«Skandale-farmen» solgt:

Vannverksmillioner tilbakebetales

Ordførerne i flere romerikskommuner har grunn til å feire. Nå tilbakebetales ytterligere 20,5 millioner kroner etter «vannverksskandalen».

VERDIFULL FARM: Eks-vannverkssjefen på Nedre Romerike kjøpte ni farmer i Eastern Cape i Sør-Afrika og slo dem sammen til en større Game Farm, der man kunne sette ut og jakte på egne dyr. Problemet var at farmen var kjøpt på vannverksabonnentenes regning. I 2016 ble farmen solgt, men pengene kom først til Norge i år. Salgssummen er nå overført vannverksboet. Foto: Masi Losi / Aftenposten
VERDIFULL FARM: Eks-vannverkssjefen på Nedre Romerike kjøpte ni farmer i Eastern Cape i Sør-Afrika og slo dem sammen til en større Game Farm, der man kunne sette ut og jakte på egne dyr. Problemet var at farmen var kjøpt på vannverksabonnentenes regning. I 2016 ble farmen solgt, men pengene kom først til Norge i år. Salgssummen er nå overført vannverksboet. Foto: Masi Losi / Aftenposten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er oppgjøret fra salget av farmen i Sør-Afrika, som eks-vannverkssjefen på Nedre Romerike kjøpte for kommunale penger til privat bruk, som nå overføres fra Økokrim og til «vannverksboet». Dermed er brorparten av det samlede kravet på 118 millioner (inkludert renter) mot den nå straffedømte, tidligere vannverkssjefen betalt tilbake.

- Dette er fullbyrdelsen av lagmannsrettens dom som fastslår at eiendommene skal inndras til dekning av fornærmedes erstatningskrav, sier førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim.

Med dette mener han at det er satt sluttstrek for Økokrims befatning med vannverkssaken.

AKTOR I TINGRETTEN: Førstestatsadvokat Lars Stoltenberg førte vannverkssaken for tingretten i 2007. 14 år senere mener han at punktum er satt for Økokrim - med overføring av salgsoppgjøret fra farmen i Sør-Afrika. Foto: Bjørn Sigurdsn / NTB .
AKTOR I TINGRETTEN: Førstestatsadvokat Lars Stoltenberg førte vannverkssaken for tingretten i 2007. 14 år senere mener han at punktum er satt for Økokrim - med overføring av salgsoppgjøret fra farmen i Sør-Afrika. Foto: Bjørn Sigurdsn / NTB . Vis mer

Omfattende tapping

Aftenposten avdekket i 2005 at den daværende sjefen for vannverks- og kloakkrenseanleggs-selskapene på Nedre Romerike hadde tappet de kommunale bedriftene for mange millioner kroner. Den tidligere vannverkssjefen fikk 7,5 års fengsel etter et omfattende rettsoppgjør, der også flere andre fikk lange dommer.

Det var Økokrim som etterforsket saken og førte den for retten, og som nå altså har overført 20,5 millioner kroner til vannverksboet.

«Vannverkssaken» eller «vannverksskandalen» er en omfattende utroskaps- og korrupsjonssak, der Økokrim - etter Aftenpostens avsløringer - etterforsket de 10 årene fra 1995 til 2005, men hvor det sivile erstatningsoppgjøret gikk lengre tilbake i tid. Det ble altså reist tilbakebetalingskrav på i alt 118 millioner mot den tidligere vannverkssjefen, og dels hans samarbeidspartnere. 63 av disse millionene lå i dommen.

Norgeshistoriens største?

STOR MEDIEINTERESSE: Journalistene møtte fulltallig opp da vannverkssaken gikk for retten. Foto: Bjørn Sigurdson / NTB .
STOR MEDIEINTERESSE: Journalistene møtte fulltallig opp da vannverkssaken gikk for retten. Foto: Bjørn Sigurdson / NTB . Vis mer

Saken blir ofte omtalt som «norgeshistoriens største korrupsjonssak», selv om andre saker har tangert både i beløp og antall tiltalte. Det er liten tvil om at saken i alle fall er én av de største og mest alvorlige i sitt slag, som har gått for norsk rett.

-Jeg mener fortsatt det er den største og mest alvorlige korrupsjonssaken. Det er en omfattende sak hvor en betrodd sjef for offentlig eide selskaper har begått alvorlig korrupsjon og utroskap, sier Lars Stoltenberg.

Han ledet etterforskningen av saken og var aktor da den gikk for Nedre Romerike tingrett i 2007. Eks-vannverkssjefen ble da dømt til åtte års fengsel, en dom som ble satt ned til 7,5 år i lagmannsretten i 2010.

Konti i Sveits

«Det må være penger gjemt et sted», sa tidligere rådmann i Lørenskog, Arne Heilemann, da saken kom opp i lagmannsretten i 2010. Han fikk ikke tapte beløp og det som var tatt med i straffesaken til å stemme.

I 2014 dukket det, via en hvitvaskingsmelding fra en bankansatt, ganske riktig opp hemmelige konti i Sveits med 34 millioner kroner på, i eks-vannverkssjefens navn. Etter en vurdering i Økokrim, og samtykke fra eks-vannverkssjefen, ble også disse pengene tilbakebetalt til «vannverksboet».

Driften av vannverk og renseanlegg ble videreført i nye interkommunale selskaper. De gamle aksjeselskapene ble rene opprydningsselskaper, der konsulent Dag Jørgensen ble hyret inn for å rydde opp. I alt er det nå tilbakebetalt rundt 110 millioner kroner til disse opprydningsselskapene.

Lavere avgifter

Det er tidligere overført penger til kommunene, som har gått til å redusere vann- og kloakkavgiften. Nå vil overførte beløp avsettes til drifts- og investeringsformål på eksisterende avløpsanlegg, samt til et fond for vedlikehold av ledningsnettet. På lang sikt vil dette bety dette lavere vann- og kloakkavgift enn det ellers ville vært.

ERSTATNINGSJUSS: Advokat Henning Harborg (f.v.), aktor Asle Bjelland, innleid daglig leder i vannverks- og renseanleggsselskapene, Dag Jørgensen, samt styreleder Per Sandvik, fulgte rettsoppgjøret tett med tanke på erstatning. Her etter domsavsigelsen i Nedre Romerike tingrett i februar 2008. Foto: Lise serud / NTB
ERSTATNINGSJUSS: Advokat Henning Harborg (f.v.), aktor Asle Bjelland, innleid daglig leder i vannverks- og renseanleggsselskapene, Dag Jørgensen, samt styreleder Per Sandvik, fulgte rettsoppgjøret tett med tanke på erstatning. Her etter domsavsigelsen i Nedre Romerike tingrett i februar 2008. Foto: Lise serud / NTB Vis mer

Rundt 20 millioner av det samlede tilbakebetalte beløpet stammer fra forlik inngått med holdvis styre og revisor for selskapene.

Det var Jørgensen som satte i verk salget av farmen. Den ble solgt i 2016, men midlene ble første frigjort i år. Oppgjøret måtte deretter gå via Økokrim for vurdering av om statskassen eller «vannverksboet» skulle ha pengene. Statskassen skulle nemlig ha eventuelt «overskudd» etter erstatning, fordi kjøpet av farmen var et resultat av straffbar handling.

Fornøyd ryddesjef

Jørgensen er svært fornøyd med at både salgsoppgjøret for farmen og millionene fra Sveits er overført de kommunale selskapene.

-Når jeg ser tilbake på det, har det vært uhyre interessant å følge denne saken. Vi gjorde noen riktige grep med å skaffe oversikt tidlig. Og vi fant en smidig og god form for samarbeid med de domfelte. Det var ikke selvsagt at de 20,5 mill skulle gå tilbake til abonnentene, men det har vi altså klart, forteller Jørgensen.

Selv om brorparten av erstatningsbeløpet nå er hanket inn, understreker Jørgensen at kommunene på ingen måte er skadesløse. Granskning, advokater og opprydning har kostet om lag 50 millioner kroner.

Økokrim regner nå altså med å ha satt et endelig punktum for vannverkssaken, 16 år etter avsløringen i Aftenposten og 14 år etter at saken først kom opp for tingretten.

Det er kommunene Lillestrøm (tidligere Skedsmo, Sørum og Fet), Nittedal, Rælingen og Lørenskog som nyter godt av tilbakebetalingene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer