Varsler dollarsjokk: - Nå skjer det

Hedgefondforvalter Tor Svelland (55) mener den amerikanske dollaren for alvor nå mister sin dominans.

MAKT: Hva slags valuta som brukes i transaksjoner, har stor innvirkning på verdensøkonomien. Foto: Reuters/Dado Ruvic/NTB
MAKT: Hva slags valuta som brukes i transaksjoner, har stor innvirkning på verdensøkonomien. Foto: Reuters/Dado Ruvic/NTB Vis mer
Publisert

USA har stor finansiell og geopolitisk makt på grunn av at den amerikanske dollaren brukes i storparten av transaksjoner.

Det mener hedgefondforvalter Tor Svelland (55) at er i ferd med å endres.

- En ekstrem «krig»

Til Dagens Næringsliv sier han at han frykter det som skjer.

- For ti år siden trodde jeg ikke det var mulig, men nå skjer det. Aksen Kina, Russland, Iran, Saudi-Arabia, India og Brasil flokker seg sammen, og disse landene er ikke diktert av USA på samme måte som før. Jeg frykter det som skjer, for dette gjelder ikke bare råvarer. På teknologisiden er det en ekstrem «krig» mellom USA og Kina, sier han til avisa.

Svelland er eier og investeringsdirektør i hedgefondet Svelland Capital.

- Liten sannsynlighet

Om de nevnte landene blir enige i en felles valuta, gjenstår å se. Blant annet vil Kina at yuan skal bli en global handels- og reservevaluta.

Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets tror derimot at dollarens død er overdrevet.

- Hvis det skal skje, må vi få et alvorlig sammenbrudd i det amerikanske politiske og økonomiske systemet, og sannsynligheten for det er ekstremt liten, sier han til avisa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.