LO-leder Peggy Hessen Følsvik

Våknet til spesiell hilsen 1. mai

Synet som møtte LO-leder Peggy Hessen Følsvik da hun sjekket inn på hotellet 30. april, fikk flere i reisefølget til å heve øyenbrynene. Neste dag kom overraskelse nummer to.

PEK: Et blått flagg møtte LO-leder Peggy Hessen Følsvik da hun våknet til 1. mai-feiring på Notodden hotell. Foto: Tipser
PEK: Et blått flagg møtte LO-leder Peggy Hessen Følsvik da hun våknet til 1. mai-feiring på Notodden hotell. Foto: Tipser Vis mer
Publisert

Den fire dager lange storstreiken og interne dragkamper i Arbeiderpartiets valgkomité var et tilbakelagt kapittel.

Nå skulle lederen av landets største arbeidstakerorganisasjon få seg en matbit og en god natt søvn for å være frisk og rask til feiringen av arbeidernes kampdag - 1. mai.

Men da hotellresepsjonen ønsket velkommen med et innrammet bilde av den mangeårige og for lengst avgåtte formannen i Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, gikk det ikke helt upåaktet hen.

GJEST: LO-lederen foran bildet av den gamle Frp-formannen Carl I. Hagen som står fremme i hotellet der hun sov natt til 1. mai. Bildet tikket inn på hotelldirektørens mobil litt før midnatt natt til 1. mai.
GJEST: LO-lederen foran bildet av den gamle Frp-formannen Carl I. Hagen som står fremme i hotellet der hun sov natt til 1. mai. Bildet tikket inn på hotelldirektørens mobil litt før midnatt natt til 1. mai. Vis mer

Delegasjonen tok et bilde av LO-lederen og Hagen og sendte det til hotelldirektøren utpå kveldinga - kanskje som et pek tilbake.

- Jeg syns bare det var hyggelig, sier hotelldirektør og eier Kåre Grønli til Børsen.

Betyr ingenting

Børsen kan videre avsløre at direktørens pek mot LO-lederen ikke stoppet med dette.

Dagen etter våket nemlig LO-delegasjonen til at et blått flagg vaiet ved hotellets inngangsparti.

- Hotelleieren står så klart fritt til å markere 1. mai på den måten han selv ønsker, sier LOs informasjonssjef Trond Gram til Børsen.

Peggy Hessen Følsvik er blant prominensene under åpningen av Aps landsmøte torsdag, men Gram gjør det klart at det ikke er travelt program som hindrer henne i å kommentere saken overfor Børsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre ble tydelig rørt av den massive applausen da han entret scenen under Arbeiderpartiets landsmøte torsdag 4. mai. Reporter: Edward Stenlund. Video: NTB Vis mer

- Peggy ønsker ikke å kommentere saken. Det blir meg, sier Gram, som bekrefter at det var et innrammet bilde av Hagen i resepsjonen da følget sjekket inn og at det ble flagget med et blått flagg foran hotellet 1. mai.

- Hvordan tok LO-lederen dette peket på selveste arbeidernes dag?

- Vi registrerte at det var god oppslutning om 1. mai-feiringen både på Notodden, hvor Are Tomasgard holdt tale, og i Rjukan, hvor LO-lederen var. Mange trosset været og feiret en dag som betyr mye for mange, sier Gram.

- Ingen sure miner, altså?

- Notodden er en by hvor arbeiderkulturen står sterkt, og ett blått flagg på utsida av byens eneste hotell, betyr ingenting når hele byen ellers var farget rød, repliserer informasjonssjefen.

Tidenes politiske talent

Hotelldirektør Grønli vil ikke uten videre gå med på at flaggingen var rettet mot LO-lederen.

- Vi lever i et demokrati. Jeg kan flagge med hva jeg vil, kan jeg ikke? Dette flagget har hengt der i snart to måneder.

- Men siden det vaiet blått også 1. mai, er flagget et politisk uttrykk?

- Jeg er ingen politiker. Det er et pent flagg.

- Hva med bildet av Carl I. Hagen?

- Han er den mest talentfulle politikeren vi har hatt i Norge. Jeg har møtt Hagen personlig flere ganger.

- Det høres litt ut som en markering?

- Absolutt ikke. Men jeg er ikke annerledes enn alle andre i dette landet, på den måten at jeg ikke liker regjeringen. Det eneste de driver med, er å stikke kjepper i hjula for det private næringsliv. Det er ikke bare jeg som mener dette. Bare se på meningsmålingene, se på alle som flytter til Sveits. Dette mener jo hele Norge.

Ikke arrogant, ikke rik

Grønli fastholder at flaggingen ikke er ment som noen politisk markering. Men på spørsmål om hva konkret som er galt med regjeringens næringspolitikk, nevner han blant annet innleie av arbeidskraft som er blitt kraftig strammet inn.

- Det er umulig for vikarbyråene, og det rammer min bransje. Dessuten er det mange som ønsker å ha muligheten til jobbe uker i strekk og ha fri uker i strekk, som vikarbyråene kan tilby.

- Du nevner utflyttere til Sveits. Hva tenker du om regjeringens skattepolitikk?

- Jeg er langt fra rik, så det betyr ikke noe for meg. Men jeg er veldig engasjert i frivillig og ulønnet humanitært arbeid i Ukraina og i Afrika, så LO må ikke komme og si at jeg er arrogant og rik.

- Det har LO heller ikke gjort. Men du er ikke noen fan av LO, da?

- Det har jeg ikke sagt. Hun tok et bilde av seg selv og Hagen og sendte til meg om kvelden etter at de hadde spist middag. Det syns jeg var veldig hyggelig.

- Er du ironisk nå?

- Nei, nei, nei. Og neste morgen hilste vi på hverandre i frokostsalen, sier hotelldirektøren med det blå 1. mai-flagget.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer