Fredag koblet Norge seg på det britiske kraftmarkedet gjennom sjøkabelen North Sea Link. Analytikerne mente på forhånd at den nye kabelen ville føre til rekordhøye strømpriser i Norge. Slik gikk det ikke.
Mye nedbør
- Det har vært et voldsomt fall i strømprisene denne uka. Plutselig kom det inn veldig mye vått vær over landet, og værvarslet for de neste to ukene viser at det ser ut til å bli mye nedbør i Norden. Dette endrer utfallsrommet på kort sikt, sier sjefanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo til Dagbladet.
Kabelen North Sea Link som ble satt i prøvedrift fredag vil ha en effekt på 1.400 megawatt (MW), noe som er mer enn Norges største vannkraftverk. Kabelen kan sende inntil 12,3 terawattimer (TWh) kraft fram og tilbake mellom landene per år.
Moderate prisutslag
Prøvedriften startet opp med en maksimal kapasitet på 700 MW. Den første auksjonen ble holdt torsdag klokka 11, og fra fredag klokka 9 gikk den med full kapasitet fra Kvilldal i Suldal til Blyth i Storbritannia.
- Vi ser at det på den første dagen har vært moderate utslag i prisen. Det er mange faktorer som spiller inn, som veldig lave priser i Tyskland, Nederland og Danmark, sier Sigbjørn Seland til Dagbladet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger