«Varme hender» vekker harme:
- Provoserer

- Nedlatende, sier lederen av Norsk Sykepleierforbund om at NHO-sjefen omtaler sykepleiere som «varme hender».

PROVOKASJON: - Sykepleiere er høykompetente fagfolk. NHO provoserer når de omtaler oss som «varme hender», sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund. Foto: Bjørn Langsem
PROVOKASJON: - Sykepleiere er høykompetente fagfolk. NHO provoserer når de omtaler oss som «varme hender», sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

- Vi trenger den brede debatten som NHO etterlyser. Men dette er langt fra så kontroversielt som NHO-sjef Ole Erik Almlid vil ha det til, for han står jo bare på stedet hvil, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund til Børsen.

Velferdskutt, svekket stillingsvern, store skattekutt og omfattende privatisering av helsetjenester er bare noe av kruttet i veikartet for framtidas Norge som NHO lanserte tidligere denne uka.

- Jeg tenker at NHO har kjørt seg fast. De beskriver det som å tenke nytt, men de er jo helt fastlåst i tidligere standpunkt. NHO står på stedet hvil i synet på privat og offentlig virksomhet, utdyper Sverresdatter Larsen.

- Nedladenhet

NHO-direktør Almlid ga et intervju med Børsen før arbeidsgiverforeningen lanserte rapporten Neste trekk. Der sa han blant annet følgende om mer privatisering og digitalisering innen helsesektoren:

- Barnehagereformen er det beste eksemplet på hvordan offentlig og privat sektor kan samarbeide om å finne løsninger. Sykepleiere har «varme hender» uansett om de jobber i privat eller offentlig sektor. Dette kommer til å være en nøkkel til å løse alt det andre vi snakker om.

- Han bruker et retorisk grep som «varme hender» fordi han vet at det provoserer. Men jeg blir mer fristet til å le av det. Almlid vet utmerket godt at det er snakk om høykompetente fagfolk. Vi trenger ikke en slik nedlatenhet. Men jeg ser han ønsker debatt, og det skal han få, sier Sverresdatter Larsen.

Samme jobb, ulikt regnskap

Sykepleierforbundets leder slår fast at den verdiskapinga NHO etterlyser, skjer i helsesektoren uansett hvem som betaler lønningene.

- En sykepleier som jobber i det offentlige, regnes som en utgiftspost. Etter endt arbeidsdag har du bare brukt en god slump av skattebetalernes penger. Men om du arbeider gjennom en privat leverandør, så øker bruttonasjonalproduktet (BNP) og du bidrar til verdivekst. Denne måten å sette opp regnestykket på tar vi gjerne en diskusjon om, sier Sverresdatter Larsen til Børsen.

Hun legger til at Almlid ikke har statistikken på sin side:

- Sykepleiere får ikke høyere lønn i det private, slik man kanskje skulle tro dersom man følger NHOs logikk om hva som er produktivt, sier forbundslederen.

Like verdifulle uansett

NHO-direktør Ole Erik Almlid svarer slik på spørsmål om hva han mente med at sykepleiere har «varme hender» uansett hvor de jobber:

- Mitt poeng er at sykepleiere gjør en like god jobb om de jobber i offentlig eller privat sektor.

- Men uttrykket blir oppfattet som nedlatende?

- Jeg er opptatt av at sykepleiere blir respektert og verdsatt for det viktig arbeidet de gjør, uavhengig av hvor de jobber. Dette er en høykompetent arbeidsgruppe, sier Almlid.

VERDI: NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid forklarer hva han egentlig mente da han provoserte sykepleierne med å si at de har «varme hender» uansett hvor de jobber. Foto: Kristin Svorte
VERDI: NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid forklarer hva han egentlig mente da han provoserte sykepleierne med å si at de har «varme hender» uansett hvor de jobber. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- Hvorfor er en sykepleier en utgiftspost i offentlig sektor, og et bidrag til verdiskaping om vedkommende jobber i et privat foretak?

- Sykepleiere bidrar til verdiskaping både i privat og offentlig sektor. Norge trenger offentlig virksomhet for å løse oppgaver som bedrifter og husholdninger ikke løser like godt på egenhånd. Offentlig virksomhet skal imidlertid finansieres, og utgiftsnivået må være bærekraftig over tid. Derfor er NHO opptatt av balansen og samspillet mellom offentlig og privat sektor, understreker Almlid.

Berget næringslivet

Sverresdatter Larsen viser til de siste månedenes coronautfordringer, som hun mener med all tydelighet har vist at offentlig helseansatte trengs.

- Offentlig helseansatte har vært med på å berge store deler av det private næringsliv. Det vi trenger etter den krevende situasjonen vi har vært gjennom, er en anerkjennelse av denne symbiosen, sier Sverresdatter Larsen til Børsen.

- Og slik er det ikke nå, mener du?

- Coronakrisa har vist med all tydelighet den felles avhengigheten vi har i vårt samfunn mellom offentlig og privat sektor. Det er svært uheldig når NHO, som en stor og viktig aktør, er så fastlåst i et synspunkt om at verdiskaping bare skjer i det private næringsliv.

MELLOM

Almlid kjøper ikke fremstillingen av at NHO er fastlåst:

-Men det er et sentralt premiss i NHOs veikart for fremtidens næringsliv å skape nok private jobber, slik at velferd og velstand kan opprettholdes, fremholder han.

- Bedriftene er avhengig av en god og profesjonell offentlig sektor, og veikartet presenterer flere tiltak for dette. Samtidig peker de fleste framskrivninger på at vi enten må øke arbeidstilbudet eller effektivisere velferdsordningene, for å være et bærekraftig samfunn. Som en ansvarlig del av trepartssamarbeidet er det vår jobb å bidra med løsninger her, argumenterer NHO-direktøren.

Mangler folk

Sykepleierforbundet mener på sin side at NHO burde være mer opptatt av rekruttering til helsesektoren.

- Dersom du er enig i at helsetjenesten har hatt betydning for å opprettholde privat næringsliv under en pandemien, så må du også være med på spørsmålet om hvordan vi skal sikre framtidig rekruttering. Vi mangler 6000 sykepleiere i dag, og kommer til å mangle 30 000 om få år, alarmerer Sverresdatter Larsen.

Andre deler av NHOs analyse framstår derimot som god og fornuftig, mener hun.

- Behovet for digitale verktøy er helt vesentlig poeng. Og vektleggingen av trepartssamarbeid og ønsket om økt organisasjonsgrad er også positive trekk i NHOs veikart, sier forbundslederen.

- Og noe av Almlids poeng er at økt digitalisering kan gi mer helse for hver krone?

- Digitalisering skal alltid skje med pasientens hensyn i forsetet. Det kan bety at både helsearbeidere, sykepleiere og leger gjør andre oppgaver i framtida enn i dag. Fornyelse er uansett ikke noe nytt, det gjør vi hele tida. Men det betyr ikke at den jobben du gjør, utføres bedre om du jobber i privat sektor, sier Sverresdatter Larsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer