Valla refser regjeringen

Det var musikk i den tidligere LO-lederens ører å lese at regjeringen i hemmelighet jobber for å gjøre noe med strømpriskrisa. Men at ikke energikommisjonen ser på strømprisen, rister Gerd-Liv Valla på hodet over.

KLAR TALE: Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla er glad for å høre at regjeringen jobber for å gjøre noe med strømprisene. Men at energikommisjonen ikke gjør det samme, forstår hun ikke noe av. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
KLAR TALE: Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla er glad for å høre at regjeringen jobber for å gjøre noe med strømprisene. Men at energikommisjonen ikke gjør det samme, forstår hun ikke noe av. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er ikke mulig for Arbeiderpartiet og regjeringen å fortsette med situasjonen slik den er i dag. Det blir verre og verre. De er nødt til å gjøre noe, sier Gerd-Liv Valla til Dagbladet.

I lang tid har mantraet fra regjeringen vært at mulige løsninger på strømkrisa er noe den regjeringsoppnevnte energikommisjonen ser på.

Nylig kunne imidlertid Dagbladet fortelle at arbeidet regjeringen og ledende Arbeiderparti-politikere har hatt forventninger til i nærmere ett år, ikke kommer med noen løsninger på priskrisen.

Samtidig jobber regjeringen i all hemmelighet for å se på mulige løsninger for å ta ned de skyhøye strømprisene vi opplever i disse dager, kunne Dagbladet videre fortelle.

Det er altså et arbeid heller ikke energikommisjonen selv har vært kjent med.

Men til tross for at det er blitt holdt skjult, er Valla svært glad for informasjonen som kommer fram i Dagbladets sak.

Jubler

Dagbladet møter den tidligere LO-lederen og flere av de andre medlemmene av Alternativ Energikommisjon på Majorstua i Oslo.

Mens regjeringens energikommisjon i hovedsak jobber med hvordan kraftproduksjonen og energieffektiviseringen kan økes, har Alternativ Energikommisjon - som er uavhengig - satt seg som mål å komme med forslag til nettopp hvordan Norge kan stanse importen av de skyhøye strømprisene fra kontinentet.

ALTERNATIV: Gerd-Liv Valla er en av medlemmene i Alternativ Energikommisjon. De jobber for å finne løsninger på hvordan Norge kan unngå prissmitten fra Europa. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet.
ALTERNATIV: Gerd-Liv Valla er en av medlemmene i Alternativ Energikommisjon. De jobber for å finne løsninger på hvordan Norge kan unngå prissmitten fra Europa. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet. Vis mer

I tillegg til Valla, består Alternativ Energikommisjon av flere tidligere politikere, statssekretærer, professorer og advokater.

Tidligere denne uka ble olje- og energiminister Terje Aasland hasteinnkalt til et hemmelig møte med energipolitikerne i eget parti, Arbeiderpartiet, på Stortinget.

Etter det Dagbladet er kjent med, var bakgrunnen at også energipolitikerne savner gode svar fra regjeringen på hva som gjøres for å løse strømpriskrisa.

- Har vært dumt

- Jeg synes det er bra hvis det er en realitet det Dagbladet skriver, at de faktisk jobber med en løsning. Så får vi heller tåle at det gjøres på den måten, sier Valla om regjeringens hemmelige arbeid.

Valla har selv vært overrasket over hvorfor regjeringen har vært «så kategoriske» på at det ikke går an å gjøre noe med strømprisene, forklarer hun.

- Avvisningen av et mulig toprissystem mener jeg har vært dumt. Norsk kraft produsert i Norge må selges på norske vilkår og prisen kan ikke bestemmes av den dyreste kraften i Europa.

Hun viser til Frankrike og Spania som et eksempel på at det er mulig å gjøre noe prisen.

- Begge er med i EU. Norge har en veldig sterk posisjon som gassleverandør til Europa, og at de skal motsette seg at vi gjør noe med den «lille skvetten» med kraft som vi sender ut, anser jeg som urealistisk. Vi må tørre å utfordre dem vi har avtaler med, sier Valla.

Mistenker intern uenighet

At den regjeringsutnevnte energikommisjonen ikke ser på prisen, reagerer Valla sterkt på. Hun viser til at nettopp prisen har vært en av de største utfordringene i lang tid.

- Når jeg leser i Dagbladet at Energikommisjonen ikke skal se på prisen og sluttmarkedet - strømselskapene - må jeg si det er veldig dårlig politisk håndverk. Hvis mandatet ikke innebar det, så måtte de ha oppdatert mandatet underveis til også å gjelde pris.

- I hele år har strømprisen vært et tema, det bidrar til at alle varer blir dyrere, fortsetter hun.

Valla mener det er den politiske viljen det står på, ikke jussen. Hun tror videre at det kan være intern uenighet om det politiske, både mellom regjeringspartiene og innad i Arbeiderpartiet.

- Jeg mistenker at det er en motsetning i regjeringen og Arbeiderpartiet mellom den EU-lojale fløyen som har sterk tro på markedet og dem som ønsker å ta tilbake kontrollen. Dette mantraet om at «markedet har tjent oss godt i 30 år» går ikke lenger. Situasjonen er helt forskjellig nå og det er nok brytninger innad, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer