Varsler feriebombe: - Har gått bananas

Nordmenn har feriert for lånte penger. Det lover dårlig, mener inkassosjef.

SMEKKFULLT: Nordmenn har brukt sitt nærmeste ferieland i sommer. Det kunne man merke stranda Storesand på Fevik i Grimstad, som i fjor fikk masse TV-tid under den siste sesongen av Mesternes Mester. Den stranda var det åpenbart mange som ville besøke i sommer. Foto: Lars Martin Gimse
SMEKKFULLT: Nordmenn har brukt sitt nærmeste ferieland i sommer. Det kunne man merke stranda Storesand på Fevik i Grimstad, som i fjor fikk masse TV-tid under den siste sesongen av Mesternes Mester. Den stranda var det åpenbart mange som ville besøke i sommer. Foto: Lars Martin Gimse Vis mer
Publisert

Mange er i disse dager i ferd med å runde av sommerferien, etter fine dager rundt omkring i Norge. For mange kan de flotte feriedagene komme med en kraftig bismak.

For ifølge tall fra Gjeldsregister økte nordmenns usikrede gjeld nesten to milliarder kroner på ei drøy uke, fra fredag 23. juli til fredag 30. juli.

- Bananas

Sagt med andre ord: Nordmenn har feriert med lånte penger.

- Folk har gått litt bananas i ferien, det kan du se på bruken. De tallene du ser nå er helt tydelig feriebruk, sier Geir Grindland, daglig leder i Inkassopartner til Børsen.

Han påpeker at siden Gjeldsregisteret ble lansert 1. juli 2019, har man sett en klar nedgang i nordmenns usikrede gjeld, altså forbrukslån og kredittkort, men at det stadig er svingninger.

- Trenden har egentlig vært nedadgående, men jeg synes oppgangen i det siste var voldsom. Jeg tror det handler om at folk har feriert i Norge, hotellovernattingene er svindyre visse plasser og folk bruker kredittkort når de bestiller ferie, sier Grindland, og legger til:

- Det at folk tar seg vann over hodet når de skal bestille ferie, er ikke noe nytt fenomen.

Betaler fjorårets ferie

Hvert år opplever han en opphopning av inkassosaker utover høsten, der mange saker kan knyttes direkte til ferien.

- Mange betaler også på fjorårets ferie. De har ikke betalt den ferien, og betaler på den samtidig som de skal ut og reise og bestiller ny ferie, sier Grindland.

I tillegg kommer hverdagen og regningsveggen i august, med huslån, strømregning, barnehageregninger og alt annet som må betales.

- Og da har du brukt opp de feriepengene du hadde. Det er helt typisk i vår bransje at vi får mest saker på høsten, sier Grindland.

- Og det handler om et overforbruk i sommerferien?

- Ja, det gjør det.

- Ikke bekymret

Like bekymret som Grindland er ikke Finans Norge. Ifølge tall fra Norsk Gjeldsinformasjon var den samlede forbruksgjelden på 151,2 milliarder kroner 1. august. Det er en økning på 1,8 milliarder kroner siste måneden.

- Som ventet øker forbruksgjelden etter at samfunnet har åpnet opp og mange har vært på ferie. Men økningen er relativt svak og gir ikke grunn til bekymring, sier Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge i en pressemelding.

Det er ikke Grindland enig i.

- 1,8 milliarder er høyt. Det kan være at det har vært tilsvarende tall tidligere, men det er høyt, sier han.

Grindland peker blant annet på at husholdningsgjelden er på vei opp, noe også Finanstilsynet pekte på i juni.

- Husholdningenes gjeld vokser raskere enn inntektene, og andelen husholdninger med høy gjeldsgrad har økt de siste åra. Mange husholdninger er sårbare ved betydelig renteøkning, boligprisfall eller inntektsreduksjon, sa direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersen.

Økende inkassogjeld

I tillegg har det vært en negativ trend når det gjelder inkassosaker. Ved utgangen av 2020 var nordmenn skyldige 114 milliarder kroner i inkasso. Det var en økning på seks milliarder fra året før.

I februar kunne Børsen avsløre at nordmenns misligholdte inkassogjeld ved utgangen av januar var på til sammen 57,8 milliarder kroner, ifølge tall fra Experian.

Dette er gjelda for såkalte «åpne betalingsanmerkninger», altså inkassosaker som har gått så langt at de har havnet hos namsmannen. Tallet var en økning på 14,8 prosent sammenliknet med samme tidspunkt i fjor, noe som utgjør 7,8 milliarder kroner.

- Ganske voldsomt, var programleder i «Luksusfellen» Hallgeir Kvadsheims omtale av gjeldstallene.

Forbrukslån misligholdes oftere

Det som gir ekstra grunn til bekymring når forbrukslån øker er at disse blir misligholdt i langt større grad enn andre lån. I Finanstilsynets rapport for april het det at misligholdsandelen for forbrukslån var 14 prosent ved utgangen av 2020, en økning fra 11,1 prosent året før.

For banker som har spesialisert seg på forbrukslån var tallene enda verre. Der var misligholdsandelen 20,5 prosent. Det vil si at ett av fem forbrukslån der blir misligholdt. Også der var 2020-tallene en kraftig forverring fra året før, da misligholdsandelen var 15,4 prosent.

I løpet av 2020 gikk riktignok utlånsvolumet ned ganske kraftig, men det var altså en stadig større andel låntakere som ikke betalte lånene.

Dette kombinert med økende husholdningsgjeld og inkassogjeld, samt økt kredittkortbruk i ferien, gjør Grindland bekymret.

- Det er naturlig at en del ikke vil klare å betale forbrukslånet eller kredittkortgjelda. Hvor mye av dette blir usikra gjeld som har forfalt? spør han.

Gjeldsregisterets tall viser at kredittkortgjelden samlet sett gikk opp 1,6 milliarder i juli. Der mener de utviklingen er positiv.

- Selv om den samlede gjelden går opp viser likevel tallgrunnlaget at de fleste betaler kredittkortregningene i tide, og omfanget av forbrukslån og forfalt kredittkortgjeld holder seg reelt sett stabilt på et lavt nivå. Dette er godt nytt med tanke på forebygging av gjeldsproblemer, sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret AS i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer