Våknet til dyster beskjed: - Forferdelig

Slik reagerte SAS-ansatte på den vonde nyheten.

DYSTERT: Vidar Skjevling har jobbet fire år som flyvert i SAS. Nå frykter han å miste det han selv betegner som sin drømmejobb. Foto: Privat
DYSTERT: Vidar Skjevling har jobbet fire år som flyvert i SAS. Nå frykter han å miste det han selv betegner som sin drømmejobb. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Det blir omtalt som en «en svart dag» for luftfarten. Tirsdag 28. april varslet ledelsen i SAS at selskapets økonomiske muskler er utslitt i kampen mot coronapandemien. Det har ført til et brutalt kutt i arbeidsstyrken.

Nær halvparten av flygigantens 11 000 ansatte venter nå oppsigelse - hvorav 1300 er norske medarbeidere. En av dem som frykter for sin egen jobb, er Vidar Skjevling (25).

19. mars 2016 ble han ansatt som flyvert i SAS. På jubileumsdagen, nøyaktig fire år etter, ble han permittert fra sin fulltidsstilling. Etter en drøy måned i uvisshet, våknet Skjevling - i likhet med sine kolleger - opp til den brutale beskjeden tirsdag.

- At dette rammer 5000 mennesker er en tung - og ikke minst ekstremt trist - beskjed å få. Min aller første tanke var: «Nå kommer jeg til å miste drømmejobben», sier Skjevling til Børsen.

SKUFFENDE: TV-fotograf Truls Ørmen Elingsen fikk seg litt av et sjokk, da han var på jobbrelatert reise med SAS. Reporter: Christian Wehus. Video: Truls Ørmen Elingsen Vis mer

- Trykket stemning

25-åringen beskriver at ingen arbeidshverdager er like. At livet på vingene kan betegnes mer som «en livsstil». Han mener derfor at det for mange vil bli blytungt å omstille seg til den nye hverdagen som venter.

- Det er en fantastisk jobb, og vi står i et arbeidsmiljø som jeg aldri har opplevd maken til. Jeg gleder meg like mye til å gå på jobb hver eneste dag. I løpet av disse åra utvikler man et godt forhold til både kolleger, så vel som passasjerer. Nå står alt på usikker grunn.

- Hvordan vil du beskrive stemninga blant de ansatte nå?

- Det er en veldig trykket stemning, noe som er forferdelig å oppleve. Jeg snakket akkurat med en kollega som tok til tårene, fordi hun frykter for jobben sin. Hun tror at en oppsigelse er nærmest garantert med tanke på ansienniteten hun har.

- Forferdelig

Hvilke grupper som vil bli direkte berørt av kuttene, er foreløpig uvisst. SAS-ledelsen har sammen med representanter for fagforeningene startet arbeidet med å finne løsninger som sørger for at så få som mulig rammes.

Skjevling forbereder seg likevel på verst tenkelig utfall.

- Jeg har en ansiennitet på fire år, noe som ikke er så fryktelig høyt i et flyselskap som SAS. Samtidig er det viktig å huske på at vi fortsatt ikke vet hvem som blir berørt.

- Det er en forferdelig situasjon, men det er «bedre» at noen blir sagt opp, enn at et helt flyselskap går dukken. Jeg forstår at dette er nødvendige grep som må tas for å opprettholde driften.

- Engstelig

Lars Trygve Bekkeli (26) er, i likhet med Skjevling, ansatt i SAS. 26-åringen forteller at tirsdagens nyhetsbilde har etterlatt mange av hans kolleger i en vond situasjon.

- Det var en kjip nyhet å våkne til, og mange er naturligvis engstelig. Både jeg og kjæresten min jobber i SAS, og vet hvor hardt rammet hele luftfarten er. At det likevel skulle få så store og dramatiske konsekvenser, var nok ingen av oss klar over.

UVISS FRAMTID: Lars Trygve Bekkeli jobber deltid i kabinen i SAS. Han ble permittert 12. mars. Foto: Privat
UVISS FRAMTID: Lars Trygve Bekkeli jobber deltid i kabinen i SAS. Han ble permittert 12. mars. Foto: Privat Vis mer

Bekkeli har siden januar 2016 vært deltidsansatt i kabinen. I likhet med mange andre i arbeidsstyrken, ble 26-åringen permittert 12. mars.

- Det har definitivt vært en omstilling, fastslår Bekkeli.

Selv synes han det er vanskelig å spå egne framtidsutsikter i SAS og hvordan hverdagen blir etter at coronakrisen er over.

- Det er jo ofte slik at sistemann inn er førstemann ut. Så det er klart at det er mange som tar dette tungt. Inntil videre må man bare forsøke å tenke positivt, og håpe at en vaksine er rundt hjørnet, slik at vi kommer tilbake til en mer normal hverdag.

- For strenge

Tross krisepakker fra regjeringa, har fallet i flytrafikken har gått hardt ut over SAS økonomi. I en børsmelding tirsdag morgen, skrev selskapet at det kommer til å ta flere år før etterspørselen er tilbake på nivået før virusutbruddet.

Nestleder Peggy Hessen Fløsvik i LO uttalte tidligere i dag at SAS-oppsigelsene viser hvor dyp krisa er i luftfarten.

Artikkelen fortsetter under:

RØRT KAPTEIN: Flykaptein Jim Crail holdt en rørende tale da han ønsket passesjerne velkommen om bord til en flight til Newark. Video: CBS News / Twitter. 29. april 2020 Vis mer

- Staten har stilt opp med lånegarantier for luftfarten, men det er åpenbart ikke nok. Spørsmålet er om kravene som er stilt i garantiordningene er for strenge for selskapene på det nåværende tidspunktet. Nå må regjeringen se om det kan gjøres mer for luftfarten.

Hun viser videre til at LO har krevd at permitteringsordningen utvides til 52 uker.

- En slik forlengelse kunne ha avhjulpet noe i denne situasjonen. Regjeringen må sikre at vi har flyselskaper i Norge også når krisen er over, sa Hessen Fløsvik.

SAS har for øvrig opplyst at en medarbeider i selskapet i gjennomsnitt har en oppsigelsestid på seks måneder.

- Usikkerhet om framtidig etterspørsel og tiden det tar å tilpasse organisasjonen, tilsier at selskapet må handle proaktivt, het det i børsmeldingen.

SAS:

* Flyselskapet SAS ble grunnlagt i 1946 etter en sammenslåing av de nasjonale luftfartsselskapene i Norge, Danmark og Sverige.

* Før pandemien hadde SAS mer enn 800 daglige avganger. Selskapet fløy over 30 millioner passasjerer i året til over 125 destinasjoner i Europa, USA og Asia.

* Coronakrisen har ført til et stort fall i trafikken, noe som har rammet selskapets økonomi hardt.

* I mars fløy SAS rundt 1 million passasjerer, noe som var cirka 60 prosent færre enn i samme måned året før.

* Sverige og Danmark eier 29 prosent av aksjene i SAS, den norske stat har tidligere vært aksjonær. Tirsdag varslet SAS at inntil 5000 av de ansatte vil bli sagt opp på grunn av krisen coronaepidemien har forårsaket.

Kilde: NTB/Ritzau

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer