Skattelister 2022:

Vanvittig formueshopp

Milliardærarving Gustav Magnar Witzøe topper lista over Norges rikeste under 35 år.

Likningstallene for 2022 ble sluppet onsdag morgen, og dette er de tre som troner på toppen. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kan nordmenn nok en gang knaske pepperkaker til snoking av naboens ligningstall - hvis man tør. Andre skyr tilgjengeliggjøringen som pesten.

Særlig én oversikt får mye oppmerksomhet. Den retter søkelyset mot de yngste rikingene i landet. Som regel domineres lista av arvinger med milliardærforeldre - og 2022 er intet unntak.

Nær sju mrd. opp

De seineste åra har Gustav Magnar Witzøe (30) tronet på toppen, og nok en gang befester han sin posisjon.

Salmar-arvingen hadde en formue på 26,5 milliarder kroner i 2022 - som er et solid hopp fra året før da formuen landet på 19,8 milliarder.

Både Witzøe og Ferd-arvingene Katharina (28) og Alexandra (27) Andresen har vært selvskrevne på lista i flere år. Bakteppet for formuen til de to sistnevnte er at søstrene fikk overført Ferd-aksjer i 2007 til en verdi av flere milliarder kroner.

FORMUENDE FAMILIE: Alexandra (27) og søstera Katharina (28) er døtrene til tobakkarving Johan H. Andresen, som ifølge Kapital er Norges åttende rikeste person. Han er eier og styreleder i investeringsselskapet Ferd. Foto: Dag Knudsen / Ferd
FORMUENDE FAMILIE: Alexandra (27) og søstera Katharina (28) er døtrene til tobakkarving Johan H. Andresen, som ifølge Kapital er Norges åttende rikeste person. Han er eier og styreleder i investeringsselskapet Ferd. Foto: Dag Knudsen / Ferd Vis mer

De to står med henholdsvis 7,2 og 7,3 milliarder kroner i formue. Også dette er en kraftig oppgang i formue sammenliknet med 2021. Da hadde søstrene like under fem milliarder i formue.

Rekord

Alexandra Andresen topper for øvrig inntektslista med 133 millioner kroner. Like bak følger den tidligere fotballspilleren og barneskuespiller Nikolai Ilias Djupesland med en inntekt på 116 millioner kroner.

Hakk i hæl på formueslista og like bak Andresen-søstrene følger tre av de totalt fire barna til dagligvaretopp og Norgesgruppen-eier Johan Johannson. Peder Oskar (24), Finn Hartvig (29) og Karl Edvard (27) Johannson står oppført med 3,3 milliarder hver i formue.

Samlet har de to brødrene betalt i overkant av 111 millioner i skatt.

I Norge ble det i fjor betalt inn rundt 1702 milliarder kroner i skatt. Det er det høyeste tallet som noensinne er registrert, ifølge Skatteetaten.

Til sammenligning ble det betalt inn 1057 milliarder kroner i skatt for inntektsåret 2021.