Varsler avsløring: - Han er «Doe 36»

Navn som Bill Clinton og prins Andrew forventes å dukke opp når nye dokumenter skal offentliggjøres i Epstein-saken.

SKANDALE: Jeffrey Epstein-saken har skapt overskriftet i årevis. Her er Epstein avbildet med Bill Clinton, en av mange mektige ledere i Epsteins omgangskrets. Foto: Netflix
SKANDALE: Jeffrey Epstein-saken har skapt overskriftet i årevis. Her er Epstein avbildet med Bill Clinton, en av mange mektige ledere i Epsteins omgangskrets. Foto: Netflix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Nye dokumenter i Epstein-saken vil bli offentliggjort denne uka, og navn som Bill Clinton og prins Andrew forventes å dukke opp. Clinton anklages ikke for noe ulovlig.
  • Dette er den siste runden med offentliggjøring av tidligere hemmeligstemplede rettsdokumenter i saken.
  • Dokumentene stammer fra et sivilt søksmål fra 2015, hvor Virginia Giuffre anklaget Ghislaine Maxwell for å ha tilrettelagt for seksuelle overgrep mot henne.
  • Prins Andrew ble saksøkt av Giuffre i 2021, men saken ble forlikt.

Hundrevis av hemmeligstemplede rettsdokumenter i Jeffrey Epstein-saken vil denne uka bli offentliggjort. Navnene kan bli avslørt allerede i dag, tirsdag.

Blant navnene er det ventet at man vil finne både tidligere president Bill Clinton og Storbritannias prins Andrew, skriver ABC News.

Årelang prosess

Det er distriktsdommer i New York, Loretta Preska, som i desember besluttet at det ikke lenger var noen juridisk begrunnelse for å hemmeligholde ekspresidentens og de omkring 150 andre navnene som er nevnt i dokumentene.

DUKKER OPP: Tidligere president Bill Clinton forventes å nevnes over 50 ganger når nye dokumenter i Epstein-saken blir offentliggjort denne uka. Det gjør også prins Andrews navn. Her er Bill Clinton avbildet i Nord-Irland i april. Foto: Clodagh Kilcoyne/ Reuters
DUKKER OPP: Tidligere president Bill Clinton forventes å nevnes over 50 ganger når nye dokumenter i Epstein-saken blir offentliggjort denne uka. Det gjør også prins Andrews navn. Her er Bill Clinton avbildet i Nord-Irland i april. Foto: Clodagh Kilcoyne/ Reuters Vis mer

Dette er den åttende, og sannsynligvis siste runden med opphevelse av tidligere hemmeligstemplede rettsdokumenter i dette sakskomplekset, skriver avisa. Prosessen ble igangsatt etter at avisa Miami Herald gikk rettens vei for å få tilgang til dokumentene i 2018.

Dokumentene som nå skal offentliggjøres stammer fra en sivilt søksmål fra 2015, hvor Virginia Giuffre (nå 40) anklaget Ghislaine Maxwell (nå 61 år) for å ha tilrettelagt for seksuelle overgrep mot henne på tidlig 2000-tallet.

Maxwell ble i desember 2021 funnet skyldig i å ha rekruttert jenter og medvirket til at de ble utsatt for overgrep av Epstein mellom 1994 og 2004.

Hun ble dømt til 20 års fengsel, men er fortsatt i en ankeprosess.

Venter ytterligere detaljer

Prins Andrew ble i 2021 saksøkt av Giuffre, som hevdet at han begikk flere seksuelle overgrep mot henne i 2001. Da var hun 17 år og mindreårig etter amerikansk lov.

Prins Andrew avviste anklagene og forsøkte å få søksmålet avvist. Han hevdet han aldri kunne huske å ha møtt Giuffre.

PRINS ANDREW: Virginia Guiffre sier at Jeffrey Epstein fløy henne til London for å ha sex med prins Andrew. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Likevel inngikk han et forlik, og dermed ble det ingen rettssak. Andrew beklaget samtidig sin forbindelse med Epstein, men skandalen og anklagene mot ham kostet ham alle kongelige og militære ærestitler.

I de kommende dokumentene ventes det å komme ytterligere detaljer fra vitnet «Jane Doe 162», et vitne som har hevdet at hun var sammen med prins Andrew, Maxwell og Giuffre i et herskapshus i New York.

Dette er én av anledningene Giuffre har hevdet hun ble bedt om å ha sex med prinsen.

Ventes nevnt over 50 ganger

Ifølge ABC News ventes det at Bill Clintons navn vil dukke opp under dekknavnet «Doe 36» mer enn 50 ganger.

Giuffre, som i dag er 40 år, har aldri påstått at Clinton har gjort noe ulovlig mot henne. Hun har derimot hevdet at hun møtte ham på Epsteins private øy, noe Maxwell benektet.

Heller ikke disse dokumentene ventes å antyde at Clinton har gjort noe ulovlig. Derimot skal de trolig omhandle Giuffres mange forsøk på å få Clinton til å vitne mot Epstein og Maxwell.

Clintons juridiske team har ikke motsatt seg offentliggjøringen, skriver avisa.

PÅ FEST: Et videoklipp fra NBC News, filmet i 1992, viser finansmannen Jeffrey Epstein og president Donald Trump konversere i festlige lag sammen. Videoklippet ble hentet opp etter Trumps uttalelse om at han «aldri hadde likt» Epstein. Jeffrey Epstein er siktet for menneskehandel og seksuell utnytting. Video: CNN Vis mer

Venter flere nye navn

Sammen med deres navn er det ventet at det vil dukke opp navn på flere av Epsteins medarbeidere, påståtte gjerningsmenn og sammensvorne, påståtte ofre og vitner. Flere er imidlertid døde i dag, skriver avisa.

Offentliggjøringen er ventet å starte tirsdag 2. januar.

Av navnene som er blitt offentliggjort i de tidligere rundene, har relasjonen til Epstein allerede vært kjent.

Det var 10. august 2019 at Epstein ble funnet død i fengselet der han var innsatt, siktet for menneskehandel og ett seksuelt overgrep mot en mindreårig. Han var tidligere dømt for seksuelle overgrep. Rettsmedisineren fastslo seinere at han begikk selvmord.

Epstein omgikk i mange år kjendiser, politikere og andre kjendiser, blant mange andre, Bill Clinton, Donald Trump og prins Andrew.