- Vanvittig dyrt

I fjor var vedmarkedet brennhett. I år er markedet langt fra like hett. Det skyldes økonomiske årsaker, tror daglig leder i vedbedriften Hoggestabben.

VINTERFORBEREDELSER: Etterspørselen øker hos vedleverandørene, men foreløpig er det ingen som må tømme lagrene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
VINTERFORBEREDELSER: Etterspørselen øker hos vedleverandørene, men foreløpig er det ingen som må tømme lagrene. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Det er ikke lenge før vinterkulda offisielt setter inn, og mange har allerede begynt å forberede seg på lune kvelder med peisen knitrende i bakgrunnen.

Hos Hoggestabben, som leverer fyringsklar ved på dører i hovedstaden, går lassene unna.

- Vi kjører ut om lag 3000 vedsekker fra bestillinger på nett hver dag, forteller daglig leder i bedriften, Alen Jacob, til Børsen.

For selv om salgstallene foreløpig ikke er like brennhete som i fjor på denne tida, er markedet langt fra iskaldt.

Også andre leverandører, blant annet Coop Obs Bygg, merker at etterspørselen er stor.

- Dyrere i alle ledd

Jacob sier de merker at folk er mer prisbevisste enn tidligere.

- Privatøkonomien har nok mye å si. Det er et år siden folk handlet ved sist. I mellomtida har de opplevd et hav av rentehopp, og folk har fått mindre å rutte med, påpeker han.

- Mange av de som har bestilt fra oss hittil i år, er nye kunder. Jeg har et inntrykk av at de som tradisjonelt fyrer med ved, velger å vente, kanskje av økonomiske årsaker.

En annen forskjell Hoggestabben har sett denne høsten, er at folk kjøper færre kvanta om gangen. Nå skjer det med jevne mellomrom at de får inn bestillinger på fem til ti sekker.

Likevel selger de like mye norsk som importert ved, selv om sistnevnte er billigere.

Hoggestabben-sjefen sier at de samtidig har sett tegn til at mindre og lokale vedleverandører har måttet gi seg den siste tida.

- Mange av de mindre produsentene har nok sett at det har blitt vanskeligere og dyrere å drive. Det har blitt vanvittig dyrt, både for tømmer, produksjon og frakt. Energiprisen påvirker produksjonen, og så er mye importert, påpeker han.

- Det er rett og slett dyrere i alle ledd, og det er forbrukeren som må ta regninga.

Avhenger av vær og strømpriser

Også hos Coop Obs Bygg, som er kjeden i Coop som selger mest ved, er salget i gang for fullt.

- I fjor lå salget på et jevnt høyt nivå helt fra sesongstart tidlig i september og gjennom vinteren. En viktig årsak til dette var at strømprisene var vesentlig høyere på høsten i fjor sammenliknet med i år, sier kjededirektør Espen Braaten til Børsen.

Han forklarer at salget i stor grad vil avhenge av både vær og strømpriser.

- Vi lover at vi skal holde prisen på ved så lav som mulig for våre kunder, sier Braaten.

Av konkurransehensyn kan han imidlertid ikke kommentere innkjøpsbetingelser eller priser.

Kubben koster mindre

- Fjoråret var rekordstort, sier Marianne Bostrøm, markedsdirektør i Byggmakker, til Børsen.

Hun forteller at salget per september 2023 ligger på omtrent samme nivå som i fjor, men at det totale innkjøpsvolumet er ned 40 prosent.

Også prisen på veden er lavere enn store deler av sist vinter.

- Vi tror ikke salget blir like stort denne sesongen, sier hun.

Bostrøm peker på at strømprisene er lavere enn i fjor, og at dette trolig vil gi mindre salg. Derimot er salget ventet å øke dersom vinteren blir kald.

Daglig leder i Hoggestabben, Alen Jacob, anslår på sin side at etterspørselen kommer til å øke i takt med kuldegradene og strømprisene.

Han legger til at det samtidig er flere usikre elementer i markedet.

- Det skjer utrolig mye globalt og i politikken som i tida framover kan få en kraftig påvirkning på pris og etterspørsel. Men det er ikke sikkert at vi ser effekten av dette før kulda virkelig setter inn, påpeker han.

- Med kulde og dyrere strømpriser vil det nesten garantert komme en bølge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer