National Rifle Association

Våpentopp tvunget ut: - Så ødelagt

Den hardt pressede toppsjefen i den tidligere så mektige våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA), Wayne LaPierre, går av like før korrupsjonsrettssaken mot ham starter i New York.

GÅR AV: Den tidligere lederen for våpenlobbyorganisasjonen NRA, Wayen LaPierre, går av før en korrupssjonsrettssak. Han har vært én av de mektigste i amerikansk samfunnsliv de siste tiåra, og bidro blant annet med 31 millioner dollar til Donald Trumps presidentvalgkamp i 2016. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File
GÅR AV: Den tidligere lederen for våpenlobbyorganisasjonen NRA, Wayen LaPierre, går av før en korrupssjonsrettssak. Han har vært én av de mektigste i amerikansk samfunnsliv de siste tiåra, og bidro blant annet med 31 millioner dollar til Donald Trumps presidentvalgkamp i 2016. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File Vis mer
Publisert

Kort fortalt

 • Wayne LaPierre, toppsjefen for våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA), har trukket seg rett før en korrupsjonsrettssak mot ham starter i New York.
 • LaPierre har ledet NRA siden 1991 og har vært en sterk forkjemper for minst mulig regulering av våpenlover.
 • Han og to andre tiltalte må forsvare seg mot anklager om at de brukte NRAs penger på privat luksus.
 • NRA er også i store økonomiske problemer, og medlemstallet har sunket betydelig.
 • NEW YORK (Børsen): LaPierre (74) har ledet NRA siden 1991 og bygget opp organisasjonen til å bli én av de aller mektigste lobbyorganisasjonene i USA. Særlig har de kjempet for minst mulige reguleringer og våpenlover.

  Men nå er det over. Mandag starter en korrupsjonsrettssak mot LaPierre og to andre tiltalte i New York, og like før helgen varslet han at han går av.

  Samtidig er skandaliserte NRA i store problemer - både økonomisk og med omdømmet.

  - Stolthet

  - Med stolthet for alt vi har oppnådd, kunngjør jeg min avgang fra NRA. Jeg har hatt et medlemskort i organisasjonen mesteparten av mitt voksne liv, og jeg vil aldri slutte å støtte NRA og dens kamp for å forsvare frihetene i det andre grunnlovstillegget. Min lidenskap for saken vår brenner like sterkt som alltid, sier LaPierre selv i en uttalelse, ifølge New York Times.

  Organisasjonen sier det er helsemessige årsaker til at LaPierre går av.

  Under LaPierre gikk NRA fra å være en medlemsorganisasjon med fokus på våpensikkerhet, skytesport og jakt til å bli en langt mer politisk lobbyorganisasjon som presset politikere til ikke å stramme inn våpenlover. Dette samtidig som USA har opplevd våpenvold og et ufattelig antall masseskytinger. I rettssaken til uka må han og de medtiltalte forsvare seg mot anklager om at de brukte NRAs penger på privat luksus.

  La Pierre er saksøkt av delstatsjustisministeren i New York, Letitia James. Hun har de siste månedene også stått bak rettssaken mot tidligere president Donald Trump hvor han er saksøkt for omfattende bedrageri.

  USAs tidligere president Donald Trump skal tale på National Rifle Association (NRA) årsmøte i Indianapolis. Mike Pence varmet opp først og fikk en interessant mottakelse. Vis mer

  - Viktig seier

  - Slutten på Wayne LaPierre-æraen i NRA er en viktig seier i saken vår. LaPierres avgang validerer våre anklager mot ham, men det vil ikke beskytte ham fra å måtte stå til ansvar. Vi ser fram til å legge fram saken vår i retten, sier James i en uttalelse, ifølge Washington Post.

  I rettssaken risikerer LaPierre å bli ilagt millioner av dollar i straff samt forbud mot å lede veldedige organisasjoner som driver virksomhet i New York.

  Avgangen til LaPierre ble møtt med jubel blant de som ønsker strengere våpenlover i USA.

  - Tanker og bønner til Wayne LaPierre, sa Kris Brown, som leder Brady, en organisasjon mot våpenvold, sarkastisk, ifølge Reuters.

  I USA blir uttrykket assosiert med hva tafatte og handlingslammede politikere sier til pårørende etter tragiske masseskytinger når de ikke vil stramme inn våpenlovene.

  - Skygge

  - Ti år etter at NRA var et politisk maktsentrum og skapte frykt i hjertene til de folkevalgte i Washington og delstater over hele landet, er de en skygge av det de én gang var. De er ikke i en posisjon til å være særlig politisk relevante i 2024 fordi merkevaren deres er så ødelagt, sier visepresident i Everytown, Nick Suplina til Reuters.

  Han er visepresident i organisasjonen tidligere New York-ordfører Michael Bloomberg, grunnla for strengere våpenlover. Han har også tidligere vært rådgiver for justisminister James.

  Rettsdokumenter viser at NRAs inntekter har sunket med 44 prosent siden 2016. På et tidspunkt hadde organisasjonen over 5,5 millioner medlemmer, men i september 2022 var dette redusert til 4,2 millioner, ifølge tidligere styremedlem, Phil Journey.

  - Vi mistet tusen medlemmer daglig på det tidspunktet. Det er trolig mindre enn fire millioner nå, sier Journey til nyhetsbyrået.

  Han forlot styret da han var den eneste som stemte mot å gjenvelge LaPierre på årsmøtet i fjor.

  Søksmålet fra James kom i august 2020. Det anklager NRA-toppene for å ha brukt millioner av dollar, som ble gitt i veldedige donasjoner til NRA, på privat luksus. Blant annet skal dette omfatte flere reiser LaPierre tok til flere luksushoteller. Tre av de saksøkte må fortsatt møte i retten. Den fjerde, Joshua Powell, inngikk et forlik og gikk med på å betale 100.000 dollar (om lag 1,3 millioner kroner) i erstatning.

  NRA forsøkte å komme seg ut av søksmålet fra James i 2021 ved å søke konkursbeskyttelse i Texas. Dette ble avvist av en dommer.

  Mange skandaler

  Rettssaken kommer etter mange år med skandaler og problemer innad i NRA.

  - Det eneste som stopper en dårlig fyr med et våpen, er en bra fyr med et våpen, sa LaPierre etter den grufulle skoleskytingen i Newtown i 2012 hvor 20 små barn ble drept.

  Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 22.12.2012 MENER VÅPEN ER LØSNINGEN: NRA mener våpen er det riktige tiltaket for å stanse flere skytetragedier i USA. De sa visepresident Wayne Lapierre på en pressekonferanse fredag, en uke etter skolemassakren i Newtown. Video: NTB Scanpix Vis mer

  Etter tragedien, som rystet USA og førte til krav om strengere våpenlover, valgte LaPierre å kjempe hardt mot alle nye lover, og han gjorde narr av forslag om våpenfrie soner. Dette bidro, ifølge Washington Post, sterkt til å skade omdømmet til NRA.

  Det oppsto ytterligere konflikt og splittelse i organisasjonen da den brukte 31 millioner dollar (om lag 319 millioner kroner) på å hjelpe kontroversielle Donald Trump i presidentvalget i 2016.

  Deretter ble organisasjonen preget av flere søksmål, som førte til avsløringer i amerikanske medier av interne forhold.

  Én av de pinligste avsløringene, ifølge Washington Post, var da LaPierre forsøkte å få NRA til å kjøpe et herskapshus for ham til seks millioner dollar i et lukket nabolag nær Dallas. LaPierre begrunnet ønsket om dette huset med at han trengte beskyttelse fra trusler etter masseskytingen ved Marjory Stoneman Douglas High School i Florida.

  NRA skal også ha brukt rundt 65 000 dollar (om lag 628 000 kroner) på julegaver fra LaPierre.