Argentina:

Varsler frihavn for milliardærer

Økonomisk og politisk ustabilitet i Argentina vil medføre en stri strøm av ressurssterke borgere til nabolandet.

NYTT PARADIS: Med sine liberale skattelover, er Uruguay en favoritt blant velstående. I Colonia del Sacramento skal det bygges en «smart-by» for 30 000 nye, pengesterke innbyggere. Foto: Fransisco Tezanos Pinto / MásColonia
NYTT PARADIS: Med sine liberale skattelover, er Uruguay en favoritt blant velstående. I Colonia del Sacramento skal det bygges en «smart-by» for 30 000 nye, pengesterke innbyggere. Foto: Fransisco Tezanos Pinto / MásColonia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Økonomisk og politisk ustabilitet i Argentina fører til at velstående borgere flytter til Uruguay, kjent som "Latin-Amerikas Sveits" på grunn av sine liberale skattelover.
  • Uruguays president, Luis Lacalle Pou, har innført tiltak som gir skattelette for de rikeste, og har som mål å tiltrekke seg 100 000 pengesterke innbyggere fra Argentina.
  • Argentinas ambassadør i Uruguay anslår at 60 000 argentinere allerede har bosatt seg i Uruguay, hovedsakelig på grunn av skattelettene.
  • Den nye argentinske presidenten, Javier Milei, planlegger å stenge Argentinas sentralbank for å omstille valutaen til dollar, noe som forventes å føre til enda flere utflyttere.

Da høyrepopulistiske Javier Milei gjorde brakvalg i Argentina for få uker siden, var et av valgløftene å omstille argentinsk valuta til dollar. Det vil medføre en gigantisk bølge økonomiske flyktninger til nabolandet, ifølge Financial Times.

Velstående argentinere har lenge strømmet til Uruguay, som med sine liberale skattelover har fått tilnavnet «Latin-Amerikas Sveits». I løpet av de siste åra har Uruguays president utvidet skattelovene i stor skala, gjerne i stor favør for de rikeste verdensborgerne.

- Først vil jeg ha flere familier, deretter skal de tjene penger, sa president Luis Lacalle Pou etter valget i 2020.

Han har innført en rekke tiltak som gir attraktivt skattelette for de aller rikeste verdensborgerne.

Skatteparadis

Minimumskravet for arbeidsdager for skatteresidens i Uruguay er langt færre enn norsk finanselites vante skatteparadis-favoritter. Her trenger man bare 60 årlige arbeidsdager for å dra nytte av frilynt skattepolitikk. For å begunstiges av Sveits’ liberale skattelover, er minstekravet 90 arbeidsdager i året, mot 183 i Dubai.

HISTORISK: Colonia del Sacramento er Uruguays eldste by og står på UNESCOs verdensarv-liste. Her bygges den høyteknologiske byen som vil doble byens innbyggertall om få år. FOTO: Steve Heap / Shutterstock / NTB
HISTORISK: Colonia del Sacramento er Uruguays eldste by og står på UNESCOs verdensarv-liste. Her bygges den høyteknologiske byen som vil doble byens innbyggertall om få år. FOTO: Steve Heap / Shutterstock / NTB Vis mer

I Uruguay er man unnlatt å betale skatt på utenlandsk inntekt i elleve år. Etter dette skal alt av utenlandske renteinntekter og utbytte skattes til sjokklave 12 prosent.

President Pou siktet seg tidlig inn mot velstående innflyttere, med mål om 100 000 pengesterke nye innbyggere fra Argentina alene. For å regnes som skatteresident i Uruguay er minste investeringskrav 380 000 dollar per ni måneder, som årlig tilsvarer omtrent 5,5 millioner norske kroner.

Gigantutflytting

Alberto Iribarne, Argentinas ambassadør i Uruguay, anslår at 60 000 argentinere allerede har bosatt seg i Uruguay. Han peker på tilsvarende kultur og språk som gode trekkplastre for naboborgerne, bare slått av én attraktiv faktor:

- Skattelettet er definitivt det største insentivet for velstående argentinere, sier han til Financial Times.

Den nyklekte argentinske presidenten planlegger å stenge Argentinas sentralbank for å legge om valutaen til dollar. Selv omtaler Milei seg som «anarkokapitalist», en ideologi som fremmer et samfunn med fri økonomisk konkurranse i markedet - uten tilkytning til staten.

Utflytterne tror dermed en mengde argentinere vil velge å forlate landet.

- Det som har skjedd nå, vil medføre en gigantutflytting fra Argentina til Uruguay, sier argentinske forretningsmann og tidligere kongressmedlem Facundo Garretón til den britiske avisa.

Garretón flyttet til nabolandet allerede i 2019. Uruguay har lang historie med å huse ressurssterke argentinere, som blant annet har tatt imot argentinske politiske flyktninger siden 1800-tallet.

NOK FATTIGDOM: En rekke demonstranter tok til gatene i Buenos Aires etter presidentvalget. Skiltene leser «nok fattidomslønn». Foto: REUTERS/Agustin Marcarian
NOK FATTIGDOM: En rekke demonstranter tok til gatene i Buenos Aires etter presidentvalget. Skiltene leser «nok fattidomslønn». Foto: REUTERS/Agustin Marcarian Vis mer

- Problemet er at det ikke bare er de mest velstående som flytter. All kunnskap forsvinner også – alle med kompetanse innenfor bedriftsutvikling. Uruguays mest innovative bedrifter er startet av argentinere som nå bor i Uruguay, sier han.

Verdens høyeste rente

Hver gang Argentina opplever politisk og økonomisk ustabilitet har eiendomsutvikler Eduardo Batista sett en markant økning i eiendomssalget.

- Vi har nettopp solgt et lass av boliger. Det skjer hver gang Argentina får et politisk sjokk, forteller eiendomsmogulen til finansavisa.

Batistas nyeste byggeprosjekt MásColonia har som mål å mer enn doble innbyggertallet i Colonia del Sacramento, som i skrivende stund huser 26 000 hoder. Den historiske byen ligger fire mil fra Buenos Aires. Hit lokkes økonomiske flyktninger blant annet med lav boliglånsrente og hurtigbåtforbindelse til hjemlandet.

Argentinas rentesats er verdens høyeste, på svimlende 133 prosent. Det gjør det praktisk umulig for innbyggerne å ta opp lån i egen valuta.

Bygningsarbeidet er i ferd med å sparkes i gang. De minste leilighetene rommer 35 kvadratmeter, og har en ydmyk prislapp på om lag 750 000 norske kroner. For tilsvarende størrelse i Oslo, må man ut med minst tre millioner.

En rekke argentinske utflyttere håpet på å kunne flytte tilbake til hjemlandet etter høstens valg, men med Javier Mileis planer for radikal økonomisk reform, er hjemreiseutsiktene mørkere enn på lenge.