Vant i lotto - ordfører får millionkrav

Skatteetaten har saksøkt ordføreren i Tinn og tatt pant for nær 6,3 millioner kroner. - Jeg har forsøkt, og forsøker fortsatt, å finne løsninger, sier Steinar Bergsland til Dagbladet.

PRØVER Å LØSE SAKEN: Høyre-ordfører Steinar Bergsland sier han vil prøve å løse skattekravet uten å selge eiendom. Foto: Tore Meek / NTB
PRØVER Å LØSE SAKEN: Høyre-ordfører Steinar Bergsland sier han vil prøve å løse skattekravet uten å selge eiendom. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert

I 2018 vant Steinar Bergsland 44 millioner kroner i Eurojackpot. Siden ble han ordfører i Tinn i Øvre Telemark.

Med lottogevinsten gjorde Bergsland en rekke investeringer på børsen og i ulike prosjekter. Lottogevinsten ga mulighet til å satse friskere, forklarer han til Dagens Næringsliv.

Men da første del av skatteregningen kom for noen måneder siden, hadde han ikke penger å betale med.

For to uker gikk Skatteetaten til sak mot Høyre-ordføreren. Etaten har tatt pant i Bergslands eiendommer, bil og aksjer for nær 6,3 millioner kroner.

- Forsøker å finne løsninger

- Jeg har gjort noen dårlige prioriteringer. Jeg trodde det skulle løse seg, men det har tatt mye lengre tid, sier Bergsland til DN.

Han sier han ikke tar gjenvalg som ordfører etter høstens kommunevalg. Bergsland har vært ordfører i Tinn siden 2019, og før det i en periode mellom 2011 og 2015.

Bergsland ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor Dagbladet.

- Jeg har forsøkt, og forsøker fortsatt, å finne løsninger, sier Bergsland til Dagbladet.

Bergsland investerte 20 millioner kroner i det børsnoterte hydrogenselskapet Nel. Pengene ble nær tredoblet, og for aksjegevinsten kjøpte han blant annet ei hytte til nær 9 millioner kroner.

- Heldig vinner

Ifølge DN har han gjort flere spekulative investeringer de siste åra. Han anslår overfor avisa å ha tapt rundt 20 millioner kroner, blant annet i aksjer i flyselskaper som var på randen av konkurs.

- Det har vært mye kjøp og salg. Lottogevinsten ga meg mulighet til å satse litt friskere, og så gikk det jo bra med Nel-satsingen. Men det er jo et fag dette også, det merker man veldig, sier Bergsland til avisa.

Han har også gitt millionlån til en forretningsdrivende som siden gikk konkurs og ble dømt for korrupsjon, i forsøket på å redde en lokal bedrift. Han understreker at han gjorde dette da han ikke var ordfører, i 2018, og at vedkommende ikke var korrupsjonsdømt da.

- Klønete

Samtidig eier han tre hytter som han overfor DN anslår at har en verdi på rundt 14 millioner kroner. Overfor DN sier han at han fortsatt har tro på at han kan få betalt skatten uten å selge eiendom.

- Jeg har ønsket, håpet og trodd at det skulle gå seg til lenge. Det er selvfølgelig klønete. I ettertid ser jeg at alt skulle vært gjort annerledes, sier Bergsland.

Skatteetaten saksøkte Bergsland for rundt to uker siden. Etaten tok pant i eiendommer for et krav på 6,2 millioner kroner, samt hans Volvo XC60 og aksjer i selskapet Mias Gruppen. Dette selskapet har eierandeler i flere sportsbutikker i Telemark.

Skatteetaten vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer