Dagbladet avslører:

Våpenkontrakt viser ukjente detaljer

Dagbladet sitter på en kontrakt mellom Kongsberg og Raytheon, som gjør det mulig å selge norske våpen etter amerikansk regelverk. Dermed kan norske raketter brukes i borgerkrigen i Jemen, uten at det er i strid med norsk lov.

NAVAL STRIKE MISSILE: Dagbladet har fått tilgang til en såkalt «teaming-avtale» mellom Raytheon og Kongsberg, som gjelder NSM-missilene. Foto: Kongsberg
NAVAL STRIKE MISSILE: Dagbladet har fått tilgang til en såkalt «teaming-avtale» mellom Raytheon og Kongsberg, som gjelder NSM-missilene. Foto: Kongsberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har avslørt at USA og Norge sammen jobber med en plan. Planen vil gjøre det mulig for USA å selge norske våpen på det internasjonale markedet etter amerikansk regelverk.

USA vil da kunne selge norskproduserte våpen til land som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Land som anklages for krigsforbrytelser og omfattende brudd på menneskerettighetene – og av de grunnene ikke får lov å kjøpe våpen av Norge.

Men som likevel er blant landene som kjøper aller mest våpen av USA.

«Og/eller»

Dagbladet kan nå avsløre en såkalt «teaming-avtale» mellom våpenprodusentene Raytheon og Kongsberg. Avtalen gjelder missilet NSM, «Naval Strike Missile», som produseres av Kongsberg Defence & Aerospace.

I kontrakten framgår det at våpengigantene legger opp til at våpnene skal kunne selges videre av USA.

Videresalgene trenger ifølge kontrakten tilsynelatende ikke å være i tråd med norske eksportregler. I kontrakten står det at salgene skal være i tråd med «norsk og/eller amerikansk» regelverk.

Birgitte Frisch, spesialrådgiver i kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet, vil ikke kommentere avtalen mellom Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) og Raytheon:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.