Advarer før rentebeslutning:

- Uunngåelig

Sentralbankens krig mot prisveksten vekker stor bekymring. I kveld kan det gå mot nok en trippelheving.

FRYKTER NEDGANGSTIDER: Flere frykter at den amerikanske sentralbankens aggressive rentehevinger vil sende økonomien i grøfta. Foto: Bryan Dozier / Shutterstock / NTB
FRYKTER NEDGANGSTIDER: Flere frykter at den amerikanske sentralbankens aggressive rentehevinger vil sende økonomien i grøfta. Foto: Bryan Dozier / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag er det duket for rentebeslutning i den amerikanske sentralbanken (Fed).

Det er bred forventning om at sentralbanksjef Jerome Powell vil klinke til med en trippelheving (75 basispunkter) for fjerde gang på rad.

- Handler om desember

Målet er å knuse den høye inflasjonen, altså prisveksten. I september lå den på 6,2 prosent.

- Det kommer vel 75 basispunkter til i dag. Jeg er egentlig mest spent på hva de sier om de videre utsiktene, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, til Børsen.

Hun påpeker at Fed snart begynner å nærme seg rentetoppene som har vært varslet.

- Det blir viktig å se hvordan de vurderer utviklingen, og hvor langt de har kommet i bekjempelsen av kostnadspresset, sier hun.

Powells tale etter rentebeslutningen, og hvilke signaler han gir om videre pengepolitikk, er noe investorene vil følge med argusblikk.

- Novembermøtet handler egentlig ikke om november, men om desember, sier Michael Gapen, sjeføkonom i Bank of America, til CNBC.

Advarer

Feds renterace skaper het debatt blant eksperter og toppolitikere.

Sentralbankens krig mot renta har allerede gitt aksjemarkedet juling, økt boliglånsrentene til 20-års høyder og ført til økt resesjonsfrykt, melder CNN.

I et brev direkte til Powell, signert flere demokratiske senatorer som Elizabeth Warren og Bernie Sanders, uttrykker de bekymring for Feds planer om å heve renta i et «alarmerende tempo».

De viser til sentralbanksjefens «urovekkende advarsel til amerikanske familier».

Sentralbanksjefen sa nemlig at folk må «være forberedt på noe smerte» når inflasjonen skal bekjempes med rentehevinger.

- For politikerne er dette vondt. De tenker på gjenvalg, og det sentralbankene gjør bidrar til den dårlige utviklingen som stiller dem i et dårlig lys, og at folk blir misfornøyde. De vil nok ønske at sentralbanken ikke skal være så hard i klypa, sier Due-Andresen.

SJEFØKONOM: Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom
SJEFØKONOM: Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom Vis mer

Sjeføkonomen peker imidlertid på viktigheten av at prisveksten ikke forblir så høy som i dag.

- For det er også en betydelig utfordring for husholdninger og bedrifter. Det sentralbankene gjør er å forsøke å ta i litt nå, så det ikke er et vedvarende problem. Det må bli verre for at det skal bli bedre.

Flere mener sentralbanken var altfor seint ute med rentehevinger. Mange eksperter peker på at man ikke har latt rentehevingene virke før man ser om det trengs mer, ifølge Due-Andresen.

- Jeg tror det er større fare for at man tar i for mye enn for lite, de må ta igjen at de var på etterskudd.

Politikerne ber Powell svare innen 14. november på en rekke spørsmål om hvor mye økonomisk smerte amerikanere burde stålsette seg for.

- Uunngåelig

EUs utenrikssjef Josep Borrell frykter at renteracet, anført av Fed, kan føre til nedgangstider globalt, melder Financial Times.

Når verdens viktigste sentralbank hever renta, blir andre tvunget til å følge etter, mener han. Det kan gi en forsterket negativ effekt.

Selv om Feds mål har vært å få til en «myk landing», har en rekke næringstopper og eksperter advart mot at resesjon kan være utfallet, altså et langvarig tilbakeslag for økonomien.

En amerikansk resesjon er «uunngåelig» så lenge Fed forsøker å få inflasjonen ned til 2 prosent, ifølge Luke Ellis, administrerende direktør i hedgefondgiganten Man Group PLC.

Det melder Bloomberg.

Han venter at inflasjonen vil ned til mellom 3,5 og 4 prosent neste år, noe som kan gi en «unnskyldning» til å ta foten av bremsen. Ellis sier imidlertid:

- Jeg tror de (Fed, journ.anm.) kommer til å presse på lenger enn folk forventer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer