Lekkede lydopptak av Silvio Berlusconi:

Utvekslet «søte brev» med Putin

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi er i søkelyset etter at et lekket lydopptak avslører at han holder kontakt med sin gamle venn Vladimir Putin.

GODT FORHOLD: Silvio Berlusconi og Vladimir Putin har hatt et godt forhold gjennom mange år. Lekkede lydopptak antyder at det forholdet ikke er ødelagt av Vladimir Putins og Russlands krig i Ukraina. Foto: Giuseppe Aresu / REX / NTB
GODT FORHOLD: Silvio Berlusconi og Vladimir Putin har hatt et godt forhold gjennom mange år. Lekkede lydopptak antyder at det forholdet ikke er ødelagt av Vladimir Putins og Russlands krig i Ukraina. Foto: Giuseppe Aresu / REX / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Putin sendte meg 20 flasker vodka og et veldig søtt brev til bursdagen min, sier Silvio Berlusconi i et lydopptak som ble lekket tirsdag, skriver Financial Times.

Han legger til at han responderte med et «like søtt brev» og flasker med Lambrusco-vin.

Politisk comeback

Berlusconi fylte 86 år i forrige måned. Den omstridte tidligere statsministeren, mediemagnaten, fotballklubbeieren og milliardæren Berlusconi har etter valget i Italia tidligere i høst igjen sikret seg en sentral rolle i italiensk politikk.

Hans parti, Forza Italia, er en del av Giorgia Melonis høyrekoalisjon, som vant en brakseier under det italienske valget i september. Dermed ligger det an til at Berlusconi gjør et comeback i det italienske maktapparatet.

Meloni på sin side har kritisert Putin i ganske krasse ordelag, mens det er en kjent sak at Berlusconi og Putin har hatt et godt forhold gjennom mange år.

Da Berlusconi under den italienske valgkampen for første gang etter invasjonen kommenterte krigen, uttalte han at han var dypt skuffet og trist over oppførselen til Vladimir Putin.

- Jeg ble kjent med ham for 20 år siden, og han har alltid virket for meg som en mann av demokrati og fred. Så synd, sa Berlusconi.

Partiet avviser påstander

Tirsdagens lekkede lydbånd later altså til å avsløre at Berlusconi på ingen måte har kuttet båndene til sin gamle venn, selv om partiet hans Forza Italia avviser at Berlusconi har gjenopptatt kontakten med sin gamle venn.

I en uttalelse fra partiet heter det at Berlusconi bare hadde «mimret» med sine partikolleger om en episode fra mange år siden, og at dette ikke var noe som skjedde nylig.

GAMMELT VENNSKAP: Vladimir Putin og Silvio Berlusconi har hatt et godt forhold gjennom mange år. Her er de avbildet i Russland i 2003. Foto: AP Photo / Viktor Korotayev / NTB
GAMMELT VENNSKAP: Vladimir Putin og Silvio Berlusconi har hatt et godt forhold gjennom mange år. Her er de avbildet i Russland i 2003. Foto: AP Photo / Viktor Korotayev / NTB Vis mer

Men i det samme lydklippet som Berlusconi snakker om det søte brevet fra Putin, gir han også uttrykk for at han ikke er så begeistret for Italias militære støtte til Ukraina, og at han er «veldig, veldig bekymret» for Italias tøffe tone overfor Putin og russerne.

- De russiske ministrene sa at vi allerede er i krig med dem fordi vi levere våpen og finansiering til Ukraina, sier Berlusconi i lydopptaket, før han legger til:

- Jeg kan ikke si min mening, for den blir lekket til pressen og det vil være en katastrofe.

- Putin ble presset

Like før valget i Italias kom Berlusconi også med oppsiktsvekkende uttalelser om Vladimir Putin. Da hevdet Berlusconi i et TV-intervju at Putin ble presset til å invadere Ukraina.

- Putin ble presset av det russiske folket, av et parti, av sine ministere til å komme med denne spesielle operasjonen, sa Berlusconi.

Han la også til at Putin hadde havnet i en «virkelig vanskelig og dramatisk situasjon». Samtidig sa han at Putin ville erstatte regjeringen til Volodymyr Zelenskyj i Kyiv «med en regjering av anstendige mennesker».

Berlusconi er kjent som mediemogul, tidligere statsminister og ikke minst for en og annen sexskandale. I tillegg eide han den italienske storklubben AC Milan fra 1986 til 2017.

Ifølge Bloombergs milliardærindeks har han en fomue på 5,5 milliarder dollar.

Påtroppende statsminister støtter Ukraina

Valget i Italia i september ga altså yte høyre i Italia seieren. Giorgia Meloni vil nå bli Italias første kvinnelige statsminister. For å få flertall må hun danne regjering med to andre ytre høyre-partier, som nettopp er Berlusconis Forza Italia og Matteo Salvinis Lega-parti.

Og der de lekkede lydopptakene av Berlusconi antyder at han ikke nødvendigvis er så ivrig på å støtte Ukraina, så er tonen en ganske annen fra Meloni.

- Du vet at dere kan regne med vår lojale støtte til det ukrainske folks frihet. Hold motet oppe og være sterke i troen, skrev Meloni til Zelenskyj på Twitter etter valgseieren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer