Aksjeskandalen:

- Var i utgangspunktet inhabil

Erna Solberg meldte seg ikke inhabil i en oppdrettssak i 2014, til tross for at ektemannen hadde aksjer og at søsteren hadde direktørjobb i oppdrettsselskap.

- EN KONKRET VURDERING: Solberg-regjeringen innførte ikke en omstridt oppdrettsordning i 2014, selv om et flertall av fiskenæringen var positive til den. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- EN KONKRET VURDERING: Solberg-regjeringen innførte ikke en omstridt oppdrettsordning i 2014, selv om et flertall av fiskenæringen var positive til den. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2013 sendte Stoltenberg-regjeringen ut et forslag om en omstridt oppdrettsordning ut på høring, som et flertall av fiskenæringen var positive til, skriver NRK.

Mowi, verdens største leverandør av oppdrettslaks, var av de få som ville beholde oppdrettsordningen som den var.

Året etter tok Solberg-regjeringen over behandlingen av saken.

De bestemte seg da for å ikke innføre Stoltenberg-regjeringens forslag.

På den tida hadde Sindre Finnes aksjer i Mowi, og Erna Solbergs søster Marit Solberg hadde en direktørstilling i selskapet.

På tross av dette, meldte ikke Erna Solberg seg inhabil i behandlingen av oppdrettssaken.

Fagbladene Fiskeribladet og Intrafish omtalte dette i 2014.

Dagbladet møtte Erna Solberg for å snakke om ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler. Video: Vegard Krüger Vis mer

- Et problem

Ingrid Heggø var fiskeripolitisk talsperson i Ap på den tida. Til NRK sier hun at hun mener det samme nå som hun mente da, at Solberg var inhabil.

- At ektemannen hadde aksjer i tillegg til posisjonen til søsteren underbygger at Solberg har et problem med å innse egen inhabilitet, skriver hun i SMS til kanalen.

Erna Solberg hevder at hun ikke kjente til storparten av ektemannen Sindre Finnes aksjehandler mens hun var statsminister. Det gjelder derimot ikke aksjene han hadde i Mowi, som hun hele tida har visst om, og som også var meldt fra om til Statsministerens kontor.

- Medførte ikke inhabilitet for meg

Onsdag formiddag sa Erna Solberg følgende til Børsen om lista Statsministerens kontor hadde over Sindre Finnes' aksjehandel:

- Det som var avklart var at den lista de hadde over selskaper var en liste de måtte være obs på. På den lista var det et selskap som vi har diskutert, og det er Hydro-saken. Mowi, som er det andre selskapet, var jeg i utgangspunktet inhabil i på grunn av min søsterns ledelsesrolle i selskapet, sa hun da.

I en SMS til Børsen onsdag kveld skriver Erna Solberg via sin pressesjef Cato Husabø Fossen at de tok løpende vurderinger fra sak til sak, slik reglene sier at regjeringsmedlemmer skal.

- I store deler av min tid som statsminister var jeg som hovedregel inhabil i saker om havbruksnæringen der Marine Harvest (senere Mowi) var part, fordi min søster arbeidet i ledelsen der, skriver hun, og fortsetter:

- Det var flere ganger saker til behandling som handlet om biomasse, noen av generell betydning, andre berørte konkrete selskaper i sterkere grad. I dette tilfellet har jeg, som Statsministerens kontor opplyser om i saken fra 2014, gjort en konkret vurdering av at endringen er generell for hele oppdrettsnæringen, og derfor ikke medførte noen inhabilitet for meg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer