Det hele startet med et par tusen personer som protesterte mot vaksinekrav for lastebilsjåfører i Ottawa siste helga i januar. Kolonner med lastebiler reiste i flere dager for å samles i den kanadiske hovedstaden.
Helga etter samlet tusenvis av demonstranter seg igjen i Ottawa. Politisjefen omtalte det hele som en «beleiring» politiet ikke klarte å håndtere, og det ble erklært unntakstilstand.
Mandag denne uka kom bønnen fra statsminister Justin Trudeau: «Dette må stoppe».
To uker har gått. Demonstranter sperrer tre grenseoverganger mellom Canada og USA, og situasjonen som har blitt en hodepine for både Trudeau og president Joe Biden.
Fredag kom nyheten om at provinsen Ontario, hvor hovedstaden ligger, innfører unntakstilstand som følge av demonstrasjonene, melder den statlige kringkasteren CBS.


Grenseblokade
Coronaprotestene som har lammet sentrum av Ottawa, er et resultat av en koordinering mellom vaksinemotstandere og et bredt spekter av grupperinger som er negative til myndighetene, skrev The Guardian tidligere denne uka.
Grenseblokadene truer med å forverre to vedvarende utfordringer for president Joe Biden og hans administrasjon: Overbelastede forsyningskjeder og stigende priser for forbrukerne, skriver Politico.
Fjerde dagen på rad har lastebilsjåfører, som tar del i det de kaller en «frihetskolonne», blokkert Ambassador-brua, som knytter den kanadiske byen Windsor med den amerikanske byen Detroit, ifølge nyhetsbyrået AP.
Det fraktes varer for over 300 millioner dollar over brua hver dag. Det hvite hus har lagt press på Canada for å få nabolandet til å ta i bruk føderal makt mot lastebilblokaden på grensen.
Fredagens nyhet om unntakstilstand skyldes at regjering skal innføre ordrer som beskytter grenseoverganger, motorveier, flyplasser, havner, bruer og jernbaner.
- Det gjelder også at vi beskytter ambulanser og helsevesen, kollektivtransport, og veier og gangveier, sier delstatsministeren i Ontario, Doug Ford på en pressekonferanse.
Han varsler strenge bøter for de som bryter reglene, opptil 700 000 norske kroner i bot og et års fengsel.
Men Bidens problemer stanser ikke her. I USA forbereder myndighetene seg også på liknende protester.
Homeland Security (DHS) har advart om at en gruppe lastebilsjåfører planlegger en protest mot vaksinekrav, skriver CBS News.


Jobber i stillhet - vil utestenge Trump
- Vi er lei
Det kan starte allerede denne helga, i Los Angeles. Der arrangeres Super Bowl, fotballkampen som trekker 100 000 tilskuere til SoFi-stadion i Inglewood, 13. februar.
DHS setter inn ekstra personell i nærheten av stadionet, i tillegg til den allerede planlagte sikkerhetsoperasjonen som er standard for det store arrangementet.

Derfor var bordet sååå langt
- Vi er lei av kravene, vi er lei av å gi opp våre rettigheter som frie mennesker til å gjøre hva vi vil. Det er hva konvoien handler om: Å gjøre myndighetene oppmerksomme på at det amerikanske folket er lei av å bli tråkket på, sier Daniel Koors, en lastebilsjåfør fra Indiana, ifølge Los Angeles Times.
DHS er bekymret for at konvoien deretter kan bevege seg østover til Washington D.C., i tide for Bidens «State of the union»-tale 11. mars.
Ifølge et internt notat, som CBS News har fått tilgang på, mener DHS at konvoien kan alvorlig forstyrre transport, føderale myndigheter og politioperasjoner, i tillegg til å forårsake motdemonstrasjoner.
DHS har ifølge notatet «fått rapporter om lastebilsjåfører som planlegger å potensielt blokkere veier i store byer i USA i protest mot vaksinekrav for lastebilsjåfører».
Støtte fra Trump
Den kanadiske protesten har fått støtte av tidligere president Donald Trump, sønnen Donald Trump jr. og den republikanske senatoren Ted Cruz, i tillegg til mange Fox News-personligheter, skriver AP.
- De står modig imot disse lovløse kravene. De gjør mer for å forsvare amerikansk frihet enn våre egne ledere. Og vi vil at de flotte kanadiske truckers skal vite at vi er med dem hele veien, sa Donald Trump på et folkemøte i Texas siste helgen i januar, skriver Independent.
Trump har også nylig omtalt Trudeau som en «ytre-venstre-galning» som har «ødelagt Canada med sinnssyke covid-tiltak».
Ifølge den kanadiske kringkasteren CBC har også Paul Alexander, en tidligere tjenestemann i Trump-administrasjonen, dukket opp i Ottawa.

Han var forskningsrådgiver tidlig i pandemien, men nå skal han ifølge CBC være en del av demonstrasjonene i Ottawa. Han har også uttalt at han har blitt kontaktet av andre som ønsker å organisere noe liknende i USA.
- Det kommer til å bli massivt, og politikerne burde følge med, sier han om en potensiell demonstrasjon i USA.
Paul Alexander og hans allierte i administrasjonen havnet i konflikt med andre tjenestemenn over forskjellige coronastrategier. Alexander mente flokkimmunitet var den rette strategien.


Trumps menn skrøt av «forsker-mobbing»
- Vil bare bli verre
Trudeau har advart om at demonstrasjonene truer gjenopplivingen av den kanadiske økonomien.
- Blokader og ulovlige demonstrasjoner er uakseptabelt og påvirker næringsliv og fabrikker negativt, sa Trudeau i en tale foran landets nasjonalforsamling denne uka.
Flere medier rapporterer at bilfabrikker på begge sider av grensa har blitt tvunget til å stenge eller redusere driften på grunn av vansker med tilgang på deler som følge av blokaden.
Toyota, Ford, General Motors og Stellantis har alle fått kjenne på ringvirkningene av blokaden, ifølge NBC News.
- Det er ikke noe spørsmål, det har en negativ innvirkning og vil bare bli verre desto lenge det varer, sier Matt Blunt, president ved American Automotive Policy Council, som fremmer interessene for Ford, Chrysler og General Motors.
Tjenestemenn i Det hvite hus og Landbruksdepartementet skal ifølge Politico være bekymret for at blokaden kan sette i gang en ny bølge med mangel av visse produkter og øke priser. Samtidig sier de folkevalgte at de er bekymret for ringvirkninger blokaden vil ha på andre markeder og matleveranser som normalt krysser grensa.