Uventet stup: «Utsletter alt håp»

En fersk undersøkelse viser at lufta er slått ut av investorer i eurosonen. Nå har pessimismen bitt seg fast.

SKAPER URO: Inflasjonsnivået i eurosonen bekymrer investorer i Europa. Utviklingen er ikke i nærheten av hva analytikerne ventet. Her fra Rotterdam. Foto: NTB
SKAPER URO: Inflasjonsnivået i eurosonen bekymrer investorer i Europa. Utviklingen er ikke i nærheten av hva analytikerne ventet. Her fra Rotterdam. Foto: NTB Vis mer
Publisert

«Den økonomiske gjeninnhentingen, som er bygget på føtter av leire, begynner å vakle», konstaterer Sentix i sin ferske investortillitsindeks.

Undersøkelsen, som tar for seg økonomiske forventninger blant investorer i eurosonen, viser en kraftig nedgang for mai. Det nedslående resultatet står i sterk kontrast til forventningene i forkant.

«Alarmerende»

Helt konkret falt tillitsindeksen for eurosonen til minus 13,1 poeng for mai, sammenliknet med minus 8,7 i april. I forkant hadde analytikere forventet at indeksen ville stige til minus 8,0 denne måneden, ifølge Reuters.

En inflasjon som har bitt seg fast på et vedvarende høyt nivå, samt frykt for energimangel, skal være særlig utslagsgivende for resultatet.

Videre registreres et oppsiktsvekkende bratt fall innen forventningsindeksen, som havner på minus 19,0 poeng i mai fra minus 13,0 i april.

Det er det laveste nivået målt siden desember i fjor, og «utsletter alt håp om en økonomisk gjenopplivning etter utbruddet av Ukraina-krigen», ifølge Sentix. Instituttet mener at utviklingen bør oppfattes som «alarmerende».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer