Valutakollaps: - Et gigantisk eksperiment

Den tyrkiske liraen har den siste tida rast i verdi, og tirsdag nådde den nytt bunnivå. - Tyrkia er i en veldig vanskelig situasjon, sier norsk økonom.

LIRAKOLLAPS: Den tyriske valutaen har falt og falt de siste åra. Norsk økonom omtaler president Recep Tayyip Erdogans økonomiske politikk som «et gigantisk eksperiment». Foto: AP Photo / Francisco Seco / NTB
LIRAKOLLAPS: Den tyriske valutaen har falt og falt de siste åra. Norsk økonom omtaler president Recep Tayyip Erdogans økonomiske politikk som «et gigantisk eksperiment». Foto: AP Photo / Francisco Seco / NTB Vis mer
Publisert

- Det er vanskelig å se noen god løsning for Tyrkia så lenge Erdogan følger den politikken han gjør, sier sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce, til Børsen.

I helga sikret Recep Tayyip Erdogan seg fem nye år som president i Tyrkia etter sin seier i den andre valgrunden. Dermed vil han fortsatt sitte med ansvaret for den skakkjørte tyrkiske økonomien.

Voldsomt valutafall

Det tydeligste tegnet på at ting ikke går helt som de skal er kursen på den tyrkiske liraen. Tirsdag falt den til et nytt bunnivå målt mot amerikanske dollar.

Det siste året har liraen tapt 19,5 prosent mot dollaren, men utviklingen er enda styggere i et lengre perspektiv. De siste fem åra har kursen på den tyrkiske liraen falt 78 prosent sammenliknet med dollaren.

I tillegg er inflasjonen i Tyrkia skyhøy, og er i skrivende stund 40 prosent. Skylda for at valutaen taper seg og inflasjonen er skyhøy, legger mange på Erdogan selv.

- Erdogan har valgt motsatt løsning av absolutt alle jeg kjenner til, og det økonomer vil anbefale. Som svar på høy inflasjon og svakere valuta har han brukt veldig mye penger på offentlige utgifter gjennom valgkampen, sier Bruce, og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.