Utsatt milliardregning: - En bombe

Nå skylder norske bedrifter straks staten 5 milliarder kroner.

ADVARER: Skatteetaten halverte antall konkursbegjæringer gjennom 2020 og den ubetalte milliardregningen bygger seg opp. Inkassotopp beskriver fenomenet som en bombe. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
ADVARER: Skatteetaten halverte antall konkursbegjæringer gjennom 2020 og den ubetalte milliardregningen bygger seg opp. Inkassotopp beskriver fenomenet som en bombe. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer
Publisert

Skatteregninga som norske bedrifter dytter foran seg bikket 4,7 milliarder kroner midtveis i januar, opplyser Skatteetaten til Børsen.

Utsettelser på skatter og avgifter innvilges nærmest på autopilot så lenge virksomhetene kan begrunne søknaden med coronarelaterte utfordringer. For eksempel fikk åtte av ti bedrifter som søkte om utsatt moms i fjor, innvilget søknaden.

Samtidig kan skattedirektør Nina Schanke Funnemark fortelle at antall konkursbegjæringer fra Skatteetaten ble mer enn halvert fra pandemiutbruddet i mars og ut 2020, sammenliknet med de samme månedene i 2019.

- Her er det i ferd med å bygge seg opp et enormt etterslep, fastslår Christian Aandalen, partner i inkassoselskapet Fair Group, overfor Børsen.

Ser sammenheng

La oss dykke ned i tallene et lite øyeblikk:

3554 selskaper ble sendt til skifteretten av Skatteetaten fra og med uke 12 og ut året i 2019, mot 1431 selskaper i samme periode i 2020.

- Vi ser at mange benytter seg av muligheten til å søke om utsettelse av skatter og avgifter. Det kan ha bidratt til nedgangen i konkursbegjæringer, sier Schanke Funnemark.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer