Et nær sagt samlet Norge er godt i gang med å børste støv av finstasen når 17. mai nærmer seg med stormskritt.
Men også dagen før dagen - 16. mai - har tradisjonelt sett vært en storstilt festdag for mange.
- Veldig sterkt og spesielt
Det ligger det ikke an til i år, i alle fall blant unge, ifølge utelivskongen Tom Greni i Bergen.
- Det er veldig sterkt og spesielt i år. De yngste, fra 20-25 år, har mye mindre penger nå. Det er underkommunisert - de som har studielønn og stipend, sliter nå med høyere renter og matpriser. De har begynt å prioritere knallhardt. Lørdagen som var nå, var helt elendig i Bergen - med lite folk, sier Greni til Børsen.

Stenger baren 17. mai: - For mye fyll
Ifølge Greni skal mange bruke «det lille de har av penger» til 17. mai.
- Da skal man svi av alt i én greie. Sånn var det ikke før. Da var 16. mai like stor som 17. mai, sier han og fortsetter:
- Det er rart at det ikke blir kommunisert over hele samfunnet, det slår ut over enkelte grupper spesielt hardt. De sliter «big time» nå. Vi snakker med studentorganisasjoner og sånt, de sier «vi har ingen penger».
Unngår morgenfest
Andre grupper i samfunnet har imidlertid nok til en solid fest.
Nordmenn er ikke fremmede for å punge ut store beløp for å sikre seg 17. mai-bord. I fjor gikk den dyreste bordpakka for 80 000 kroner.
Men ikke alle utelivsaktører er tilhenger av denne trenden.
- Vi selger ikke bord, vi ønsker ikke være med på det. Vi tror og mener at når du selger bord, så legger du opp til en vanvittig fest, sier Karl-Henning Svendsen, sjef for utelivskjempen Noho, til Børsen.

Punger ut: - Galskap
Noho satser heller på åpne dører alle steder med drop-in. Selskapet står bak en rekke utesteder i Oslo, som Prindsen hage, Youngs og Kulturhuset.
Svendsen mener at å selge bord veldig dyrt, bidrar til å «lage et veldig skille». Alle bør kunne komme innom - det er nasjonaldag, framholder han.
- Når du selger bord, så er det «party-party». Vi er ikke imot party, vi skal ikke kritisere det. På kvelden blir det party også hos oss. Men det trenger det ikke være fra åtte om morgenen.

Hylles for 17. mai-grep
Greni tilbyr imidlertid noen bordpakker, som mer eller mindre er booket fra klokka 10 om morgenen. Utover dagen går det stort sett i drop-in, sier han.
- Vi satser på å ha en del drop-in-plasser, så folk kan komme og gå. Å prøve å selge ut på forhånd er ikke økonomisk gunstig. Det er en maksgrense for hva folk kan drikke og bruke penger på. Vi må ha folk som kommer og går hele dagen, sier Greni.
Hyllet for 17. mai-grep
Som Børsen har omtalt, valgte utelivsaktør Pål Markussen i Tromsø å stenge dørene på 17. mai, for å unngå fyllekaos. Han fikk både ris og en god del ros for grepet.
Verken Svendsen eller Greni har latt seg inspirere.
- Vi har hatt åpent hver 17. mai, og vi kjenner oss ikke igjen i den beskrivelsen, det kommer an på hvordan du legger til rette for feiring, sier Svendsen.
Greni mener på sin side at årsaken til fyllekaoset i fjor, skyldtes pandemien.

- Slo lufta ut av oss
- I løpet av pandemien satt jo folk ute på kaia og i parker og drakk. Og det var nesten så myndighetene oppfordret til det. Det ble ikke slått ned på. Det lå i ånden til folk å ha medbrakt i gatebildet.
Årsaken til overskriftene skyldtes dette og ikke utestedene, mener han.
I forkant av årets feiring mener Greni at politiet har blitt mer aktive for å dempe trenden, og at de har slått ned på offentlig drikking.