mener Hansson.

Dagbladet kunne nylig fortelle at sjømatnæringen legger investeringer for 40 milliarder på is som følge av regjeringens mye omtalte lakseskatt - eller grunnrenteskatt for havbruket, som den egentlig heter.

Men stortingspolitikeren fra MDG har liten tro på at spådommene stemmer.

- De er veldig lite troverdige når man ser overskuddene i næringen. Mowi satte personlig rekord i overskudd i fjor, sier Hansson.

- Bløff

Han viser til at verdens største oppdrettsselskap, norskeide Mowi, onsdag kunne melde om rekordoverskudd på over 10 milliarder kroner. Seinere samme dag meldte det samme selskapet at de skal kutte 435 jobber.

- Er det oppspinn fra næringen da?

- Ja, det er en bløff. Oppdrettsindustrien prøver å bløffe regjeringen med trusler om investeringstørke.

Debatten går nå høyt om hvordan den varslede lakseskatten skal innrettes. Regjeringen foreslo i høst en skattesats på 40 prosent, som skulle gi rundt 3,8 milliarder kroner i statskassa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer