Dagbladet avslører:

Våpenkontrakt viser ukjente detaljer

Dagbladet sitter på en kontrakt mellom Kongsberg og Raytheon, som gjør det mulig å selge norske våpen etter amerikansk regelverk. Dermed kan norske raketter brukes i borgerkrigen i Jemen, uten at det er i strid med norsk lov.

NAVAL STRIKE MISSILE: Dagbladet har fått tilgang til en såkalt «teaming-avtale» mellom Raytheon og Kongsberg, som gjelder NSM-missilene. Foto: Kongsberg
NAVAL STRIKE MISSILE: Dagbladet har fått tilgang til en såkalt «teaming-avtale» mellom Raytheon og Kongsberg, som gjelder NSM-missilene. Foto: Kongsberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har avslørt at USA og Norge sammen jobber med en plan. Planen vil gjøre det mulig for USA å selge norske våpen på det internasjonale markedet etter amerikansk regelverk.

USA vil da kunne selge norskproduserte våpen til land som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Land som anklages for krigsforbrytelser og omfattende brudd på menneskerettighetene – og av de grunnene ikke får lov å kjøpe våpen av Norge.

Men som likevel er blant landene som kjøper aller mest våpen av USA.

«Og/eller»

Dagbladet kan nå avsløre en såkalt «teaming-avtale» mellom våpenprodusentene Raytheon og Kongsberg. Avtalen gjelder missilet NSM, «Naval Strike Missile», som produseres av Kongsberg Defence & Aerospace.

I kontrakten framgår det at våpengigantene legger opp til at våpnene skal kunne selges videre av USA.

Videresalgene trenger ifølge kontrakten tilsynelatende ikke å være i tråd med norske eksportregler. I kontrakten står det at salgene skal være i tråd med «norsk og/eller amerikansk» regelverk.

Birgitte Frisch, spesialrådgiver i kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet, vil ikke kommentere avtalen mellom Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) og Raytheon:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer