Kommunevalg

Varsler Erna-sjokk

LO-lederen tror mange vil gå ned i lønn hvis Høyre overtar styringa av landets store byer. Hun inviterer Høyre-lederen til en god, gammeldags krangel. Den velger Solberg å stå over.

VIL HA PRIVATISERING: Men Høyre og Erna Solberg lover at det skal stilles strenge krav til arbeidsgiver. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL HA PRIVATISERING: Men Høyre og Erna Solberg lover at det skal stilles strenge krav til arbeidsgiver. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

KRISTIANSAND / SØGNE: - Erna Solberg bør ha mot nok til å se våre medlemmer i øynene og si: Jobben din skal settes ut på anbud, selv om det kan bety dårligere lønn og pensjon, tordner LO-lederen.

Peggy Hessen Følsvik følger opp med et spørsmål av retorisk art:

- Spørsmålet er om Erna Solberg har det motet, sier Følsvik til Dagbladet.

Urolig LO-sjef

Både hun og Solberg har startet valgkampen i forkant av lokalvalget i september.

Følsvik sier hun er blitt ytterligere urolig over Høyres politikk etter å ha tittet på partiets alternative budsjetter i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

- I alle disse byene har Høyre foreslått at kommunen skal spare penger på å konkurranseutsette enten sykehjem eller helsetjenester, sier Følsvik.

UTFORDRER ERNA: LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
UTFORDRER ERNA: LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer

Tror lønnskutt kommer

Privatisering i kommunal sektor seiler opp til å bli valgets heteste potet, i tillegg til større spørsmål tilknyttet økonomi, kronekurs og dyrtid.

Følsviks argument er at dersom et kommersielt selskap skal tjene penger på å drive sykehjem må de kutte kostnader,

- Og det blir fort i lønns- og pensjonsvilkårene til de ansatte, sier hun.

- Folk har det tøft nok om dagen om ikke Erna Solberg og Høyre skal frarøve våre medlemmer lønn og pensjon. Erna Solberg har mye å svare for, sier LO-lederen videre.

Vil ikke krangle

Erna Solberg ønsker ikke å krangle med LO-lederen, og sender helsepolitisk talsperson Tone Trøen (H) i ilden.

- LO-lederen antyder at den eneste måten man kan spare penger på ved offentlig-privat samarbeid er gjennom kutt i lønn og pensjon. Det er vi uenige i, sier Trøen til Dagbladet.

Lover å stille krav

Hun tror privatisering kan bidra til blant annet lavere sykefravær, bedre eiendomsdrift og nye teknologiske løsninger.

- Grunnen til at Høyre ønsker mer offentlig-privat samarbeid er for å styrke kvaliteten, ikke for å kutte i ansattes lønn og pensjon, sier Trøen, og legger til:

- Høyre er helt tydelige på at det skal stilles strenge krav for å sikre ansatte gode lønns- og pensjonsvilkår ved samarbeid med private og ideelle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer