Dagbladet avslører:

Våpenkontrakt viser ukjente detaljer

Dagbladet sitter på en kontrakt mellom Kongsberg og Raytheon, som gjør det mulig å selge norske våpen etter amerikansk regelverk. Dermed kan norske raketter brukes i borgerkrigen i Jemen, uten at det er i strid med norsk lov.

NAVAL STRIKE MISSILE: Dagbladet har fått tilgang til en såkalt «teaming-avtale» mellom Raytheon og Kongsberg, som gjelder NSM-missilene. Foto: Kongsberg
NAVAL STRIKE MISSILE: Dagbladet har fått tilgang til en såkalt «teaming-avtale» mellom Raytheon og Kongsberg, som gjelder NSM-missilene. Foto: Kongsberg Vis mer
Publisert

Dagbladet har avslørt at USA og Norge sammen jobber med en plan. Planen vil gjøre det mulig for USA å selge norske våpen på det internasjonale markedet etter amerikansk regelverk.

USA vil da kunne selge norskproduserte våpen til land som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Land som anklages for krigsforbrytelser og omfattende brudd på menneskerettighetene – og av de grunnene ikke får lov å kjøpe våpen av Norge.

Men som likevel er blant landene som kjøper aller mest våpen av USA.

«Og/eller»

Dagbladet kan nå avsløre en såkalt «teaming-avtale» mellom våpenprodusentene Raytheon og Kongsberg. Avtalen gjelder missilet NSM, «Naval Strike Missile», som produseres av Kongsberg Defence & Aerospace.

I kontrakten framgår det at våpengigantene legger opp til at våpnene skal kunne selges videre av USA.

Videresalgene trenger ifølge kontrakten tilsynelatende ikke å være i tråd med norske eksportregler. I kontrakten står det at salgene skal være i tråd med «norsk og/eller amerikansk» regelverk.

Birgitte Frisch, spesialrådgiver i kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet, vil ikke kommentere avtalen mellom Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) og Raytheon:

- Forsvarsdepartementet kommenterer ikke forholdet mellom Raytheon og KDA eller forhold som går på eksport, skriver hun i en e-post.

Bekreftet mulig salg

Hun har imidlertid bekreftet at det er aktuelt med mulig salg av norsk materiell gjennom det amerikanske systemet Foreign Military Sale. Men sier at alt skal skje i tråd med norsk regelverk - og hevder norske eksportregler ikke skal omgås.

- Det er selvfølgelig ikke riktig at Forsvarsdepartementet sammen med USA utarbeider et opplegg for hvordan eksportkontrollregelverket kan omgås. Forsvarsdepartementet har imidlertid utarbeidet en praksis for hvordan sensitiv norskutviklet forsvarsteknologi kan beskyttes.

- Dere bestrider da ikke at USA skal kunne selge norsk utstyr som amerikansk, men dere mener dette er i tråd med eksportkontrollregelverket?

- Vi viser til svarene vi har gitt, svarer Frisch.

JOINT STRIKE MISSILE: JSM-missilet er ett av produktene som er aktuelt for videresalg fra USA. Foto: Kongsberg
JOINT STRIKE MISSILE: JSM-missilet er ett av produktene som er aktuelt for videresalg fra USA. Foto: Kongsberg Vis mer

«Og/eller»

Dagbladet får opplyst at spesielt de Kongsberg-produserte missilene NSM (Naval Strike Missile) og JSM (Joint Strike Missile) er aktuelle for amerikansk videresalg.

I kontrakten Dagbladet har fått tilgang til, framgår det at de Kongsberg-produserte NSM-missilene skal kunne selges både som Raytheon- og som Kongsberg-våpen - alt ettersom.

I kontrakten står det at alle «relevante» regler skal følges. Det er også inkludert en formulering at alle videresalg skal være i tråd med norsk «og/eller» amerikansk lov.

Ronny Lie, kommunikasjonsdirektør i Kongsberg Gruppen, svarer følgende i en e-post.

«Spørsmål om eksport av forsvarsmateriell er et sikkerhets- og myndighetsanliggende som norske myndigheter uttaler seg om. Vi følger det til enhver tid gjeldende eksportregelverket til punkt og prikke. I tett samarbeid med norske myndigheter utvikler vi forsvarssystemer som speiler behovet for å sikre norsk sikkerhet og suverenitet.»

TOPPTUNGT: Bildet fra 2011 viser at Forsvaret og Kongsberg signerer kontrakten for videreutvikling av trinn2 i utviklingen av Joint Strike Missile (JSM). Fra v.: Harald Ånnestad (Kongsberg Defence System), Walter Qvam (konsernsjef Kongsberg Gruppen), daværende statsråd Grete Faremo og Anders Melheim (stabssjef Forsvarets Logistikk Organisasjon). Arkivfoto: Linn Cathrin Olsen / NTB
TOPPTUNGT: Bildet fra 2011 viser at Forsvaret og Kongsberg signerer kontrakten for videreutvikling av trinn2 i utviklingen av Joint Strike Missile (JSM). Fra v.: Harald Ånnestad (Kongsberg Defence System), Walter Qvam (konsernsjef Kongsberg Gruppen), daværende statsråd Grete Faremo og Anders Melheim (stabssjef Forsvarets Logistikk Organisasjon). Arkivfoto: Linn Cathrin Olsen / NTB Vis mer

«Cost per kill»

Samarbeidet mellom Kongsberg og den amerikanske giganten Raytheon framgår åpent på Kongsbergs nettsider.

Eksempelvis skryter den norske våpengiganten av at Raytheon og Kongsberg utvikler våpensystemer som reduserer kjøperens «cost per kill».

Ronny Lie i Kongsberg skriver i en e-post:

«Saken du referer til er et luftforsvarssystem som er laget for å beskytte nasjonal suverenitet. Begrepet «cost per kill» er et militært begrep som henviser til ‘kostnaden’ ved nedskyting av lufttrusler som droner etc., altså ikke menneskeliv hvis det er forståelsen. »

Raytheon har ikke svart på Dagbladets spørsmål.

Ekspert: - Problematisk

Cecilie Hellestveit, jurist og folkerettsekspert har overfor Dagbladet vært kritisk til avtalen mellom Norge og USA.

- USA har et strengt regime for våpeneksport. Når USA håndhever disse reglene, kan USA utøve betydelig press - og mye mer enn Norge isolert sett. Problemet er at USA gjerne tar andre politiske hensyn enn Norge, sa Hellestveit og la til:

- PROBLEMATISK: Forsker Cecilie Hellestveit har overfor Dagbladet vært kritisk til avtalen mellom Norge og USA. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
- PROBLEMATISK: Forsker Cecilie Hellestveit har overfor Dagbladet vært kritisk til avtalen mellom Norge og USA. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

- USA er også bundet av mindre strenge regler enn Norge. Avtalen kan i noen grad få det til å framstå som om Norge unndrar seg sitt politiske og folkerettslige ansvar for våpensalg.

Hun sier at både felles og fordekt våpensalg kan ha gode grunner for seg - men mener avtalen har problematiske politiske og folkerettslige sider.

GIGANT: UD hevdet at det ikke forelå noen korrespondanse mellom FD og dem, som gjaldt den amerikanske giganten Raytheon. Foto: Elise Amendola / AP / NTB
GIGANT: UD hevdet at det ikke forelå noen korrespondanse mellom FD og dem, som gjaldt den amerikanske giganten Raytheon. Foto: Elise Amendola / AP / NTB Vis mer

Ryktet forteller

Raytheons rolle og samarbeid med Kongsberg, er paradoksal i lys av hva det norske Utenriksdepartementet tidligere har sagt til Dagbladet.

Dagbladet publiserte på forsommeren flere artikler om Norges rolle i internasjonal våpenhandel. I forbindelse med undersøkelser av norsk våpeneksport forut for denne publiseringen, plukket Dagbladet opp et rykte:

Foregikk det lobbyvirksomhet mellom Norge og USA? Skulle norske våpen selges av USA? Skulle norske våpen kunne selges, fullt lovlig, til land Norge egentlig ikke solgte våpen til: Som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

I BRUK: Dagbladet var med forsvarsattaché og oberst Øivind Oland Christensen til Polen i 2016, der det ble utplassert Naval strike missile (NSM)-raketter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I BRUK: Dagbladet var med forsvarsattaché og oberst Øivind Oland Christensen til Polen i 2016, der det ble utplassert Naval strike missile (NSM)-raketter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

UD-påstanden

I oktober sendte Dagbladet en innsynsbegjæring til UD. Vi ønsket innsyn i all korrespondanse mellom Forsvarsdepartementet (FD) og Utenriksdepartementet UD, de siste 3 år, som omhandlet det amerikanske selskapet Raytheon.

2. november fikk vi svar:

«Utenriksdepartementet har foretatt undersøkelser i egne arkivsystemer, og har ikke slik korrespondanse som etterspørres.»

Slik Dagbladet nå har dokumentert, er samarbeidet mellom Kongsberg og Raytheon sentralt i planene. I sin korrespondanse med USA henviser Forsvarsdepartementet til eksportregelverket - som forvaltes av nettopp UD i Norge.

Behandles av UD

I et utkast til et brev som materielldirektør Morten Tiller i FD skrev til sin amerikanske motpart, henviste han også til at all norsk eksport må godkjennes i tråd med eksportkontrollregelverket.

Dette regelverket innebærer at visse varer, teknologi og tjenester ikke kan eksporteres fra Norge uten lisens.

Den lisensen utstedtes av Utenriksdepartementet.

Dagbladet har to ganger stilt UD spørsmål om hvordan det kunne ha seg at de opplyste til Dagbladet at det ikke fantes korrespondanse mellom dem og FD om Raytheon - samtidig som avtalen Dagbladet nå har avslørt er under utarbeidelse.

Svarer ikke

Kommunikasjonsrådgiver Ragnhild Håland Simenstad svarer i en e-post:

«På grunn av den strenge og lovpålagte taushetsplikten kan vi ikke kommentere konkrete saker som gjelder kontroll med eksport av forsvarsmateriell.»

Dagbladets henvendelse til forsvarsmateriellmyndigheten DSCA, videresendes i USA til Utenriksdepartementet. Der svarer talsperson Andrew P. Strike:

- Vi kommenterer av prinsipp ikke detaljer i private diplomatiske samtaler – eller innholdet i spesifikk, mulig lisensaktivitet av forsvarsmateriell.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer