Statsbudsjettet for 2024:

Utsetter turistskatt: - Skuffet

Et forslag til turistskatt ble lovet «seinest» i statsbudsjettet for 2024. Det kom likevel ikke. Regjeringen oppgir at de trenger mer tid til å utrede vedtaket.

GEIRANGER: Den vesle bygda innerst i Geirangerfjorden tar årlig imot over 800 000 turister. En betydelig andel kommer med cruiseskip. Foto: Paul Kleiven / NTB
GEIRANGER: Den vesle bygda innerst i Geirangerfjorden tar årlig imot over 800 000 turister. En betydelig andel kommer med cruiseskip. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om en kommunal/statlig turistskatt seinest i forbindelse med statsbudsjettet for 2024».

Slik lød et av punktene i forrige statsbudsjett, etter enighet mellom regjeringen og SV. Men i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024, som nå er lagt fram, ligger det ikke noe slik forslag.

Der heter det i stedet at vedtaket skal «følges opp på et seinere tidspunkt».

- Vi er skuffet. Vi hadde forventet at det kom i gang, sier påtroppende ordfører i Stranda kommune, Einar Arve Nordang (H), til Dagbladet.

Håpet på prøveprosjekt

Innovasjon Norge har definert Bergen, Stavanger, Ålesund, Stranda, Lofoten, Aurland, Stryn og Longyearbyen som pressområder for turisme i sommersesongen.

En undersøkelse fra 2019 blant dem som bor i disse områdene, viste at 65 prosent ville ha turistskatt.

Geiranger, med rundt 230 innbyggere, tar årlig imot mer enn 800 000 turister. Å tilrettelegge for disse turistene, koster penger for kommunen.

- Det er tungt i en kommune med folketallsnedgang å prioritere noe som ikke betaler seg tilbake, sier Nordang.

VIL HA TURISTSKATT: Nyvalgt ordfører i Stranda kommune, Einar Arve Nordang. Foto: Høyre
VIL HA TURISTSKATT: Nyvalgt ordfører i Stranda kommune, Einar Arve Nordang. Foto: Høyre Vis mer

Ordføreren hevder at mange av de besøkende reiser igjen, uten å legge igjen stort med penger.

- Vi hadde virkelig ønsket oss at det i hvert fall ble igangsatt et prøveprosjekt.

Departementet: - Krevende spørsmål

En turistskatt for utenlandske turister ble også foreslått da det regjeringsoppnevnte reiselivsutvalget la fram sin utredning tidligere i år.

- Vi mener at de som besøker Norge, skal være med og ta vare på natur- og kulturgodene som de har glede av. Det er viktig at en ordning med besøksbidrag sikrer fellesgodefinansiering over hele landet, og ikke bare i pressområdene, sa utvalgsleder Trine Skei Grande (V).

I statsbudsjettet oppgir Nærings- og fiskeridepartementet at de trenger mer tid til å utrede vedtaket.

Det begrunnes blant annet med at innføring av en slik skatt «reiser krevende prinsipielle, økonomiske, administrative og rettslige spørsmål», blant annet knyttet til EØS, personvern og allemannsretten.

- Det pågår nå flere prosesser der turistskatt vurderes som en finansieringskilde for etablering, drift og vedlikehold av fellesgoder, skriver departementet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer