Vaksinesmell: EU til angrep

EU-lederne raser mot vaksinegigantene: Kritiserer, truer og krever full innsikt.

FULL DRAMATIKK: EU-ledere går hardt ut mot vaksineprodusentene - og særlig AstraZeneca. Foto: Prakash Mathema / AFP / NTB
FULL DRAMATIKK: EU-ledere går hardt ut mot vaksineprodusentene - og særlig AstraZeneca. Foto: Prakash Mathema / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det brygger opp til storm mellom EU og vaksinegigantene AstraZeneca og Pfizer. Hittil har millioner av mennesker fått satt første vaksinedose i kampen mot coronaviruset. Produsentene har lovet skyhøy produksjons- og leveringshastighet.

Så oppsto det rusk i maskineriet.

Vaksineforsinkelsene rammer en rekke land hardt og brutalt. Norge får om lag 2 million færre doser av AstraZeneca-vaksinen i februar enn forventet, tilsvarende vaksinering av 1 million mennesker.

Tidligere har også Pfizer varslet forsinkelser. Onsdag ettermiddag opplyser imidlertid legemiddelselskapet til TV 2 at de kommer til å levere flere vaksinedoser til Norge raskere enn antatt.

Krever innsyn

Situasjonen med AstraZeneca vekker imidlertid uro og harme innad i EU, der det nå trues med eksportnekt og rettslige skritt, ifølge CNN. Helsekommisjonær i EU, Stella Kyriakides, er blant dem som kommer med krass kritikk.

Hun krever nå full innsyn i selskapets prosesser.

- EU ønsker å få vite nøyaktig hvor mange doser som er produsert hittil av AstraZeneca, hvor de er produsert, om de er levert, og hvem de er levert til, uttalte Kyriakides mandag, ifølge CNN.

TORDNER: Stella Kyriakides krever full innsikt i vaksineprosessen etter leveranseforsinkelser. Foto: John Thys / Pool Photo via AP / NTB
TORDNER: Stella Kyriakides krever full innsikt i vaksineprosessen etter leveranseforsinkelser. Foto: John Thys / Pool Photo via AP / NTB Vis mer

Full forvirring

Striden ble tilsynelatende ytterligere trappet opp onsdag, da nyhetsbyrået Reuters meldte at AstraZeneca hadde trukket seg fra dagens møte med EU-kommisjonen.

Selskapet gikk senere ut og avviste dette overfor NRK.

EUs frustrasjoner knytter seg til at unionen har bidratt med enorme summer til vaksineutvikling. Europakommisjonens president, Ursula von der Leyen, uttrykker også voldsom misnøye.

- Europa har investert milliarder. (...) Nå må selskapene levere. De må oppfylle sine forpliktelser, uttalte hun under et digitalt Davos-møte denne uka.

Massevaksineringa skulle bidra til å få kontroll på den globale helsekrisa. Ikke minst skulle den føre til et løft i verdensøkonomien. Nå er tålmodigheten i ferd med å renne ut.

- Tilliten er alvorlig svekket, forteller en kilde fra EU-kommisjonen til avisa Politico.

- Respekteres ikke

Italias utenriksminister, Luigi Di Maio, varsler på sin side en offentlig skittentøyvask, og legger et voldsomt press på vaksinegigantene.

- Dette er en europeisk kontrakt som Pfizer og AstraZeneca ikke respekterer, og av den grunn vil vi gå til rettslige skritt, uttaler han, ifølge Reuters.

Norge alene har ingen sanksjonsmuligheter overfor produsentene.

- Dette er en avtale vi har sammen med alle andre land i Europa. EU jobber nå veldig hardt, for å få mest mulig ut av denne situasjonen. Men det er litt tidlig ennå å si hva vi kan få til, uttalte helseminister Bent Høie (H) til NRK tirsdag kveld.

Overfor TV 2 retter Høie krass kritikk mot vaksinegiganten.

- Selskapet har vært for sent ute med å informere de europeiske landene om sine leveringsprognoser. Det er kritikkverdig, sier helseministeren til kanalen.

- Ikke oversikt

Nøyaktig hva som er årsaken til AstraZenecas utfordringer knyttet til skalere opp produksjonen av vaksine, kan Høie ikke si noe om.

- Vi er har ikke helt oversikt ennå. Jeg er veldig glad for at vi er en del av et fellesskap som har tyngde til å gå inn i akkurat dette, fortsatte Høie.

PÅSKA: Helsedirektør Bjørn Guldvog tror vi må leve med betydelige tiltak i påska. Reporter: Frode Andresen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

AstraZeneca-topp Pascal Soriot sier til den italienske avisen La Reubblica at deres folk jobber døgnet rundt for å løse utfordringene, men at man i øyeblikket ligger to måneder bak der de ønsker å være.

- Feil

Selskapet mener at EU delvis kan takke seg selv for utfordringene som later til å være knyttet spesifikt til deler av produksjonen som skjer i Belgia og Nederland.

- Det er komplisert, spesielt i en tidlig fase der du må finne ut av mange utfordringer på kort tid. Vi har hatt tilsvarende utfordringer i leveringskjeden til Storbritannia. Men den kontrakten ble signert tre måneder tidligere enn avtalen med EU. Dermed har vi for deres del hatt tre ekstra måneder på oss på å løse feil vi oppdager, sier Soriot til den italienske avisen, ifølge BBC.

- Betydelig mer usikkert

Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI sier at den varslede AstraZeneca-forsinkelsen betyr at Norge ikke får vaksinert hele risikogruppen fram til sommeren, som først planlagt.

- Vi hadde forventet å få cirka 2 millioner vaksinedoser dette halvåret, sier han til NRK.

Nå er dette redusert til 200 000 doser. Regjeringens mål har vært å vaksinere en stor del av den voksne befolkningen før sommeren. Det kan bli vanskelig, innrømmer helseminister Bent Høie (H):

BRANN: Nyhetsbyrået AFP skriver på sin Twitter-side at det brenner i det som skal være en stor vaksinefabrikk i India. Video: Twitter Vis mer

- Målet vårt om at en stor del av den voksne befolkningen kan være vaksinert til sommeren, kan bli betydelig mer usikkert. Nyheten fra AstraZeneca kan bety at målet om å tilby vaksine til store deler av den voksne befolkningen, utsettes én til to måneder, sier Høie.

- Dosene kommer. Men de kommer senere. Hadde det kommet etter planen, ville vi klart å vaksinere store deler av risikogruppene til påske. Så dette får konsekvenser, sier han til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer