Striden om unntaket i havneforbudet:

Uttalelser vekker oppsikt

Venstre og MDG har bitt seg merke i Forsvarsdepartementets uttalelser til Børsen om russiske fiskefartøy. Nå vil Venstre høre hva forsvarsministeren har å si om saken, mens MDG ber regjeringen svare ordentlig på hva som er deres standpunkt.

- SELVMOTSIGLSE: Venstre-leder Guri Melby påpeker det hun opplever som en stor selvmotsigelse fra regjeringen. Foto: Kristin Svorte
- SELVMOTSIGLSE: Venstre-leder Guri Melby påpeker det hun opplever som en stor selvmotsigelse fra regjeringen. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert

Venstre-leder Guri Melby og utenrikspolitisk talsperson Carl Johansen i Miljøpartiet De Grønne reagerer på regjeringens uttalelser til Børsen fredag i en artikkel som omhandlet unntaket for russiske fiskefartøy i havneforbudet.

Melby mener at regjeringen sier imot seg selv, mens Johansen merker seg forskjellen mellom Forsvarsdepartementets og Nærings- og fiskeridepartements uttalelser.

Melby sier at Forsvarsdepartementet argumenterer godt for hvorfor deres egen regjering bør fjerne unntaket for russiske fiskefartøy i havneforbudet.

- Statssekretæren sier rett ut at den russiske stat bruker private interesser i fiskerisektoren til sine egne formål. Putin har gitt beskjed om at russiske fiskefartøy nå kan brukes til militære formål, og Støre-regjeringens svar på det er å lage et unntak i EUs havneforbud til nettopp disse trålerne, sier Melby til Børsen og konkluderer:

- Det er jo en stor selvmotsigelse.

UNNTAK: Regjeringen har besluttet å gi russiske fiskefartøy unntak fra havneforbudet, som forbyr russiske skip å anløpe norske havner. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
UNNTAK: Regjeringen har besluttet å gi russiske fiskefartøy unntak fra havneforbudet, som forbyr russiske skip å anløpe norske havner. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

- Må svare ordentlig

Johansen sier at uttalelsene fra Forsvarsdepartementet er interessante.

- Jeg synes at kommentarene fra statssekretæren i Forsvarsdepartementet er interessante. Jeg tolker det som at han anerkjenner at unntaket kan medføre et sikkerhetsproblem for Norge, samtidig som Skjæran fortsetter som før, sier Johansen til Børsen.

- Skjæran begrunner unntaket med hensynet til fiskeriforvaltning, noe jeg synes at er et helt uholdbart standpunkt. Når Forsvarsdepartementets statssekretær i motsetning til Skjæran viser forståelse for hva dette egentlig handler om, lurer jeg på hva som er regjeringens standpunkt. Det mener jeg regjeringen må svare ordentlig på.

MÅ VENTE: Russlands president ser ikke fornøyd ut før møtet med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Vis mer

Advarte Norge

Det var fredag at forsker Ina Holst-Pedersen Kvam ved Forsvarets høgskole Sjøkrigsskolen advarte om hva russiske fiskefartøy egentlig er, hva de brukes til og hva de i verste fall kan brukes til.

Blant annet forklarte hun at disse fartøyene kan brukes til spionasje- og etterretningsformål og sabotasjeoppdrag.

«Dette er fartøy med skarpe militære oppdrag. Flere er utstyrt med militær satellitt-, drone- og undervannsteknologi, deriblant med kapasitet til å kappe gassrør i Nordsjøen. Andre har miner om bord, og vil på kort varsel kunne minelegge områder som både Forsvaret og Nato avhenger av dersom konflikten skulle spre seg», uttalte hun til Børsen.

FISKERIMINISTER: Bjørnar Skjæran (Ap). Foto: Torstein Bøe / NTB
FISKERIMINISTER: Bjørnar Skjæran (Ap). Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Regjeringens uttalelser

Konfrontert med Kvams uttalelser, svarte statssekretær Bent-Joacim Bentzen (Sp) ved Forsvarsdepartementet at det er kjent at russiske myndigheter bruker en stor bredde av virkemidler for å understøtte statlige målsettinger, inkludert sivile selskap og næringslivsaktører.

«Det er derfor i mindre grad formålstjenlig å skille mellom russiske statlige og private interesser og aktiviteter når det gjelder vurderinger som har betydning for Norges nasjonale sikkerhet. Det må legges til grunn at dette også gjelder fiskerisektoren», skrev Bentzen i en uttalelse til Dagbladet.

Samtidig sa fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) at beslutningen om å unnta russiske fiskefartøy fra havneforbudet handler om å forvalte naturressursene for kommende generasjoner.

- Absurd

Venstre-leder Melby vil også trekke fram PST sin uttalelse til Børsen. PST uttalte nemlig at de vurderer at etterretningstrusselen mot norsk petroleumssektor er høyere enn normalt som følge av krigen i Ukraina og sanksjonene som er innført mot Russland.

- Når PST i tillegg sier at etterretningstrusselen mot norsk petroleumssektor er høyere enn normalt som følge av sanksjonene mot Russland, så håper jeg Støre snart innser hvor absurd dette spesialunntaket deres er, sier hun til Børsen og fortsetter:

- Jeg vil be forsvarsministeren svare meg i Stortinget på hvordan han vurderer dette unntaket opp mot Norges sikkerhet i lys av statssekretærens ærlige uttalelser og PSTs vurderinger.

Johansen i MDG skryter av forsker Ina Holst-Pedersen Kvam, og sier at det er bra at også de sikkerhetsmessige problemstillingene knyttet til unntaket trekkes fram fra eksperthold.

- Det er ikke noe nytt at det har helt andre konsekvenser å handle med diktaturer enn med demokratiske stater som likner på Norge, men det er nok mange som har fått seg en vekker det siste halvåret, sier Johansen.

- Vi kan ikke fortsette å sponse Putins krigsmaskin. Dette hullet må tettes. Vi er allerede langt på overtid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer