Valgfavoritt slakter Russland-sanksjoner

Liga-leder Matteo Salvini vil myke opp sanksjonene mot Russland etter det som etter alt å dømme blir en klar valgseier i høst.

USIKKERHET: Putin-beundrer Matteo Salvini leder ytrehøyre-partiet La Liga, kritiker av vestens Russland-sanksjoner og sannsynlig påtroppende medlem av Italias kommende regjering. Foto: Maria Laura Antonelli/Shutterstock/NTB
USIKKERHET: Putin-beundrer Matteo Salvini leder ytrehøyre-partiet La Liga, kritiker av vestens Russland-sanksjoner og sannsynlig påtroppende medlem av Italias kommende regjering. Foto: Maria Laura Antonelli/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

- Vestens sanksjoner mot Russland virker ikke. Tvert om skader det Italia, ifølge lederen av ytre høyre-partiet La Liga, Matteo Salvini.

- Sanksjonene må revurderes, fortsatte han under en konferanse for politikere og næringsliv ved Comosjøen søndag.

Uttalelsene er egnet til å skape usikkerhet og uro langt ut over Italias grenser.

Salvini har ved flere anledninger markert seg som en utilslørt beundrer av Russlands president Vladimir Putin - i hvert fall før invasjonen av Ukraina for sju måneder siden.

HUPS: Matteo Salvini fikk en påminnelse av ordføreren da han besøkte den polske gensebyen Peremysjl noen uker etter invasjonen. Genseren ordføreren holder opp, er lik den Salvini tidligere har båret som en Putin-hyllest. Foto: Czarek Sokolowski, AP/NTB
HUPS: Matteo Salvini fikk en påminnelse av ordføreren da han besøkte den polske gensebyen Peremysjl noen uker etter invasjonen. Genseren ordføreren holder opp, er lik den Salvini tidligere har båret som en Putin-hyllest. Foto: Czarek Sokolowski, AP/NTB Vis mer

Nå ligger han an til å vinne det italienske valget 25. september, i koalisjon med fascist-avleggeren Italias Brødre og det nasjonalistiske partiet til tidligere statsminister Silvio Berlusconi, Forza Italia.

Må beskytte egne

Matteo Salvini har tidligere fått passet påskrevet som Europas farligste mann, blant annet knyttet til hans vilje til å stå opp for Putin og en tydelig motvilje mot euroen.

Under konferansen i helga uttalte Salvini at EU-lederne må beskytte europeiske bedrifter og innbyggere som blir økonomisk skadelidende av sanksjonene mot Putins Russland.

- Vi skal fortsette å straffe angriperen, men vi må beskytte vårt næringsliv og våre innbyggere, sa han ifølge Reuters.

Han la til at det ville være «lite tilfredsstillende» å vinne et valg for så å «overta et land i knestående».

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, belgisk parlamentsmedlem kom med en tordentale i EU-parlamentet mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer

- Vi skal forsvare Ukraina. Men jeg vil ikke se på at sanksjonene rammer hardere de som innfører dem, enn de som er målet, sa den tidligere visestatsministeren og innenriksministeren ifølge Politico.

Fascistparti-bakgrunn

Uttalelsene står i kontrast til den soleklare støtten til sanksjoner og Nato som statsministerkandidat Giorgia Meloni har gitt uttrykk for.

Hun leder koalisjonens største parti, Italias Brødre, hvis partilogo er det samme som det nyfascistiske partiet Den italienske sosiale bevegelse (MSI) hadde. Der ble Meloni medlem som 15-åring, ifølge nyhetsbyrået AP.

Både Meloni og La Liga-leder Salvini beskriver seg selv som voktere av det de kaller Europas kristne identitet. Men der Salvini og Berlusconi er (eller har vært) åpne beundrere av Putin, har Melonis parti altså uttrykkelig gitt støtte til å sende våpen til Ukraina.

Toppen av et isfjell

Uansett gjenstår det altså et åpent spørsmål om hva som vil bli Italias sanksjonslinje etter valget 25. september.

Giorgia Meloni deltok også på konferansen ved Comosjøen i helga. Der advarte hun kraftig mot konsekvensene av Russlands krigføring - som hun mener er «toppen av et isfjell på en konflikt som kan velte verdensordenen».

- Dersom Ukraina faller, er ikke vinneren Putins Russland, men Xi Jinpings Kina. Og Europa, vestens svakeste part, risikerer å havne under Kinas innflytelse. Derfor må vi kjempe denne kampen, uttalte Meloni ifølge Reuters.

- Løper Putins ærend

Hennes koalisjonspartner, La Liga-leder Salvini, viste til at Russlands økonomi ikke viser tegn til svekkelse, men tvert om et pluss i utenriksregnskapet.

- Hvis vi tar i bruk virkemidler som skal ramme den angripende part, og som etter sju måneder absolutt ikke har påført noen skade, ja så må vi i hvert fall vurdere en justering, uttalte han blant annet.

Den ukrainske presidenten takket Norge, men advarte samtidig mot Russlands planer i sin tale på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

Italias sittende utenriksminister Luigi Di Maio, tidligere leder av Femstjernersbevegelsen, nå leder av det nye sentrum-venstre-parti Sivilt løfte, kritiserer ifølge Politico Salvini «for å løpe Putins ærend».

Lederen av sentrum-venstre-partiet Demokratene, Enrico Letta, sier seg enig. Om Salvinis kritikk av sanksjonene, uttaler han:

- Jeg tror ikke Putin kunne sagt det bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer