Uventet stup: «Utsletter alt håp»

En fersk undersøkelse viser at lufta er slått ut av investorer i eurosonen. Nå har pessimismen bitt seg fast.

SKAPER URO: Inflasjonsnivået i eurosonen bekymrer investorer i Europa. Utviklingen er ikke i nærheten av hva analytikerne ventet. Her fra Rotterdam. Foto: NTB
SKAPER URO: Inflasjonsnivået i eurosonen bekymrer investorer i Europa. Utviklingen er ikke i nærheten av hva analytikerne ventet. Her fra Rotterdam. Foto: NTB Vis mer
Publisert

«Den økonomiske gjeninnhentingen, som er bygget på føtter av leire, begynner å vakle», konstaterer Sentix i sin ferske investortillitsindeks.

Undersøkelsen, som tar for seg økonomiske forventninger blant investorer i eurosonen, viser en kraftig nedgang for mai. Det nedslående resultatet står i sterk kontrast til forventningene i forkant.

«Alarmerende»

Helt konkret falt tillitsindeksen for eurosonen til minus 13,1 poeng for mai, sammenliknet med minus 8,7 i april. I forkant hadde analytikere forventet at indeksen ville stige til minus 8,0 denne måneden, ifølge Reuters.

En inflasjon som har bitt seg fast på et vedvarende høyt nivå, samt frykt for energimangel, skal være særlig utslagsgivende for resultatet.

Videre registreres et oppsiktsvekkende bratt fall innen forventningsindeksen, som havner på minus 19,0 poeng i mai fra minus 13,0 i april.

Det er det laveste nivået målt siden desember i fjor, og «utsletter alt håp om en økonomisk gjenopplivning etter utbruddet av Ukraina-krigen», ifølge Sentix. Instituttet mener at utviklingen bør oppfattes som «alarmerende».

- Økonomien i eurosonen er preget av betydelig vårfatigue (utmattelse, journ.anm.), heter det i rapporten.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache innrømmer stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Krympet

For ei uke siden offentliggjorde EUs statistikkbyrå Eurostat nye tall som viste at økonomien i eurosonen vokste med 0,1 prosent i årets første kvartal.

Unntaket var den tyske økonomien, som også er EUs største, der økonomien krympet i årets første kvartal.

Nedgangen var på 0,1 prosent, sammenliknet med samme periode i fjor, skriver NTB.

Den utviklingen tar også Sentix for seg, hvor totalindeksen for den tyske økonomien faller kraftig og havner på minus 9,0 poeng i mai, kontra minus 2,3 i april.

Uønsket utvikling

Inflasjonen i de 20 eurolandene har dempet seg fra de tosifrede tallene i fjor. Tirsdag forrige uke ble imidlertid klart at inflasjonen i eurosonen løfter seg på ny - denne gang til 7 prosent i april.

Det er 0,1 prosentpoeng mer enn i mars, og var høyere enn ventet.

Utenom energi og mat, som utgjør den såkalte kjerneinflasjonen, var resultatet 5,7 prosent, en nedgang på 0,1 prosentpoeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer