Varsler dårlig nytt

Elektronikkjeder i Danmark slår alarm om juleleveranser og mener «mange vil bli skuffet». Power i Norge kan heller ikke utelukke forsinkelser.

ADVARER: Power i Danmark melder om begrenset utvalg av varer, noe som vil ramme leveranser opp mot jul. Situasjonen er også sårbar i Norge. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
ADVARER: Power i Danmark melder om begrenset utvalg av varer, noe som vil ramme leveranser opp mot jul. Situasjonen er også sårbar i Norge. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis det er noen som drømmer om en PlayStation 5 under juletreet, så er det ganske mange som vil bli skuffet, lyder den klare beskjeden fra Simon Frölich, salgssjef i danske Power.

I Danmark advarer nå landets største elektronikkjeder om at årets julegaver står i fare for å ikke nå fram til kundene i tide. Det skriver Finans.dk.

Den globale fraktkrisen og mangelen på halvledere, eller mikrochiper, har satt særlig elektronikkaktørene i en voldsom vareskvis. Og virksomheter i Norge er intet unntak.

Som Børsen tidligere har omtalt har en «perfekt storm» ført til at store deler av verdenshandelen er nede i knestående. En lang rekke logistikkselskaper, importører og varehandelen selv har gang på gang gått ut og advart om at situasjonen for verdenshandelen har blitt «verre og verre».

Blant annet er julehandelen truet, prisene skyter i været og forsinkelsene har blitt stadig større. Ikea er blant handelsgigantene som sliter med varemangel som følge av den globale fraktkrisen. Samtidig roper bokbransjen varsko om internasjonal papirmangel.

Tomme hyller

Selv om kundene tar handelsstandens oppfordring om å sikre seg julegaver så tidlig som i november, kan altså ikke elektronikkbutikkene garantere at varslet leveringsdato faktisk blir gjeldende.

- Vi har forberedt oss på black week og handlet inn enda mer enn vi pleier, men det er allerede mangelvare på enkelte produkter, og noen hyller vil være tomme. Det vil være noen produkter vi ikke får hjem til jul, sier Peder Stedal, administrerende direktør i Elgiganten - som er Elkjøps navn i Danmark og Sverige.

Administrerende direktør i Power Norge, Anders Nilsen, kan ikke utelukke at enkelte populære produkter også står i faresonen her til lands.

- PlayStation 5, en del Apple-produkter og telefoner kan vise seg å ha de største forsinkelsene. Når det er sagt så finnes det likevel alternativer til det meste, sier Nilsen til Børsen.

OVER BORD: Mye gikk tapt da dette skipet mistet nesten 2000 containere i Stillehavet 30. november 2020. Video: HIDEMURA Vis mer

- Kjøpt med begge hender

Toppsjefen opplyser at Power kan tilby umiddelbar levering på minimum 90 prosent av sortimentet i dag. I tillegg venter selskapet på en større leveranse med PlayStation 5, som etter planen skal komme før jul.

- Vi har kjøpt varer med begge hendene for å kompensere for utfordringene vi visste ville komme før eller seinere. Sannheten er at vi har hatt god tilgang under hele pandemien og at vi først fikk noen klare meldinger på forsinkelser etter sommeren.

I kjølvannet av pandemien har den globale forsyningskjeden blitt satt under voldsomt press. Det har særlig vært store utfordringer med å få varer gjennom overbelastede havner på grunn av en kraftig økning i etterspørselen.

Power erfarer imidlertid at kundene ser til alternative løsninger når det først oppstår varemangel.

- Salget av gaming-PC har økt betraktelig, så det er tydelig at det kan være et alternativ til vanlig spillkonsoll. Vi er sikre på at vi kan løse de aller fleste julegavene også i år, sier Nilsen.

- Kan være begrenset tilgang

Elkjøp opplyser at selskapet har hatt utfordringer med varetilgang i sammenheng med økt behov for en del elektronikk.

- Spesielt rundt hjemmekontorrelaterte produkter på et globalt nivå, grunnet pandemien, men også grunnet kapasitetsutfordringer på diverse fabrikker, sier kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly til Børsen.

Hun forteller at Elkjøp tidlig tok grep for å sikre varelageret. Bergly understreker likevel at situasjonen endrer seg raskt, og at det dermed er vanskelig å spå hvilke varer som er mest utsatt for forsinkelser.

- Vi leide inn to ekstra lagerbygg for å være sikre på at lagerplassen skulle være stor nok. Vi har aldri hatt så mye varer som nå, men anbefaler likevel kundene våre til å være tidlig ute da det er de mest populære produktene som forsvinner først, og som det kan være begrenset tilgang på.

- Finne alternativer

I likhet med andre kjeder, opplever Elkjøp at særlig ett produkt kan bli vanskelig å få tak i.

- Med vårt enorme sortiment er det vanskelig å si hvilke spesifikke produkter som har størst sjanse for å bli rammet av utfordrende varetilgang, med unntak av PS5 som allerede har lav tilgjengelighet og stor etterspørsel.

Varetilgang på hovedlageret er imidlertid god, understreker hun.

- Dersom kundene våre opplever en lavere tilgjengelighet på utvalgte produkter i gitte perioder, vil vi som alltid gjøre det vi kan for å hjelpe til i hver situasjon, med gode alternativer på tilsvarende produkter.

- Virkelig stor påvirkning

Problemene for de nordiske elektronikkgigantene føyer seg som nevnt inn i en verdensomspennende transportkrise. Problemet kan også være i ferd med å bli verre.

Børsen omtalte onsdag nyheten om at Kina har blokkert adgangen til skipsdata i sine farvann.

Kina har seks av verdens ti travleste containerhavner. Uten informasjon om skipstrafikken i disse farvannene kan det bety enda større problemer for den globale skipsindustrien.

- Etter som vi nærmer oss jul, vil dette ha en virkelig stor påvirkning på forsyningskjeden, og dette er det viktigste elementet akkurat nå, sier Georgio Hatzimanolis i selskapet Marine Traffic, som leverer skipssporingsinformasjon, til CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer