Vanvittig forskjell: - Tar helt av

To Michelin-restauranter i Bergen selger samme type vinflaske. Prisforskjellen? Nesten 140 000 kroner.

«BARE» 120 000: Prisen for en Romanée-Conti fra 2017 halveres om du beveger deg 650 meter, fra restauranten Lysverket til restauranten Bare. Foto: Pierre Verdy/AFP
«BARE» 120 000: Prisen for en Romanée-Conti fra 2017 halveres om du beveger deg 650 meter, fra restauranten Lysverket til restauranten Bare. Foto: Pierre Verdy/AFP Vis mer
Publisert

På Michelin-restauranten Lysverket i Bergen kan du nyte en flaske Romanée-Conti 2017 om du har 259 999 kroner til overs.

Den samme vinen er også til salgs på Bergens andre Michelin-restaurant, Bare. Der koster en flaske av de edle dråpene derimot «bare» 120 000 kroner.

Det vil si at prisforskjellen er på 139 999 kroner.

Det var Bergens Tidende som omtalte saken først.

Kjetil Smørås, eier av Bare, forteller at de er opptatt av å ha «greie priser».

- Vi bruker våre innkjøpspriser og finner et rimelig påslag på dem. Noen ganger tar auksjonsprisene helt av, og ligger langt over våre priser. Vi har opplevd at folk kommer langveis fra for å spise og drikke en spesiell vin vi har, og at de da har «tjent inn» hele reisen på den turen, sier han til Børsen.

- Hva slags folk er det?

- Det er folk som er veldig interessert i god mat og drikke, og som vet hva ting er verdt.

BURGUND-SLIPP: Dagen mange vinfanatikere har ventet på har kommet - og det bys opp til kaosscener på Vinmonopolet. Video: Christina H. Korneliussen / Dagbladet Vis mer

- Må revurdere

I fjor ble det solgt én tilsvarende flaske av en annen årgang til en sveitsisk vinkjenner på restauranten Bare.

Smørås utelukker likevel ikke at de kommer til å sette opp prisen på den «billig-dyre» vinen i framtida.

- Det kan selvfølgelig være at enkelte av våre viner viser seg å være ekstremt kostbare på det internasjonale auksjonsmarkedet, og at vi da må revurdere prisene våre.

- Skal dere øke prisen på denne Romanée-Contien?

- Vi har ikke diskutert det, det er ingen akutt styresak, sier han og ler.

- Hva syns du om at Lysverket selger denne vinen mye dyrere?

- Det er opp til Lysverket å ta de prisene de vil ha, og så får vi ha vår filosofi. Relativt til andre Michelin-restauranter skal det være gode priser på Bare.

- Hvordan har dere fått tak i vinen?

- Det er veldig få som får kjøpe den typen viner, og vi har i årevis hatt en strategi om å kjøpe det vi får tak i. Dermed har vi havnet på en liste over godkjente kjøpere, så vi får lov til å kjøpe noen flasker hvert år av de aller beste vinene i verden.

Lysverket-sjef Christopher Haatuft har foreløpig ikke besvart Børsens henvendelser.

Til BT sier han at de føler internasjonale auksjonspriser for den dyreste vinen, og understreker at prisen ikke gjenspeiler det generelle prisnivået på restauranten.

- Det er isolert til en spesifikk varelinje, sier han til avisa.

- Helt naturlig

Under burgundslippet i starten av februar solgte Vinmonopolet to eksemplarer av en Domaine Romanée-Conti fra 2019, som de solgte for 75 000 kroner per flaske.

En av ringrevene i køen utenfor polets årlige burgundslipp, er Bjørn Håvard Larsen.

Han var ikke så langt fram i køen i år at han sikret seg en av de dyreste flaskene, men fikk likevel med seg gode viner hjem - til tross for at flaska han helst ville ha hadde gått med i en smaking blant de ansatte på polet like før slippet.

Larsen er ikke overrasket over at de to Bergens-restaurantene har så forskjellige pris på den samme vinen.

- Det er litt det samme som når du går på Rema og kjøper en vanlig flaske vann. Literprisen på den er høyere enn på bensin og diesel. Prisen man setter er i henhold til markedet, hva folk er villige til å betale for det, sier han til Børsen, og legger til:

- Det er helt naturlig at to forskjellige aktører som henvender seg til forskjellige kundegrupper har ulik pris.

- Men dette er snakk om to Michelin-restauranter?

- Ja, men det finnes forskjellige Michelin-restauranter. Det handler om gründeren eller restaurant-ildsjelens visjon.

- Ingen skal kjøpe den

Larsen mener likevel at 120 000 for en av 2017-flaskene er billig, og at 250 000 er «en grei pris».

Han forteller at Romanée-Conti-viner burde ligge lagret i flere år før flaskene blir åpnet og drukket.

- Du vil få mer ut av den når den har oppnådd modenheten, sier han.

Vinentusiasten mener det kan være flere gode grunner til å prise en slik flaske høyt.

- Hvis man bare har én Romanée-conti, så kan det hende at du priser den så høyt at ingen skal kjøpe den. Enten fordi man har lyst til å ha den i porteføljen sin, som en Michelin-verdig vinkjeller, eller at den skal overleve til at den faktisk blir drikkemoden, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer