Uventet knipe: - Med tungt hjerte

Ansatt-flukt fra serveringsbransjen gjør at utesteder fortsatt må holde dørene stengt. - Veldig mange ledige jobber nå, sier utelivsgigant.

- KLARER IKKE: Pandemien har barbert bemanninga til det populære utestedet kraftig. Foto: Postkontoret
- KLARER IKKE: Pandemien har barbert bemanninga til det populære utestedet kraftig. Foto: Postkontoret Vis mer
Publisert

- Kjære Oslo, nå skjer det.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) slapp fredag forrige uke gladnyheten: Hovedstaden går omsider i gang med trinn to av gjenåpningsplanen.

For utelivets del betyr det at restauranter og kafeer igjen kan ta tilbake flere gjester, med skjenkestans klokka 22. Etter seks måneder med sosial nedstenging, kan øltørste Oslo-borgere igjen ta seg en kald halvliter ute på byen.

- Med tungt hjerte

Mens flere åpnet på gjenåpningsdagen, halter det for andre. For det populære utestedet Postkontoret på Tøyen i Oslo var det ikke helt enkelt å få hjulene i gang etter dvalen.

I en Facebook-post uttaler stedet at de «med tungt hjerte» må vente helt til søndag før de kan ta imot gjester.

- KLARER IKKE: Ikke alle kan skåle riktig ennå. Foto: Postkontoret
- KLARER IKKE: Ikke alle kan skåle riktig ennå. Foto: Postkontoret Vis mer

- Mange av våre ansatte har slutta i løpet av pandemien, sier daglig leder Bente Fagereng til Børsen.

Det populære østkant-stedet ligger sentralt på Tøyen Torg, og åpnet dørene i 2015. Samtlige av utestedets 24 ansatte har i løpet av pandemien blitt permittert.

Av disse har åtte sluttet.

For Fagereng og Postkontoret kom gjenåpninga noe brått på. De siste seks månedene beskriver hun som ille.

- Vi har valgt å holde helt stengt. Historisk har økonomien vår vært relativt bra. Nå tikker det inn kompensasjonspenger, så vi skal nok klare oss, men klart det er tøft. Vi mister en potensielt innbringende helg.

- Stor forståelse

Hun forteller at mange av stedets ansatte har vært studenter, og at det nå er eksamenstid.

- Studenter har ikke fått noe støtte fra NAV, og har måttet finne seg et annet sted å tjene penger. En del ansatte er ikke fra byen og har måttet flytte hjem. Det har vi selvsagt stor forståelse for. Men det er synd at vi har mistet så mange.

Nå fokuserer de på å gjøre det så enkelt som mulig for å i det hele tatt få inn noen inntekter.

- Vi må ha omtrent dobbelt så mange på jobb som vanlig. Det skyldes at vi er et stort sted som vanligvis ikke har bordservering. Det går mye tid og ressurser på logistikk og planlegging. I tillegg kommer spriting og smittevern.

Fagereng skyter inn:

- Vi ansetter tre-fire nye i løpet av helgen. Det ville trolig vært mye trykk denne helga, så det er viktig at vi ikke «brenner ut» de nyansatte. Derfor venter vi til søndag. Hadde det ikke vært pandemi, ville det vært annerledes.

- Ølsalg til 22 mot sin hensikt

Hun er ikke alene.

- Vi avventer åpninga på våre tre steder, sier Bjørn Vidar Ringsbye.

Han driver de to svært populære utestedene Radio og Rebell, sentralt på Grünerløkka, i tillegg til Makulator i Oslo sentrum.

Også Ringsbye har mistet flere ansatte den siste tida. Men det er ikke hovedgrunnen til at de ikke åpner.

- Grunnen er at man taper mer på å åpne. Å holde stengt, er det vi taper minst på.

Det skyldes delvis de strenge smittevern- og avstandskravene, opplyser han.

- Men å bare kunne skjenke til klokka 22 er det store problemet. Har du ikke veldig stor uteservering, blir det bare et tapsprosjekt, sier Ringsbye.

Han sier de kan åpne utestedene igjen når skjenketida utvides til klokka 24.

Paal Mangerud, en annen sentral aktør i Oslos utelivsbransje, uttalte til Børsen onsdag at pålegg om stengte kraner klokka 22 var «høl i huet».

- Veldig mange ledige jobber

Karl-Henning Svendsen i utelivsgiganten NoHo, er på eiersiden i nevnte Postkontoret. I tillegg eier han Skatten - også på Tøyen Torg - som heller ikke har åpna dørene ennå. Det skyldes mangel på ansatte og daglig leder.

Svendsen skisserer et enormt rekrutteringsbehov for servitør- og bartenderjobber i Oslo akkurat nå. Det er flere årsaker til bemanningsfallet, ifølge Svendsen.

- Det har gått over et år siden første nedstenging. Mange har blitt eldre og fått nye jobber. Noen er ferdige med studier og har flytta hjem.

Samtidig har ikke bransjen i løpet av perioden fått den samme kontinuerlige rekrutteringa.

- ENORMT BEHOV: Karl-Henning Svendsen forteller at serveringsbransjen har et enormt behov for ansatte. Foto: Privat
- ENORMT BEHOV: Karl-Henning Svendsen forteller at serveringsbransjen har et enormt behov for ansatte. Foto: Privat Vis mer

- I tillegg har mange reist tilbake til Sverige, eller sine hjemland. Det siste er den økonomiske situasjonen: For mange studenter er leieprisen i Oslo ekstremt høy. Mangel på inntekt gjør at de må flytte hjem.

Han skyter inn:

- Akkurat nå er det veldig mange ledige jobber i serveringsbransjen. Jeg håper at vi med hjelp av NAV kan få spredd ordet, så vi får inn flere i dette spennende yrket.

Virke: - Oslo hardest rammet

Leder i Virke kultur og opplevelser, Rhiannon Hovden Edwards, mener bildet stemmer. Hun viser til noen av organisasjonens funn:

  • I Oslo har 40 prosent av virksomhetene i handels- og tjenestenæringen færre ansatte sammenliknet med situasjonen før pandemien. For resten av landet er andelen 26 prosent, ifølge Virkes medlemsundersøkelse fra april.
  • Situasjonen for serveringsbransjen er kritisk. Mer enn hver tredje jobb har blitt borte i overnatting og servering fra februar i fjor til februar i år, viser tall fra SSB. Det er 80 000 arbeidsplasser.
  • En Virke-undersøkelse fra mars viser at oppsigelser er spesielt utbredt innenfor restaurant/servering: 7-10 prosent på landsbasis.

Organisasjonen sitter ikke på oppsigelsestall for hovedstaden, men ...

- Det er grunn til tro at tallet på oppsigelser er høyere i Oslo enn på landsbasis, på grunn av de strengere restriksjonene og den økte usikkerheten gjennom pandemien, sier Hovden Edwards til Børsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer