Vanvittige chartertall

Regjeringens ferienyhet har ført til en eksplosjon i interessen hos landets chartergiganter.

ENORM INTERESSE: Solhungrige nordmenn har flokket til charterselskapenes nettsider etter at regjeringen fredag la fram nye reiseråd. Her nyter et stort antall mennesker sola på stranda Carcavelos utenfor Lisboa i Portugal på lørdag. Foto: Rafael Marchante / Reuters / NTB Scanpix
ENORM INTERESSE: Solhungrige nordmenn har flokket til charterselskapenes nettsider etter at regjeringen fredag la fram nye reiseråd. Her nyter et stort antall mennesker sola på stranda Carcavelos utenfor Lisboa i Portugal på lørdag. Foto: Rafael Marchante / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har ikke sett noe liknende før. Det tok av som en rakett mens reiserådene ble gitt, sier Terje Berge, reisedirektør i Finn, til E24.

Helt konkret viser han til en vanvittig økning i søk på Finn.nos reiseportal, etter at regjeringen fredag kom med meldinga mange har ventet på: Nordmenn kan igjen vende snuta mot flere land i Europa fra 15. juli - uten å havne i karantene når man vender tilbake til Norge.

Ifølge E24 økte antall søk på Finn.nos reiseportal med 73 prosent for vanlige rutefly, sammenliknet med fredagen før.

For charterreiser og pakketurer var økningen på utrolige 442 prosent, sammenliknet med samme dag ei uke tidligere.

CRAZY: I Grimstad kryr det av mennesker i fellesferien, Mens kommuneoverlegen er svært bekymret, gjør næringslivet det de kan for å tilpasse seg den nye hverdagen. reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Nettavisa viser også til turoperatøren TUI, som opplevde en vekst i søketrafikk på 300 prosent i timene etter at regjeringens nye reiseråd kom på fredag. Nå sier også chartergiganten Ving at de tredoblet salget av reiser i løpet av helga.

- I de tre dagene etter at reiserådene kom, har vi sett en kraftig økning sammenliknet med de tre dagene før, sier Christian Grønli, administrerende direktør i Ving, til E24.

- Ikke nok

Regjeringen åpnet for ferie- og fritidsreiser til alle land i EØS- og Schengen-området med unntak av Bulgaria, Kroatia, Ungarn, Luxemburg, Romania og store deler av Sverige fra 15. juli.

Mens nyheten ble mottatt som gledelig av en hardt coronarammet norsk reiselivsnæring, var både Virke og NHO Reiseliv raskt ute og etterlyste ytterligere grep fra regjeringen for å redde en bransje i nød.

- Selv om dette er gledelige nyheter, er situasjonen fremdeles kritisk og uforutsigbar for mange reiselivsvirksomheter, sa Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, til Børsen.

- Vi trenger å få på plass en forlenging av kompensasjonsordningen utover august og utviding av permitteringsperioden til 52 uker. Hvis dette ikke kommer på plass fort, risikerer vi at feriedestinasjonene våre mister nøkkelkompetanse fordi folk må flytte for å finne annet arbeid, advarte han videre.

- Ikke en normalsituasjon

Cirka hver 14. dag vil det bli gjort en ny vurdering av Folkehelseinstituttet (FHI) om hvilke land som oppfyller de nye kriteriene. FHIs vurderinger presenteres i et kart hvor «grønne» land er trygge, mens en reise til «røde» land innebærer en tur rett i karantene ved hjemkomst.

- Vi er ikke i en normalsituasjon, endring i reiseråd er ikke en oppfordring om å reise, sa Mæland under fredagens pressekonferanse og påpekte at et grønt område kan bli rødt.

På kartet under kan du navigere deg rundt i Europa og se hvilke land som er merket som grønne. Hit kan du reise uten å få karantene etter hjemkomst.

Tror ikke på panikk-reiser

Forsikringsselskapene var raskt ute på fredag og ba reisende om å holde seg oppdatert på situasjonen for sitt reisemål.

TOMT: Nordkapp kommune forberedte seg på et rekordår for turistindustrien. Slik ble det ikke. Foto / video: Henning Lillegård Vis mer

Kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland i If og Europeiske Reiseforsikring sa at situasjonen stiller krav til forbrukerne, mens forsikringsselskapet Tryg oppfordret nordmenn til å bare reise til land der UD fra 15. juli opphever reiserådet.

- Vi tror antallet utenlandsreiser vil øke, men i begrenset utstrekning: Mange har valgt Norgesferie, og det er langt færre flyavganger enn normalt. Samtidig er det en risiko for at land som nå er grønne, kan bli røde igjen gjennom sommeren. Samlet sett tror vi derfor at folk ikke vil panikk-reise til utlandet nå, sa kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer