Utvalg vil ha «fiskeripoliti»

Slakter kontrollen med norsk fiskerinæring.

Et utvalg har konkludert med at det er for lett å drive ulovlig fiske i Norge. Nå foreslås det å opprette et fiskeripoliti. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Et utvalg har konkludert med at det er for lett å drive ulovlig fiske i Norge. Nå foreslås det å opprette et fiskeripoliti. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Et utvalg som har fått i oppdrag å gi råd om framtidens fiskerikontroll, leverte sin rapport til Nærings- og fiskeridepartementet fredag.

I rapporten foreslår de blant annet å opprette et eget fiskeripoliti, en ny etterretningssentral for fiskerisaker, to nye fiskekrimsentre og en ny felles operativ overvåkingssentral for fiskeriene. Dessuten foreslås det at to statsadvokater skal styre alle fiskerisakene, skriver Dagens Næringsliv.

I tillegg foreslår utvalget at norske fiskere skal telle hver torsk, sei, hyse og krabbe de fisker.

Totalslakt

– Slik kontrollsystemet er i dag, er muligheten stor for å omgå det. Dermed er risikoen stor for ulovlig omsetning av fisk, sier Nofima-sjef Magnar Pedersen, som har ledet utvalget, ifølge avisen.

Den 250 sider lange rapporten slakter kontrollen med norsk fiskerinæring.

Den trekker blant annet fram at det ikke finnes noen nasjonal oversikt over fiskekjøpere og -kvoter, at fangstinformasjon er basert på manuell rapportering gjort av fiskerne og at få lovbrudd blir etterforsket og anmeldt.

– Mange gode forslag

Fiskeridirektoratet mener at det er mange gode forslag i rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer