Vaksinesmell: EU til angrep

EU-lederne raser mot vaksinegigantene: Kritiserer, truer og krever full innsikt.

FULL DRAMATIKK: EU-ledere går hardt ut mot vaksineprodusentene - og særlig AstraZeneca. Foto: Prakash Mathema / AFP / NTB
FULL DRAMATIKK: EU-ledere går hardt ut mot vaksineprodusentene - og særlig AstraZeneca. Foto: Prakash Mathema / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det brygger opp til storm mellom EU og vaksinegigantene AstraZeneca og Pfizer. Hittil har millioner av mennesker fått satt første vaksinedose i kampen mot coronaviruset. Produsentene har lovet skyhøy produksjons- og leveringshastighet.

Så oppsto det rusk i maskineriet.

Vaksineforsinkelsene rammer en rekke land hardt og brutalt. Norge får om lag 2 million færre doser av AstraZeneca-vaksinen i februar enn forventet, tilsvarende vaksinering av 1 million mennesker.

Tidligere har også Pfizer varslet forsinkelser. Onsdag ettermiddag opplyser imidlertid legemiddelselskapet til TV 2 at de kommer til å levere flere vaksinedoser til Norge raskere enn antatt.

Krever innsyn

Situasjonen med AstraZeneca vekker imidlertid uro og harme innad i EU, der det nå trues med eksportnekt og rettslige skritt, ifølge CNN. Helsekommisjonær i EU, Stella Kyriakides, er blant dem som kommer med krass kritikk.

Hun krever nå full innsyn i selskapets prosesser.

- EU ønsker å få vite nøyaktig hvor mange doser som er produsert hittil av AstraZeneca, hvor de er produsert, om de er levert, og hvem de er levert til, uttalte Kyriakides mandag, ifølge CNN.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer