Ikea:

Varsler dårlig nytt

Møbelkjempen Ikea advarer om at det kan komme en prisstigning innen kort tid.

- UTFORDRENDE: Eieren av Ikea varsler at 2022 vil bli et krevende år for møbelgiganten. Det kan få konsekvenser for forbrukerne. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
- UTFORDRENDE: Eieren av Ikea varsler at 2022 vil bli et krevende år for møbelgiganten. Det kan få konsekvenser for forbrukerne. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Skyhøye råvarepriser og kraftige forstyrrelser i forsyningskjeden har sørget for å lede handelsnæringen inn i en lammende krise. Møbelgiganten Ikea er bare en av mange som rammes.

Det kan bety dårlig nytt for forbrukerne. Nå varsler nemlig finanssjefen i Inter Ikea Group, selskapet som eier Ikeas varemerke, at det kan komme en prisstigning på produkter innen kort tid.

Det melder Financial Times, The Guardian og Reuters. Til tross for rekordetterspørsel av varer under pandemien, falt Inter Ikea Groups resultat før skatt med 16 prosent i siste regnskapsår.

- Krevende

Fortjenesten var på 1,7 milliarder euro, som er fire prosent lavere enn «normalåret» 2019.

Finanssjef Martin Van Dam viser til at pandemien hadde en negativ effekt på driftsinntektene i regnskapsåret 2021. Ikeas varehus måtte som kjent stenge dørene i perioder - i likhet med andre aktører i bransjen.

Den største årsaken til fallet var imidlertid den kraftige økningen i transport- og råvarepriser i andre halvdel av regnskapsåret, som begynner i september og slutter i august.

Og verre skal det altså bli, antar finanssjef Martin van Dam:

- Knappheten og prising av råvarer, samt logistikkproblemer - det betyr at det blir vanskelig å vokse i regnskapsåret 2022. Selvfølgelig planlegger vi for vekst, og går for det, men det kommer til å bli veldig, veldig hardt arbeid med forsyningskjeden vår.

- Det vil bli et mer krevende år med flere utfordringer, sier han til Reuters.

- Norge ikke upåvirket

Inter Ikea presiserer at de ikke kan unngå å overføre noen av de høye kostnadene til butikkene, og at dette vil skje i løpet av 2022. Deretter vil det være opp til de enkelte varehusene og franchisetakerne om kundene skal ta regninga i form av høyere produktpriser.

SER DU FORSKJELLEN? Tidligere landbruks- og matminister Bård Hoksrud skjelte ut IKEAs nye vegetarboller. Vi fikk ham til å teste bollene selv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

Overfor Børsen kan Ikea Norge ikke utelukke at det vil komme en prisstigning her til lands.

- Ikea Norge er ikke upåvirket av de globale utfordringene knyttet til forsyningsproblematikk eller innkjøpspriser, og vi jobber kontinuerlig for å skape forutsigbarhet for kundene, skriver Eja Tuominen, kommersiell sjef i Ikea Norge, i en e-post til Børsen.

Hun fortsetter:

- Vi gjør også vårt ytterste for å tilby rimelige varer til folk flest, slik vi alltid har gjort, og det betyr også at vi skal ha lave priser sammenliknet med andre.

Disse rammes

Ikea erkjenner at forsyningskrisen har fått tydelige ringvirkninger for selskapet. Foreløpig er det vanskelig å svare på hvor lang tid det vil ta før situasjonen bedrer seg.

- Utfordringene påvirker blant annet kunder som vil kjøpe garderober eller kjøkken, da de vil merke at vi som bransjen for øvrig vil ha lenger leveringstid enn vanlig i noen tilfeller.

- Vi prioriterer vårt sortiment for å sikre at de mest relevante Ikea-produktene er tilgjengelige for våre kunder, vi jobber med å øke transportkapasiteten og finne alternative løsninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer