Strømprisen:

Varsko: - Strømsjokket bare utsatt

Åpningen av strømkabelen til Storbritannia ga ikke umiddelbart høyere strømpriser.

LAV VANNSTAND: Det varme og tørre sommerværet har ført til en nesten historisk lav i fyllingsgraden i norske vannmagasiner. Her et bilde fra vannmagasinet Gjevilvatnet i Oppdal, tatt i 2018. Foto: Gorm Kallestad / NTB
LAV VANNSTAND: Det varme og tørre sommerværet har ført til en nesten historisk lav i fyllingsgraden i norske vannmagasiner. Her et bilde fra vannmagasinet Gjevilvatnet i Oppdal, tatt i 2018. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag koblet Norge seg på det britiske kraftmarkedet gjennom sjøkabelen North Sea Link. Analytikerne mente på forhånd at den nye kabelen ville føre til rekordhøye strømpriser i Norge. Slik gikk det ikke.

Mye nedbør

- Det har vært et voldsomt fall i strømprisene denne uka. Plutselig kom det inn veldig mye vått vær over landet, og værvarslet for de neste to ukene viser at det ser ut til å bli mye nedbør i Norden. Dette endrer utfallsrommet på kort sikt, sier sjefanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo til Dagbladet.

Kabelen North Sea Link som ble satt i prøvedrift fredag vil ha en effekt på 1.400 megawatt (MW), noe som er mer enn Norges største vannkraftverk. Kabelen kan sende inntil 12,3 terawattimer (TWh) kraft fram og tilbake mellom landene per år.

Moderate prisutslag

Prøvedriften startet opp med en maksimal kapasitet på 700 MW. Den første auksjonen ble holdt torsdag klokka 11, og fra fredag klokka 9 gikk den med full kapasitet fra Kvilldal i Suldal til Blyth i Storbritannia.

- Vi ser at det på den første dagen har vært moderate utslag i prisen. Det er mange faktorer som spiller inn, som veldig lave priser i Tyskland, Nederland og Danmark, sier Sigbjørn Seland til Dagbladet.

Dermed er kanskje det verste strømsjokket avverget. På kort sikt.

- Nå har denne hydrologiske balansen har blitt 10 terawattimer (TWh) forbedret på kort sikt, så det gjør noe med prisen. Det er kjærkommen mengde med nedbør, og det redusere sannsynligheten noe for det verste strømsjokket for vinteren, sier Seland.

Når det gjelder resten av vinteren fastholder han sitt tidligere standpunkt.

- Strømsjokket er ikke avverget etter min vurdering, men det er utsatt gitt de høye estimatene for prisen på strøm til vinteren.

- Min analyse er fortsatt at prisene i Sør-Norge vil stige kraftig utover høsten og mot vinteren. Det er det mest sannsynlige. Selv om påfyll i magasinene, så er det fortsatt lavt, men ikke så kriselavt som det var for noen få dager siden, sier Seland.

Han mener det virker usannsynlig at prisene ikke skal stige. Det er ikke nok vann i magasinene for å opprettholde eksporten i alle kablene utover vinteren.

Dobbel strømpris

- Får vi mye nedbør og en mild høst som fylle magasinene, kan vi komme ned mot en pris på 50 øre. Hvis det motsatte skulle skje tror han det kan bli en tøff økonomisk tid for mange norske husholdninger. Da kan vi få strømpriser opp mot 2 kroner per kilowattime, sier Selander.

I Storbritannia ble strømmen fredag solgt til en spotpris på 162 pund per megawtime.

- Det er veldig høyt. Prisen der vil være skyhøy i hele vinter, og er priset til 2.70 per kilowattime i første kvartal neste år. Hvis strømmen flyter jevnt ut av våre kabler til Storbritannia, Tyskland, Nederland og Danmark vil vannmagasinene våre gå tomme. Da går også prisene kraftig opp, sier Sigbjørn Seland i Storm Geo.

Til tross for kabelen er det stor forskjell på britiske og norske priser. Prisen i Storbritannia ligger fredag på 1,92 kroner kilowattimen, mens prisen i Sør-Norge er på 82 øre, ifølge strømbørsen Nord Pool.

- Det vil bli en priseffekt over tid på 2–3 øre per kwh, det utgjør under en 50-lapp i måneden for en husholdning, sier konsernsjef Hilde Tonne i Statnett til NTB.

Helt spesiell situasjon

Det er likevel vanskelig å forutse effekten det vil få på en gitt dag, ifølge Tonne. Hun trekker fram Nordlink, kraftkabelen som går mellom Norge og Tyskland, som i forrige uke var nede for vedlikehold.

- Da så vi heller ikke noen effekt på prisen eller kraftsystemet av det. Det er vanskelig å se effekten fra én kabel på en dag, ei uke eller over tid i et kraftsystem som nå er i en helt spesiell situasjon, sier hun.

CO₂-avgift presser også opp prisene

Blant årsakene til de høye strømprisene i Norge er lite vann i vannmagasinene etter en tørr sommer, i tillegg til at det blåser lite i Europa. Dyrere kull og gass med høy CO₂-avgift presser også opp prisene kraftig.

På samme tid i 2020 var gassprisen på et lavt nivå. Nå er nivået svært høyt, og mer enn seks ganger høyere enn for ett år siden.

I likhet med gassprisen, har også kullprisen økt betydelig det siste året. Ett tonn koster rundt 180 dollar i dag, mot rundt 53 dollar for ett år siden

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer