Vaksinetopper håver inn

Selskapet Novavax har fortsatt ikke en vaksine på markedet. Toppsjefene kan le hele veien til banken.

PENGER Å HENTE: Vaksineutviklere - deriblant Novavax - har hatt formidable reiser på børsen det siste året. Illustrasjonsfoto: Reuters / Dado Ruvic / NTB
PENGER Å HENTE: Vaksineutviklere - deriblant Novavax - har hatt formidable reiser på børsen det siste året. Illustrasjonsfoto: Reuters / Dado Ruvic / NTB Vis mer
Publisert

Det amerikanske selskapet Novavax var tidlig ute og varslet at de hadde som mål å levere 100 millioner vaksinedoser til USA i første kvartal 2021.

Sju måneder seinere står selskapet fortsatt uten en ferdigutviklet vaksinekandidat på markedet. Det har imidlertid ikke rammet Novavax-toppenes lommebok i negativ forstand.

Ifølge Reuters har konsernsjef Stanley Erck og tre av hans nærmeste kolleger nytt godt av selskapets aksjekurs - som gikk rett i taket etter vaksinenyheten i fjor sommer.

- Forpliktet

I løpet av 2020 solgte Erck og hans kolleger Novavax-aksjer til en verdi av om lag 46 millioner dollar, skriver Reuters. Personlig innkasserte konsernsjefen 8,7 millioner dollar i løpet av fjoråret, tilsvarende 74 millioner norske kroner.

En talsperson i selskapet bekrefter at flere Novavax-topper har kvittet seg med aksjer i 2020.

- Våre ledere er fortsatt sikre på verdien og potensialet til vaksinene våre og er lidenskapelig forpliktet til å bidra til å avslutte COVID-19-pandemien og forbedre folkehelsen over hele verden, sier Novavax i en uttalelse til Reuters.

Nyhetsbyrået har ikke lykkes å få en kommentar fra konsernsjefen selv.

CORONAVIRUSET: På verdensbasis er det omkring 100 ulike kandidater som jobber med å ferdigstille en vaksine. Reporter: Celina Morken. Video: KameraOne / NTB Scanix Vis mer

Voldsomme summer

At det ligger store summer i vaksineutvikling, er ingen ukjent sak. I desember omtalte blant andre Børsen at legemiddelselskapene Pfizer og Moderna kan dra inn 32 milliarder dollar, eller rundt 280 milliarder kroner, på salg av coronavaksinen bare i 2021.

Analytikere i den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley anslo at Pfizer, som skal dele inntektene med det tyske selskapet BioNTech, alene vil få inn 19 milliarder dollar i år. I tillegg kommer et anslått beløp på nesten en milliard dollar fra i fjor.

I 2022 og 2023 vil Pfizer kunne plusse på inntektene med ytterligere 9,3 milliarder dollar i vaksinesalg.

Enda større påvirkning har vaksinenyhetene hatt på Moderna, som er et relativt nytt selskap. Aksjekursen steg med 700 prosent i fjor, og analytikere anslår at halvparten av selskapets markedsverdi knytter seg til vaksinen.

Det anslås at de vil håve inn 13,2 milliarder i vaksineinntekter i 2021, ifølge Goldman Sachs.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer