Donald Trump

Utskjelt grep: - Vi må gjøre det

Det vil bli høyere tollsatser på kinesiske varer om han blir gjenvalgt, bekrefter Donald Trump.

- UTNYTTER USA: Ifølge Donald Trump har Kina utnyttet USA. Han varsler derfor høye tollsatser, som økonomer mener kan bli katastrofalt for amerikanske forbrukere. Foto: Ronda Churchill / Reuters / NTB
- UTNYTTER USA: Ifølge Donald Trump har Kina utnyttet USA. Han varsler derfor høye tollsatser, som økonomer mener kan bli katastrofalt for amerikanske forbrukere. Foto: Ronda Churchill / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

I et intervju med Fox News sier han at tollsatsene kan bli i overkant av 60 prosent. Det skriver BBC.

- Vi må gjøre det, sier han i intervjuet søndag.

Washington Post skrev nylig at Trump har diskutert muligheten for en tollsats på hele 60 prosent på kinesiske varer for å provosere Beijing.

- Jeg vil si at det kanskje blir mer enn det, sier Trump.

Ekspresidenten har lenge hevdet at Kina drar fordel av en urettferdig handelspraksis.

- Jeg er åpenbart ikke ute etter å skade Kina. Jeg ønsker å komme overens med Kina. Jeg synes det er flott. Men de har virkelig utnyttet landet vårt, sier ekspresidenten.

Samtidig avviser han at dette vil fyre opp handelskrigen med Kina ytterligere, ifølge Reuters.

- Det er ikke en handelskrig. Jeg gjorde det strålende med Kina med alt mulig.

Økonomer advarer

Konsekvensene av en slik tollsats kan i så fall bli enorme for den globale handelen, advarer økonomer. Heller ikke sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets er i tvil om at dette i så fall vil være dårlig nytt.

- Trump har en helt skrudd idé om hva handel mellom land går ut på. Han skjønner ikke noe som helst av hvorfor land handler med hverandre og hva som er bra handelspolitikk, sa Andreassen til Børsen nylig.

Sjeføkonomen forklarte at en tollsats på alt fra 40 til 60 prosent på kinesiske varer ville være en katastrofe for amerikanske forbrukere, som må betale mye mer for disse varene når tollsatsen stiger, eller for å få tilsvarende fra andre, dyrere land.

- Det er det som kalles inflasjon. Det vil ramme amerikanske bedrifter som importerer halvfabrikata fra Kina. De blir mindre konkurransedyktige i USA og i resten av verden, selv om de sikkert kan øke prisene noe til amerikanske kunder. Det bidrar også til økt inflasjon.

Trump har tidligere gått hardt til verks. I 2018 innførte han en 25 prosents tollsats på kinesiske varer til en verdi av 50 milliarder dollar.

Rykker fra

Ekspresidenten er i full gang med forsøket på å returnere til Det hvite hus, og i en fersk meningsmåling fra NBC News rykker han kraftig fra rivalen Joe Biden.

I den nasjonale målingen får Trump støtte fra 47 prosent av de spurte, mens 42 prosent støtter Biden. I en liknende måling i november fikk Trump 46 prosents oppslutning, mens Biden fikk 44 prosent.