Banksjef advarer mot kryptovaluta:

- Vær forberedt på å tape alt

Storbritannias sentralbanksjef advarer mot å investere i krytpovaluta. «En godt voksen mann som klager på framtida», kontrer kryptoekspert.

- KAN TAPE ALT: Storbritannias sentralbanksjef advarer alle som tenker på å investere i kryptovaluta, som Ripple, bitcoin, etherum og Litecoin , om at de må være forberedt på at de kan miste alle pengene. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB
- KAN TAPE ALT: Storbritannias sentralbanksjef advarer alle som tenker på å investere i kryptovaluta, som Ripple, bitcoin, etherum og Litecoin , om at de må være forberedt på at de kan miste alle pengene. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I takt med de voldsomme oppturene for flere typer kryptovalutaer det siste året, har også tilliten blant investorer økt. Men fortsatt er langt fra alle overbeviste.

Storbritannias sentralbanksjef Andrew Bailey er faktisk så skeptisk at han går ut med en advarsel til alle som vurderer å investere sparepengene sine:

- Kryptovaluta har ingen egenverdi. Det betyr ikke at folk ikke setter verdi på dem, fordi de kan ha en ekstern verdi. Men de har ingen egenverdi, sa Bailey under en pressekonferanse torsdag, ifølge CNBC.

Siden 1. januar har verdien av Bitcoin, som er den største kryptovalutaen, skutt i været med over 94 prosent. Ethereum, som befinner seg på andre plass, har hatt en spinnvill oppgang på 478 prosent så langt i år.

Den voldsomme oppgangen har ført til en vanvittig interesse fra både småinvestorer og mangemilliardærer.

- Jeg kommer til å si dette veldig tydelig igjen: Kjøp dem bare dersom du er villig til å tape alle pengene dine, fortsatte Bailey.

Advarer: Sentralbanksjef i Storbritannia, Andrew Bailey. Foto: Kirsty O'Connor / Reuters / NTB
Advarer: Sentralbanksjef i Storbritannia, Andrew Bailey. Foto: Kirsty O'Connor / Reuters / NTB Vis mer

- Utdatert

Uttalelsene imponerer ikke kryptoekspert Torbjørn Bull Jenssen. Han er administrerende direktør i Arcane Crypto, og anses som en av Norges fremste eksperter på kryptovaluta og blokkjedeteknologi.

- Han har rett i at det er stor risiko, hvis man snakker om kryptovaluta i det brede. Men å fortsatt ha en oppfattelse av at Bitcoin skal falle til null, og å be folk om å styre unna, begynner å bli et utdatert synspunkt, sier han til Børsen.

Arcane Crypto investerer i tjenester knyttet til bruk av kryptovaluta og blokkjedeteknologi, som trading, analyse og betalingsløsninger. Sjefen selv mener folk som investerer i kryptovaluta må ta akkurat de samme forbeholdene som de som investerer i aksjer.

- Det er jo akkurat det samme med alt annet du investerer i. Du risikerer at all verdien går tapt. Folk som befinner seg i kryptoverdenen vil nok si at du også risikerer å tape ved å ikke investere. Å ikke få bli med på en eventuell prisoppgang, er jo også å gå glipp av noe. Men det er risiko ved alt, vedgår han.

Bull Jenssen mener den britiske sentralbanksjefen bommer med sine uttalelser.

- Det er synd, for det finnes gode grunner til å advare mot svindlerne i dette feltet, og alle typer coins som lover gull og grønne skoger, sier han og legger til:

- Men i stedet for å sette seg inn i nyansene og fakta, for så å advare mot ting som kan skjerme forbrukerne mot risiko, så maler han med en så bred pensel at mange bare humrer av en godt voksen mann som klager på framtida.

POPULÆRT: Slik kan du kjøpe og selge Bitcoin. Men det er mye du må passe på før du gjør det. Her får du en enkel forklaring. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Han mener det er mange kritikere som ikke har satt seg godt nok inn i hva kryptovaluta egentlig går ut på.

- Da blir det tåpelig å rope inn i en megafon i det offentlige ordskiftet. Det betyr ikke at jeg mener alle må være for kryptovaluta, men at de må evne å vise litt innsikt, fortsetter han.

- Hva med argumentet om at kryptovaluta ikke har noen iboende verdi?

- Det er en sosial enighet om at det har en verdi. Du kan påstå at Facebook-aksjen er helt lik. Bailey ville nok sagt noe sånt som at «det er svært mange som bruker Facebook, og at det derfor er liten risiko for at alle brukerne hopper av». Det er det samme med Bitcoin. Sannsynligheten for at alle som investerer i Bitcoin skal si: «nei, nå gidder jeg ikke lenger», er lav. Og den blir lavere for hver eneste dag.

- Alle boblers mor

Bailey er imidlertid langt fra den første som advarer mot å investere i kryptovaluta.

Bank of America gikk hardt ut mot bitcoin-utviklingen i januar i år, da de omtalte det som «alle boblers mor» og sammenliknet utviklingen med dotcom-bobla på slutten av 90-tallet.

Brian Armstrong, administrerende direktør for Coinbase, USAs største selskap for veksling av kryptovaluta, gikk også ut med en advarsel rett før nyttår:

«Vi kan ikke understreke nok hvor viktig det er å forstå at det å investere i krypto ikke kommer uten risiko», skrev Armstrong på Coinbases nettside.

Han pekte på at kryptovaluta ofte er mer usikker enn de mer tradisjonelle finansmarkedene som de fleste investorer er vant til.

«For eksempel betyr dette at markedet kan bevege seg i hvilken som helst retning mye raskere enn aksjemarkedet», fortsatte Armstrong, som oppfordret folk til å tenke langsiktig, framfor å gå inn for en rask gevinst.

Det britiske finanstilsynet FCA, som tidligere ble ledet av nevnte Bailey, sendte i januar ut en advarsel:

«Å investere i kryptoeiendeler, eller investeringer og utlån knyttet til dem, innebærer generelt en svært høy risiko med investorens penger. Dersom forbrukere investerer i denne typen produkter, så bør de være forberedt på å miste alle pengene sine.»

- Luftslott

Arcane-sjefen mener kryptovaluta har blitt skremmende og fremmed for stadig færre. Problemet er, ifølge Jenssen, at det fortsatt er mange som sliter med å forstå hva kryptovaluta egentlig er.

- Det er viktig å være klar over at det er mye i kryptofeltet som virkelig bare er luftslott. Men å smøre sammen Dogecoing og Bitcoin, som om det er refleksjoner av samme fenomen, blir som å si at alle aksjer er helt håpløse bare fordi Gamestop-aksjen hadde sin reise.

Like før midnatt onsdag kveld, twitret Tesla-sjef Elon Musk at hans selskap ikke lenger vil akseptere bitcoin som betalingsmiddel av klimahensyn. Drøye to timer seinere hadde verdien falt fra om lag 54 600 dollar til i overkant av 47 700 dollar, ifølge kryptonettstedet Coindesk.

Verdien har i morgentimene stabilisert seg på et noe høyere nivå - rundt 50 000 dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer