NHO om hjemmekontor

- Vanskelig å forstå

Fersk NHO-undersøkelse får arbeidsgiverorganisasjonen til å slå alarm.

VARSKO: Halvparten av bedriftene det er relevant for, sier de trenger ansatte tilbake på kontoret nå - før fellesferien. Foto: Thomas Brun / NTB
VARSKO: Halvparten av bedriftene det er relevant for, sier de trenger ansatte tilbake på kontoret nå - før fellesferien. Foto: Thomas Brun / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Halvparten av bedriftene som har mulighet til å la de ansatte sitte på hjemmekontor, sier at nå haster det med å få folk tilbake på jobben.

Arbeidslivsdirektør Nina Melsom i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) sitter med en rykende fersk medlemsundersøkelse i hånda. Nær 3000 bedrifter har svart. Spesielt ett funn peker seg ut.

- Bedriftene sier veldig tydelig at de trenger å få folk ut av hjemmekontoret og tilbake på jobben nå. Altså før sommerferien. Vi vet at knapt 40 prosent av alle jobber i Norge kan utføres hjemmefra, men det betyr jo ikke at de skal gjøres hjemmefra, sier Melsom til Børsen.

- Sterkt ønske

Tallene framkommer når man vasker svarene for de bedriftene som har krysset av på «ikke aktuelt» - på spørsmål om det er viktig å tilrettelegge for å la ansatte komme tilbake på jobb før fellesferien.

- Da sitter vi igjen med at halvparten av bedriftene som det er aktuelt for, har et sterkt ønske om å se sine folk tilbake på arbeidsplassen, sier Melsom.

Brutt ned på bransjer som olje og gass, energi og sjøfart blir andelen betydelig høyere - opp mot 70-80 prosent.

TYDELIG: Arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO mener tida er overmoden for å slippe folk ut av hjemmekontoret. Foto: Terje Bendiksby / NTB
TYDELIG: Arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO mener tida er overmoden for å slippe folk ut av hjemmekontoret. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Dels er dette etter ønske fra arbeidstakerne, som sliter med motivasjon og energinivå etter 15 måneder på hjemmekontor. Mange ønsker seg delvis hjemmekontor etter corona. Men det vi også ser tydelig fra forskningen, er at det er utfordrende når du bare får sitte hjemme, sier Melsom.

- Dels er svarene selvfølgelig også ut fra et ønske fra bedriftene selv. Fordi vært mange oppgaver forutsetter direkte samhandling med kolleger, tilføyer hun.

Erlend Svardal Bøe, statssekretær for helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), maner imidlertid til fortsatt varsomhet. Hele svaret kan du lese lenger ned i artikkelen.

- Veldig vanskelig

Dagens coronaregler sier at kravet om hjemmekontor for alle som har mulighet til det, gjelder fram til 4. juli. I Oslo er dette formulert som et påbud om hjemmekontor, mens de nasjonale reglene er noe mildere formulert.

- Hvorfor slik hast, det er da ikke lenge til 4. juli?

- Her er det all grunn til å lytte til bedriftene. De sier at det er oppgaver som utsettes og som settes på vent. Dette kan gå ut over inntjeningen, og dette i en fase der vi ellers er opptatt av å åpne opp og komme i gang igjen.

KUNSTPROSJEKT: - Det er litt pinlig at de blir lagt merke til fordi de er så dårlige, sier NRK-profil Hallvard Sandberg om tegningene i bakgrunnen på hjemmekontoret. Video: NRK / Dagbladet Vis mer

- Vi har jo tålt 15 måneders nedstenging og jobbmøter på teams. Noen vil si at dere nå maser unødig mye om noe som trolig løses opp om få uker?

- Norge har lettet på krav om munnbind og generelt åpnet opp. Vi kan ha flere på besøk hjemme, vi kan gå på restaurant og så videre. Da er det veldig vanskelig å forstå at vi samtidig skal være tvunget inn på hjemmekontoret, når bedriftene er så tydelige i sitt ønske, kontrer Melsom.

Tilpasset og ansvarlig

Arbeidslivsdirektøren påpeker at det ikke trenger å være snakk om et totalt frislipp.

TABBE: Det har skjedd før, og det kommer til å skje igjen - for det er ikke like enkelt å huske på at kamera står på når man har hjemmekontor. Vis mer

- Bedriftene må kunne få friheten til å vurdere behovet og mulighetene innenfor det som er smittevernfaglig trygt. Jeg må også minne om at i fjor høst gikk det veldig fint når bedrifter i hovedstadsområdet tilpasset seg for å unngå det presset i kollektivtrafikken som jeg registrerer at Oslo kommune er bekymret for, understreker Melsom.

Oppgaver som utvikling, strategiprosesser, innovasjonsprosesser og idéutvikling er noe av det som krever og langt på vei forutsetter en direkte samhandling med kolleger, ifølge NHOs medlemsbedrifter.

- Jeg vil også si at det er viktig å få folk tilbake for å få lagt en plan for å komme skikkelig i gang til høsten, bemerker Melsom.

- Du sier rett og slett at NHO har vært med på dugnaden lenge nok?

- Bedriftene er selvfølgelig opptatt av at smittevernet må ivaretas slik at man ikke får en oppblomstring. Men tiltakene må være godt begrunnet.

- Og det er de ikke nå?

- Jeg opplever en utålmodighet nå som vi har kunnet kaste munnbindet og sitte på pub til midnatt. Da er det et stort spørsmål om hvorfor vi fortsatt må sitte på hjemmekontor, presiserer Melsom.

Gradvis og kontrollert

Helse- og omsorgsminister Bent Høies høyre hånd og nestkommanderende, statssekretær Erlend Svardal Bøe, sier at ting må tas i rekkefølge og at ikke alt kan gjenåpne samtidig.

- Vi må fortsatt være varsomme og åpne opp gradvis og kontrollert, slik at smitten ikke øker og vi får store utbrudd av nye virusvarianter. Da må noen ting åpnes opp før andre. Vi har prioritert barn og unge og arbeidsplasser gjennom hele pandemien, og det har vi også gjort i forbindelse med gjenåpningen, sier han til Børsen.

- Ingen forståelse å hente, altså?

- Vi har forståelse for at NHO og arbeidsgivere ønsker at flere skal kunne være til stede på jobb, og vi skjønner godt at mange ansatte ønsker å komme tilbake på jobb og være sammen med kollegaene sine. I morgen vil vi komme med mer informasjon om den videre gjenåpningen av landet, svarer Svardal Bøe.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer