- Vanskelig å finne noe positivt

Oljebransjen går sammen om et forslag om å få utsatt skatt for å holde hjulene i gang i petroleumssektoren.

BEKYMRET: Equinors konsernsjef Eldar Sætre er bekymret for situasjonen og støtter sammen med en samlet oljeindustri et forslag om utsatt skatt. Her er han avbildet sammen med statsminister Erna Solberg i forbindelse med den offisielle åpningen av Johan Sverdrupfeltet i februar.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
BEKYMRET: Equinors konsernsjef Eldar Sætre er bekymret for situasjonen og støtter sammen med en samlet oljeindustri et forslag om utsatt skatt. Her er han avbildet sammen med statsminister Erna Solberg i forbindelse med den offisielle åpningen av Johan Sverdrupfeltet i februar. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Jeg tror det er vanskelig å finne noe positivt i det vi er gjennom nå, sa Equinor-sjef Eldar Sætre til Politisk kvarter på NRK fredag morgen.

De ekstreme tiltakene som mange land har innført mot koronaviruset, har forårsaket et kraftig fall i etterspørselen etter olje. I tillegg er tilbudssiden styrket siden Opec og Russland ikke er blitt enige om noen ny avtale om produksjonskutt.

Dermed har også prisene lidd kraftig. Mandag var oljeprisen helt nede i 22,58 dollar fatet, det laveste siden 2003.

I et håp om mer hjelp og for å møte krisa har hele industrien nå gått sammen om et forslag om å få utsatt skatt for å holde hjulene i gang i petroleumssektoren.

Det fortalte Sætre til NRK fredag morgen. Målet er ifølge Equinor-sjefen å «intensivere og skape motivasjon for økt aktivitet».

- Det aller viktigste er å opprettholde aktiviteten og skape grunnlag for ny aktivitet og nye investeringsbeslutninger, slo han fast.

- Ikke varige endringer

Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Equinor presiserer at det er snakk om en midlertidig ordning.

- Det er ikke et spørsmål om skattelettelser eller å gjøre varige endringer. Det er midlertidig og det er en skatteutsettelse. Hele poenget er at det skal være mulig å opprettholde mest mulig aktivitet for oljeselskaper og leveringsindustrien i en helt ekstraordinær situasjon, sier han til NTB.

Ordningen bør gjelde både pågående og planlagte prosjekter, ifølge forslaget.

Fredag skal det være et møte i KonKraft (Konkurransekraft på norsk sokkel), der Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Landsorganisasjonen i Norge (LO) og LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi er med.

Der vil blant annet spørsmålet om en midlertidig endring i skattereglene være tema.

OLJEPRISFALL: Energianalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, forteller hvordan oljeprisfallet påvirker deg som forbruker. Vis mer

Har satt krisestab

Koronakrisen og det kraftige oljeprisfallet har satt Equinor i en svært vanskelig situasjon, og selskapet har nå satt krisestab. Selv om Sætre tror koronakrisen kan bidra til et raskere grønt skifte og omstillingen til et lavkarbonsamfunn, mener han det er viktig å sikre at olje- og gassaktiviteten på norsk sokkel opprettholdes.

- Verden kommer til å trenge olje og gass i alle tenkbare scenarioer framover. Det er viktig at vi driver fram de investeringene som trengs, sier han.

Sætre frykter også at oljeprisen vil falle enda mer framover.

- Det er stor ubalanse i markedet og et gap mellom tilbud og etterspørsel, sier han.

Mandag var oljeprisen helt nede i 22,58 dollar fatet, det laveste siden 2003. Torsdag spratt den opp rundt 30 prosent etter at president Donald Trump antydet muligheten for en avtale mellom Saudi-Arabia og Russland, men fredag falt den igjen under 30 dollar fatet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer